Primarul Emil Boc si-a delegat atributiile de sef al proaspat-inauguratei Politii a Primariei presedintelui organizatiei studentesti a Partidului Democrat Cluj, Radu Moisil. Functia de sef al politiei Primariei a fost ocupata prin ordin al primarului si nu prin concurs, asa cum a promis Emil Boc in campania electorala.

In acest fel, primarul a reusit sa incalce, dintr-un foc, doua promisiuni facute clujenilor, aceea ca in Primarie nu se va face politica, ci administratie, si ca posturile noi din Primarie vor fi ocupate numai prin concurs.

Lansarea programului-pilot, in urma caruia vor fi doua politii pe capul clujenilor, iar din toamna chiar trei, o data cu implementarea Politiei Comunitare, s-a facut cu mult fast. Era invitat chiar si chestorul Dan Valentin Fatuloiu, seful Inspectoratului General al Politiei Romane care, din cauza ploii, a ratat avionul spre Cluj.

Asa ca l-au suplinit cu succes primarul Emil Boc, viceprimarul Adrian Popa, comisarul Marcel Bontidean si subcomisarul Ioan Pacurar, ultimii doi, reprezentanti ai Politiei clujene. Politia Primariei are angajati 35 de fosti gardieni publici, 9 agenti de politie si un ofiter de politie.

Acestia au trei domenii de activitate: siguranta publica, siguranta circulatiei si verificarea pietelor si a comertului stradal.

Politistii Primariei sunt dotati cu uniforma distinctiva, cu vesta reflectorizanta, baston si fluier, dar arma cea mai de soi va fi "procesul-verbal", in a carui completare corecta cei 35 au fost scoliti de insusi secretarul municipiului, Mircea Jorj, si de alti doi lectori.

Daca, insa, acestia nu vor fi insotiti de unul din cei 9 agenti de politie, nu vor putea da amenzi si nici nu vor putea opri soferii din trafic, pentru a le cere permisul sau a-i amenda daca au oprit sau parcat ilegal.

Dormi linistit, Politia Primariei vegheaza…

Primarul Emil Boc sustine ca proiectul-pilot care se desfasoara in premiera in Romania la Cluj, Oradea si Pitesti, va asigura un plus de siguranta clujenilor, va fluidiza traficul si va elimina cersetoria si specula din oras.

"Vrem sa intervenim in viata de zi cu zi a clujenilor pentru eliminarea indisciplinei si arogantei din trafic, pentru a creste siguranta publica, pentru a asigura un trafic civilizat si aplicarea directa a hotararilor de Consiliu Local si a dispozitiilor primarului", a spus Boc.

Nou-infiintata politie are cinci servicii - de siguranta publica, siguranta rutiera, disciplina urbanistica si in constructii, protectie a mediului si igienizare si inspectie comerciala - si e direct subordonata primarului. "Numai simpla lor prezenta pe strazi ii va descuraja pe cei care incalca legea", s-a exprimat, extrem de optimist, primarul.

Proiectul dureaza 3 luni, dupa care se va trage linie si se vor aduce modificarile si imbunatatirile care se impun. Cei 45 de angajati au fost atent selectati, pe criteriul studiilor superioare sau cel putin medii absolvite, de o comisie formata din Mircea Jorj, Adrian Popa si Marcel Bontidean.

Ei au participat la cursuri de pregatire intensiva, timp de 10 zile, in domeniul legislatiei in vigoare pe sectoarele de activitate de care se vor ocupa.

Ofiterul de serviciu, sef la Politie

"Am numit, prin dispozitie a primarului, ca sef al politiei Primariei un proaspat absolvent de drept, care a lucrat in Primarie de la 1 septembrie 2004 ca ofiter de serviciu la cabinetul primarului", a spus Boc, numindu-l pe Radu Moisil. Acesta este presedintele organizatiei studentesti a PD Cluj.

"Nu este nici o incompatibilitate legala si nu si-a dat demisia din functia politica, pentru ca nu am considerat necesar acest lucru. Vom vedea la viitoarele alegeri judetene daca ii vom cere sa demisioneze sau nu", sustine Boc, care nu pare sa fie deranjat ca prin numirea facuta a politizat proaspat infiintata Politie.

Primarul sustine ca nici macar nu s-a gandit sa faca un concurs, pentru ca el cunoaste foarte bine capitolul de delegare a atributiilor. "Am facut o simpla delegare a acestor atributii de sef al politiei Primariei si ca atare, Radu Moisil va conduce fara probleme noul serviciu pana legea va reglementa situatia, fiind vorba de un proiect-pilot", mai spune Boc pentru a-si justifica decizia.

Dotari de 200 de milioane de lei

Pana in prezent s-au cumparat pentru noii politisti caschete, veste, 3 motoscutere si un autoturism Dacia. "Fiind vorba despre o suma mica, in cazul motoscuterelor, am facut doar o cerere de oferta. Am trimis invitatii la 6 firme, doar doua au participat pentru motoscutere si a castigat CEMI, care reprezinta un producator italian", a spus directorul tehnic al Primariei, Sorin Apostu.

Un motoscuter a costat circa 59 de milioane de lei. Cat de curand, vor mai fi achizitionate inca doua. Garantia pentru ele este de 2 ani. Politia Primariei este finantata din bugetul pe 2005 de la capitolul autoritati publice si isi propune ca pe viitor sa poata atrage surse proprii din prestarea de servicii.

"Este vorba de paza unor obiective, contra cost, si nu vad nici o problema ca prin asta vom face concurenta firmelor de profil", a declarat Boc. Inaugurarea de ieri s-a incheiat cu o mica demonstratie de abilitati a politistilor in folosirea motoscuterelor din dotare.

Primarul Boc, aflat in febra campaniei pentru anticipate, insa, s-a abtinut de la a-i face concurenta lui Adrian Nastase, care nu demult s-a dat pe bicicleta pe holurile Parlamentului si doar a admirat de la distanta "minimotocicletele".