Un fapt semnalat in nenumarate randuri in paginile cotidianului nostru face referire la problemele Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta, care par ca nu se mai termina.

Astfel, in noaptea de 11/12 iulie a.c., asistentele de la Radiologie nu au facut altceva decat sa alerge innebunite prin tot spitalul in cautare de apa distilata pentru alimentarea aparatului de radiografie care se blocase. Lucru care se intampla destul de frecvent, desi aparatul este nou achizitionat, dar utilizat necorespunzator.

Si asta in conditiile in care in cadrul Spitalului Judetean nu mai exista angiograf (aparat de imagistica pentru diagnosticarea bolilor de inima), pacientii fiind nevoiti sa-si efectueze aceste analize in afara unitatii medicale. Pentru un diagnostic cat mai exact al afectiunilor, cadrele medicale recomanda intotdeauna si efectuarea unor analize cu aparate de imagistica medicala.

Din pacate insa, si la acest capitol Spitalul Clinic Judetean de Urgenta este deficitar. Dupa cum ne-a declarat Carmen Chesoi, director Ingrijiri Medicale din cadrul spitalului, mai nou s-a defectat aparatul de radiografiere datorita conditiilor improprii de utilizare. „Nu sunt indeplinite conditiile de climatizare din sala de expunere.

Temperatura optima de functionare este de 20-210 C, dar cum si aparatul de aer conditionat s-a defectat, apa distilata aflata intr-un recipient in interiorul aparatului se evapora mult mai repede, fapt ce duce la blocarea acestuia”, ne-a declarat Carmen Chesoi.

Lucru care s-a petrecut si in cursul noptii de 11/12 iulie a.c., Carmen Chesoi mentionand ca „s-a alergat toata noaptea dupa apa distilata, pentru a porni aparatul”. Acesta este astfel, unul dintre exemplele elocvente ca lantul slabiciunilor functioneaza de minune la Spitalul Judetean.

Nu sunt fonduri banesti, ca doar a fost reparat acoperisul de trei ori in ultimii trei ani, aerul conditionat nu functioneaza decat in birourile conducerii, nu si in cabinetele unde prezenta lor este obligatorie, motiv pentru care toate incep sa se duca de rapa, chiar si aparatura nou achizitionata, cum este aparatul de radiografie Swiss Rei.

„Am facut mai multe referate conducerii pentru achizitionarea unei noi instalatii de aer conditionat, caci din cauza traficului mare de persoane prin incapere, aparatul actual s-a defectat de ceva vreme”, ne-a declarat Carmen Chesoi.

Mai mult, aceasta a mai adaugat ca pe zi sunt efectuate mai mult de 500 de consultatii, motiv pentru care temperatura din sala de expunere creste mult peste limitele admise. Tot in domeniul imagisticii medicale, Spitalul Judetean se mai confrunta si cu lipsa aparatului pentru angiografii.

„A ramas denumirea de angiograf la cabinetul de jos, dar nu se mai efectueaza astfel de consultatii de la moartea dr. Paul Suceveanu”, ne-a mai declarat Carmen Chesoi. Mai mult, desi la Sectia de Cardiologie ar exista un aparat de coronografie, acesta este inca in ambalajul original, deoarece nu a fost intocmita intreaga documentatie pentru utilizarea lui.

„Aparatul apartine Universitatii „Ovidius” care trebuie sa intocmeasca documentatia privind inchirierea coronografului de catre spital. Pana la primirea aprobarii insa, sta ambalat”, a declarat Carmen Chesoi.