Biserica veche din Bogdan Voda a pierdut statutul de protectie UNESCO din cauza ca, in urma cu peste un deceniu, in zona de protectie a monumentului istoric a fost construita o biserica noua. Vechea biserica este singura constructie de acest gen din Maramures care pastreaza "proportiile de aur".

Cu toate acestea, incalcarea abuziva a zonei de protectie si construirea fara autorizatie a unui nou lacas de cult a fost decisiva.

Povestea bisericii vechi din Bogdan Voda e tensionata, oamenii vorbind chiar despre batai intre preotul ortodox Vasile Chindris (un fel de ctitor al mastodontului ridicat in zona de protectie a bisericii monument – 100 m) si primarul Ioan Deac. Fiecare are argumente in a-si sustine punctul de vedere.

Cert e ca biserica noua a fost ridicata fara nici un fel de aprobare si ca, in urma acestei ilegalitati, nimeni nu a fost sanctionat.

Ioan Marchis, directorul Directiei de Cultura, sustine ca: "arhitecta Oxana Florescu s-a opus din toate puterile construirii bisericii noi, dar s-a rasculat tot satul. A fost ceva sinistru acolo, pentru ca cei de la Patrimoniu, de atuncea, nicicum n-au vrut sa cedeze.

Preotul si satenii au construit totusi biserica, impotriva tuturor presiunilor guvernamentale, locale si ale administratiei judetului. A fost o revolta. Biserica e construita impotriva legii, fara autorizatie. Din cauza asta, biserica veche nu este monument UNESCO, chiar daca are valoare pentru aceasta incadrare."

Initial, preotul Vasile Chindris si-a exprimat iritarea, incercand sa ne convinga ca a primit toate aprobarile necesare: "avem aprobari, mai dinainte. Asta inseamna ca avem aprobarile, am sfintit biserica si facem slujba si rugaciuni in ea.

De unde stiati dumneavostra ca nu avem aprobari? Atunci la ce ma mai intrebati pe mine? Eu sunt satul de articole facute dupa ureche, la care nu-ti mai da dreptul la replica, ca vorbesc prostii ziaristii, is ziaristi de trei parale. Io nu zic de dumneavoastra, da’ eu m-am saturat."

Sechestrarea profesorului!

Oxana Florescu, fost arhitect-sef al judetului Maramures, a motivat ca s-a opus construirii noii biserici in acel loc pentru ca astfel singura biserica de lemn din Maramures care are "proportiile de aur" a fost declasata si nu a putut sa intre pe lista UNESCO: „a fost o cearta, satenii s-au opus dorintei noastre de a plasa noua biserica in cimitir, deci tot in zona centrala, aproape de curtea domneasca, si au inceput sa construiasca biserica fara documente.

Din partea Consiliului Judetean nu exista autorizatie de construire nici astazi. In schimb, instanta a hotarat, peste prevederile legii!, sa puna in legalitate acea constructie, care functioneaza bine-mersi. Dupa Revolutie lumea stia ca se poate face orice, ca nu mai exista nici un fel de lege.

A venit si domnul profesor Radu Popa (cunoscut arheolog si profesor universitar care a condus mai multe campanii de sapaturi la resedinta voievodala a lui Bogdan de la Cuhea - Bogdan Voda de azi - facand cunoscuta istoria medievala a Maramuresului, n.red.).

Din povestile oamenilor, am aflat ca l-au sechestrat oarecum in biserica si au amenintat ca daca nu e de acord cu amplasamentul noii biserici, dau foc la biserica."

Ioan Deac, primar in Bogdan Voda, recunoaste ca inca de la inceputul construirii noii biserici, prin ’92-’94, s-a stiut ca nu e respectata aria de protectie a bisericii vechi: „nu s-a dat nici o autorizatie, dar cine are curaj s-o sparga? A fost mare harmalaie atunci, ca o vrut sa sparga dispensarul.

Nu pot eu sa-l invinovatesc pe preot, dar din cate stiu, si el a fost de acord cu aceasta amplasare. Si s-a spart gardul, s-a facut fundatie, fara nici un act."

Aprobat "de Dumniezau"

Departe de a se simti vinovat pentru situatia creata, preotul Chindris acuza autoritatile de dezinteres si neaga orice conflict: "astea cu schestrarea lui Radu Popa (vezi caseta) sunt minciuni. Sunt povesti care s-au latit asa… Asa-i, biserica noua se afla la mai putin de 100 de metri de biserica veche.

Stiu ca din acesta cauza n-a putut intra in patrimoniul UNESCO, asa cum stiam ca, cu douazeci de ani inainte de a pune oamenii biserica acolo, la toti dregatorii de la Baia Mare le-am cerut sa vina sa arate intelegere, nu fata de credinta, ca fata de credinta stiam ca nu au, ci fata de monumentul istoric.

Asta cum? Sa lase un spatiu in mijlocul satului, un loc de biserica, si sa nu faca nu stiu cate blocuri la puturosii satului.

Oamenii, daca n-au gasit intelegere la dregatorii de atunci si actuali, unii dintre ei, si-au facut biserica in mijlocul satului, unde au avut loc. Oamenii au gandit altfel, biserica se face in mijlocul satului, si nu buticurile si barurile. La 100 de metri trebuiau sa fie toate constructiile. Si acuma s-a facut o casa la 50 de metri de biserica, exact in fata bisericii.

Si dincolo peste sosea e alta, si dincolo e alta, dar aieste nu le-au vazut dumnealor. Toti vecinii astia au vrut sa plece din spatiul patrimoniului, dar n-au vrut sa le dea locuri. Dregatorii din sat si de la judet nici nu s-au scarpinat in cap sa gandeasca un pic.

Biserica veche din Bogdan Voda e de 7 ani pe lista de prioritati ca sa fie acoperita. Si nu-i acoperita inca, am pus folie, ca sa nu ploua pe ea.

Unde-s banii de la judet, care au venit de 7 ani? Stiu ei ce fac, iarta-i Doamne ca stiu ei ce fac! UNESCO a venit intr-adevar s-o ia sub obladuirea lor, si dupa ce noi am facut gafa asta, ca oamenii… Ca acolo unde ne-a trimis doamna Florescu sa facem biserica se fac gostaturile si grajdurile colectivului. Pentru ce sa am aprobare? Pai eu n-am nici o aprobare domnule, daca ii sa vorbim serios. Aprobare io am de la Dumniezau, ca am facut-o si nu am sodomit.

Am facut o biserica la 56 de metri inaltime, cu schele, cu toate alea. Si cand au venit cinci episcopi sa o sfinteasca… Ei nu puteau sa ne dea. Eu am fost la Bucuresti si mi-au zis ca nu pot semna pe o treaba care-i ilegala. Io nu-s tampit sa le cer la niste oameni o treaba, ca nici eu, daca eram in locul lor, nu dadeam aprobare. Da’ cum sa dau aprobare, ca nu-s tembel?"

Asa a incercat sa ne lamureasca Vasile Chindris, preotul care mai devreme zicea ca are toate aprobarile si ca ziaristii sunt "de trei parale, vorbesc prostii si scriu dupa ureche. Nu noi, da’ altii…" Sincer, si noi ne-am saturat de preoti mincinosi si agresivi.

Nu Chindris, altii… care cred ca statutul de slujitori ai Domnului ii situeaza mai presus de lege si ca sutana le permite sa nu fie trasi la raspundere. Pana una alta, vinovati nu exista.