Unul dintre complicii din celebrul dosar de contrabanda supranumit "Cafeaua verde", in care au fost implicati mai multi vamesi, politisti de frontiera si fiul fostului sef al IPJ Timis, Iosif Panduru, a fost ridicat, luni seara, de oamenii legii pentru a fi incarcerat.

Cetateanul sirian Ali Haj Zehia (34 de ani) a fost condamnat in aceeasi zi, de catre Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, la 5 ani inchisoare pentru comiterea infractiunilor de inselaciune, fals si evaziune fiscala.

Povestea dateaza din anul 2001, cand au demarat cercetarile. In depozitul firmei administrate de Ali Haj Yehia, au fost introduse mari cantitati de cafea verde si cafea solubila intrata ilegal in tara, cu ajutorul unor lucratori de la Vama timiseana Stamora Moravita, marfa care ulterior a fost prelucrata, ambalata si vanduta pe piata.

Timp de peste doi ani si jumatate, cat au durat cercetarile, cetateanul sirian a fost arestat preventiv, insa cand dosarul a ajuns in instanta, el a fost pus in libertate.

Operatiunile efectuate de firma strainului s-au derulat in perioada aprilie - mai 2001. Potrivit anchetatorilor, cafeaua valorificata ilegal de societatea sirianului provenea de la Catalin Panduru (fiul fostului sef al Politiei Timis) si de la asociatul celui din urma, cetateanul sarb Dragan Lisica.

Intreaga afacere a fost desconspirata in timpul unui raid de rutina pe timp de noapte, cand politistii au oprit pe drum doua microbuze suspecte. In urma perchezitiei efectuate, au fost descoperite 12 tone de cafea verde, pentru care detinatorii nu au putut prezenta acte de provenienta.

Extinderea cercetarilor a scos la iveala o adevarata filiera de contrabanda bine organizata. S-a stabilit ca, in total, au fost efectuate sase transporturi ilicite, cantitatea totala de cafea fiind de 70 de tone. Doar prin eludarea platii taxelor vamale, la nivelul anului 2001, Statul Roman a fost pagubit de aproape cinci miliarde lei.

Toate cele sase transporturi figurau ca trecute prin partea iugoslava a Vamii de la Moravita, dar nu apareau inregistrate si in partea romana. A fost momentul in care au cazut o serie de capete din randul vamesilor si politistilor de frontiera, dosarul fiind instrumentat de procurorii Parchetului Militar.

Catalin Panduru, fiul fostului sef al IJP, generalul Iosif Panduru, a fost condamnat initial, in 2002, la patru ani de inchisoare de catre Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti, fiind judecat pentru contrabanda si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.