Lucrarile la autostrada "Transilvania" vor fi reluate, a asigurat presedintele PD, Emil Boc, care este, totodata, si primar al municipiului Cluj-Napoca. Ministerul Transporturilor vireaza, astazi (joi Ð n.r.), in conturile firmei constructoare a viitorului tronson dintre Bors si Brasov compania americana "Bechtel", suma de 12 milioane de euro.

Din datoria de 91 de milioane de euro a Guvernului Romaniei catre firma straina au fost achitate pana acum sumele de 22 de milioane de euro.

"Ministerul Finantelor are in curs de derulare o licitatie pentru contractarea unui credit de 100 de milioane de euro. Cu acesti bani se vor achita integral datoriile ramase, de 69 de milioane de euro si se va asigura pe viitor investitia", a spus Emil Boc.

El a mai afirmat ca Guvernul a alocat 213 milioane de dolari pentru plata lucrarilor care ar urma sa fie executate de "Bechtel" pe traseul viitorului tronson dintre Bors si Brasov.

Afacerea autostrazii "Transilvania" a devenit subiect de disputa intre politicienii din coalitia aflata la Putere si reprezentantii companiei americane. In timp ce guvernantii au afirmat ca au alocat banii necesari pentru continuarea lucrarilor, cei de la "Bechtel" au acuzat autoritatile romane de intarzieri.

Intre timp, 500 de muncitori angajati de "Bechtel" au fost trimisi in somaj tehnic, iar autoritatile au contestat tot mai multe facturi trimise spre decontare de catre firma straina de constructii.

Deja, compania americana a executat terasamente pe o lungime de 16 kilometri, insa de cateva saptamani lucrarile au fost sistate. Zece dintre muncitorii care au condus protestele spontane prin care angajatii "Bechtel" isi exprimau nemultumirea legata de conditiile in care sunt nevoiti sa lucreze si cereau salarii mai mari au fost concediati.

Oamenii spuneau ca angajatii "Bechtel" adusi din Turcia au salarii de cateva zeci de ori mai mari decat cei romani.