Clujul sufera serios nu numai la capitolul spatii verzi, ci si la capitolul gradini de vara si terase.

Cluj-Napoca este unul din orasele cu deficit de terase selecte, care s-a umplut, insa, de locatii promiscue. Recenta actiune a primariei, de clarificare a situatiei legale a teraselor, a readus in discutie modul in care "Capitala Transilvaniei" si-a "permis" sa isi bata joc de doua din cele mai frumoase gradini de vara din oras, "Boema" si "Cazino".

In tot acest timp clujenii nu au in centrul orasului o gradina de vara selecta, demna de renumele municipiului. ZIUA de Cluj trage un semnal de alarma si incearca sa faca lumina prezentand istoria disparitiei renumitei gradini de vara "Boema" .

Manevra prin care gradina de vara "Boema" a fost "rasa" de pe suprafata Clujului, dupa ce generatii intregi de intelectuali si studiosi au frecventat-o, este legata de una din deciziile falimentare ale fostului Consiliul Local, decizie de care fostul primar, Gheorghe Funar, nu este strain. Imediat dupa alegerile locale din 2000 s-a emis ordinul prin care "Boema" a disparut.

Ordinul de evacuare a acestui spatiu de catre firma "Arta Culinara", administratorul gradinii de vara, a aruncat "Boema", situata ultracentral, in mainile unui afacerist renumit pe piata produselor alimentare, Dorin Dragoi. Acesta nu a apucat, insa, sa se bucure prea mult de "succesul" sau, deoarece, la scurt timp, spatiul a fost revendicat de o persoana fizica.

Abandon si mizerie

In prezent, spatiul este complet distrus, locul aratand jalnic. La distrugerea gradinii de vara "Boema", "mana de ajutor" data de Consiliul Local, controlat pe atunci de Funar, si dominat de interese economice dubioase, a fost decisiv.

Caz rar in cadrul litigiilor privind firmele care datorau bani bugetului local, societatea "Arta Culinara" nu a beneficiat de practica reesalonarilor, fiind evacuata in timp record din imobilul de pe strada Iuliu Maniu, numarul 34, impins efectiv in plasa lui Dorin Dragoi.

Omul de afaceri s-a trezit insa, la randul sau, prins in plasa revendicarilor, imediat ce a inceput investitiile de renovare a localului.

Primaria "funariota" a inchiriat acest spatiu firmei Caprice SA Cluj, care mai primise in chirie, in acelasi timp, alte doua spatii de prestigiu din oras: cofetaria de traditie "Verde", situata ultracentral, si actuala cofetarie "Jazz", de pe strada Baritiu. O afacere de zile mari pentru orice businessman.

Manevra vechiului CL a fost dura si nu a tinut cont, la data respectiva, de legile fiscale. Culmea, CL a somat societatea sa isi plateasca datoriile la buget, desi fusese notificat ca executivul "Arta Culinara" era in imposibilitate sa rezolve problema, fiind, legal, in concediu. CL nu s-a multumit cu atat si a alocat rapid, in aceesi perioada a concediilor, spatiul catre firma SC Caprice SA.

Evacuare fortata

In ciuda incercarilor ulterioare ale conducerii gradinii de vara "Boema", pe baza de documente fiscale, care demonstrau solvabilitatea firmei si propuneau un plan de esalonare a platii datoriilor catre bugetul de stat, Primaria s-a aratat inflexibila.

La patru ani de la aceasta decizie controversata, spatiul arata jalnic, cvasiabandonat, noul proprietar preferand sa lase gradina in paragina, dupa ce, in 2003, a fost pus in posesie de Primariei pe baza revendicarii obtinute in instanta.

Pierderea acestui spatiu s-a repercutat asupra modului in care Dorin Dragoi a inteles sa isi respecte promisiunile facute consilierilor locali atunci cand a primit si celelalte doua cofetarii de prestigiu clujene, "Verde" si "Jazz".

Dezamagit de faptul ca a pierdut spatiul de la "Boema" in instanta, Dorin Dragoi a sistat orice fel de investitie in spatiile inchiriate in Cluj.

La negocierile pentru cumpararea spatiilor, in baza legii 550/2002, afaceristul a explicat stoparea invetitiilor prin faptul ca s-a trezit cu un proces de revendicare, lucru confirmat de seful Biroului de spatii cu alta destinatie din Primarie, Daniel Campean.

Influentul om de afaceri a sustinut ca acesta este motivul pentru care nu si-a onorat promisiunile facute consilierilor locali, atunci cand i-a fost atribuita cofetaria "Verde". Dragoi spune ca dorea s-o tranforme radical, dar ca a fost descurajat de revendicarea de la "Boema", preferand sa lase ambele localuri in starea actuala, pana va deveni, definitiv, proprietar.

Lucru care s-a si intamplat. In alta ordine de idei, modul prin care Dragoi a pus mana pe "Boema" ridica mari semne de intrebare, din cauza faptului ca spatiul a fost alocat fara licitatie, in timp ce actuala administratie scoate sute de miliarde de lei vechi, aplicand legea 550/2002, blocata ani in sir de Funar.

Presa a speculat ca Dragoi s-ar fi aflat in gratiile PRM la nivel central, fiind recompensat in contrapartita cu spatii comerciale. In rest, e de mentionat ca Dragoi a cumparat si spatiile firmei "Vita Dulci", controlata de oameni de afaceri clujeni, dupa o serie de tranzactii extrem de discrete.

Biscuiti si snacks-uri

Omul de afaceri bucurestean Dorin Dragoi, in varsta de 39 de ani, detine, conform Top 300 Capital, firma Standard Nutricia, unul din marii "jucatori" pe piata biscuitilor si snacks-urilor, cu o cota de piata de 35%. Anul trecut, afacerea lui Dragoi a atins o cifra de afaceri de 36 milioane de dolari, avand o crestere de 60% fata de 2003.

Afaceristul mai detine o fabrica de sucuri naturale, cumparata de la Parmalat, un lant de cofetarii si spatii comerciale ultracentrale in mai multe orase din tara. Ultimele sunt detinute de SC Caprice SA Cluj, cu actionar unic Standard Nutricia. Tot Dragoi detine 20.000 de metri patrati in centrul Clujului, iar valoarea afacerilor sale imobiliare depaseste 12 milioane de euro.

Ultimele achizitii ale lui Dragoi la nivelul Clujului sunt cofetariile "Verde" si "Jazz" care l-au costat pe omul de afaceri aproape 30 de miliarde de lei.

"Boema a jucat un rol activ in viata culturala si mondena a Clujului, atata cat a putut exista ea in comunism. Aici exista intimitate, aveau loc discutii incendiare si era o atmosfera de boemie de bun calibru chiar daca gradina era supravegheata de autoritati. S-au scris carti la Boema, iar de distractie, ce sa mai vorbim. O gradina de cota inalta" - sustine Marian Papahagi, critic literar, in "Steaua", nr. 24 / 1995.

"In timpul comunismului, acolo au cantat trupe emblematice ale rockului clujean - Cromatic, Rodion GA, Semnal M, Jimi Lako. Faceau muzica si primeau si bani. Nu stateau pe strazi si aveau o oaza de libertate. Ani de zile am frecventat terasa" - marturiseste Fane Nagy, baterist al trupei Semnal M.