Noile norme de acordare a creditelor, elaborate recent de Banca Nationala a Romaniei ,vor reduce numarul celor care acceseaza aceste modalitati de finantare. Bancile comerciale sunt nemultumite, dar BNR sustine ca aceste norme sunt menite a reduce deficitul de cont curent.

Una dintre noutatile aduse de aceste norme este restrictia pentru clienti ca ratele la toate creditele accesate sa nu depaseasca 40% din veniturile nete. Iar aceste rate vor include si ratele la leasing.

Problema e ca bancile nu vor avea control prea mare, deoarece clientul da o declaratie pe propria raspundere, in care poate sa minta si, daca nu are restante la credite, poate fenta aceasta restrictie.

Cu toate acestea, bancherii sustin ca la fel se proceda si pana acum, iar clientii care ajungeau in jurul acestui prag primeau destul de greu un credit.

"Din punctul meu de vedere aceste norme nu cred ca erau necesare. Procentul creditelor cu probleme acordate persoanelor fizice este undeva la 1%, deci nu se impuneau aplicarea unor restrictii suplimentare", declara ieri Ioan Marian, director Romexterra Bank - Sucursala Mures.

O alta noutate adusa noilor norme este ridicarea nivelului rezervelor minime obligatorii pentru banci. Calin Zamfir, director adjunct pe retail al BCR Mures, ne-a precizat ca: "Majorarea rezervei minime obligatorii va pune cateva probleme bancilor comerciale si cred ca va duce la cresterea dobanzilor cu aproximativ 1-2%.

Una e ca o banca din Romania sa aiba o banca mama in Germania care sa-si poata acorda credite la dobanzi bune si alta e ca banca sa fie nevoita sa-si gaseasca aceste resurse din alte locuri".

Care va fi efectul acestor norme, vom vedea dupa ce acestea vor intra in vigoare, insa la prima vedere, se pare ca vor spori birocratia si vor da de furca mai mult bancilor, fara a-i afecta insa atat de tare pe clienti.