Chiar daca suvoaiele au ocolit Iasul, catastrofa din celelalte judete a afectat grav activitatea mai multor firme iesene. Societatile care au relatii de afaceri cu parteneri din sudul tarii si-au redus cu o treime activitatea, in conditiile in care legaturile cu aceasta zona sint ca si inexistente.

„Pieta", spre exemplu, si-a sistat aproape in intregime activitatea, aceleasi probleme inregistrindu-se si la Terom, unde citeva tiruri nu pot sa ajunga la timp la Iasi. Cele mai lovite sint agentiile de turism, iesenii preferind sa-si amine plecarea in concediu. La Bucuresti, nici cu avionul nu se ajunge usor, toate locurile fiind rezervate pina martea viitoare.

Vor trece, probabil, saptamini bune pina cind totul va reintra in normal. Daca, Doamne fereste, la Iasi va ploua abundent in urmatoarea perioada, autoritatile nu sint in stare sa intervina rapid. Acest lucru a fost demonstrat ieri la intilnirea prefectului cu primarii din judet, care s-au plins ca nu au bani nici pentru un sac cu nisip.

Afacerile iesene, blocate din cauza inundatiilor

Majoritatea firmelor din Moldova care au relatii de afaceri cu societati comerciale situate in celelalte zone ale tarii si-au redus cu o treime activitatea. Situatia se datoreaza in exclusivitate inundatiilor din ultimele zile, care au condus la oprirea circulatiei rutiere pe traseele de legatura cu Transilvania si Oltenia.

Un exemplu il constituie grupul de Firme „Pieta", care are relatii de afaceri importante cu societati din celelalte zone, dar in special cu cele din Bucuresti.

„Datorita faptului ca circulatia rutiera spre Capitala este blocata, cea feroviara se desfasoara cu dificultate si cu mari intirzieri, activitatea a fost aproape sistata", ne-a precizat Constantin Comanescu, patronul Grupului de firme Pieta. Si activitatea de aprovizionare a societatii Terom SA a avut de suferit.

„Am semnat astazi actele pentru citeva TIR-uri din Turcia si, conform contractului, acestea ar trebui sa ajunga la Iasi cel tirziu vineri. Se poate, din cauza problemelor enorme create de inundatii, sa existe intirzieri ale acestui transport", a afirmat Mihai Orzan, directorul general la Terom SA.

Singura solutie pentru reluarea activitatii la intreaga capacitate este deblocarea sau refacerea tronsoanelor de drum afectate. „Este usor de spus, dar foarte greu de facut.

Sint poduri importante de legatura care stau sa cada, sint sute de metri, zeci de kilometri de drum national sub ape, iar toate acestea necesita foarte mult efort, o cheltuiala mare, dar si foarte mult timp pentru a fi rezolvate", a mai afirmat Constantin Comanescu.

Si turismul a intrat la apa

Inundatiile din intreaga tara au peste cap si majoritatea afacerilor din domeniul turistic. Reprezentantii tour-operatorilor considera ca este posibil ca si turistii care au rezervari pentru sfirsitul lunii iulie si inceputul lui august, preponderent pentru statiunile sau cabanele montane sa isi anuleze planurile de vacanta.

De asemenea, agentii din turism spun ca turistii nu se inghesuie nici pe litoralul romanesc. „In ceea ce priveste litoralul de la noi, vinzarile merg slab, din cauza vremii.

Ba, mai mult, din cite stiu eu, mai ales ca am prieteni care au pensiuni agroturistice in zona Voronet, foarte multi romani care aveau rezervari la cabanele din zona si dupa ce au vazut cum s-a dezlantuit natura in zona si-au anulat rezervarile deja facute", ne-a spus Razvan Diaconescu, director la agentia de turism „Atlantic".

Agroturismul, cel mai afectat de inundatii

Pagubelor provocate de inundatii in intreaga tara, si sa nu uitam ca sint afectate 30 de judete, li se adauga si pagubele pe care le inregistreaza in aceste zile cei care practica agroturismul, dar si hotelierii. Analistii economici sint de parere ca acest segment turistic este cel mai afectat de calamitatile provocate de vremea capricoasa.

„Agroturismul este cel mai afectat, deoarece inundatiile au provocat mari pagube la infrastructura din zona, si asa destul de deficitara. Normal ca oamenii nu mai vor sa plece la nu stiu ce cabana de la munte cind are pe retina imprimata imaginea suvoaielor de apa. Va fi un an prost pentru oricine si-a facut planuri de vacanta. Sa nu uitam ca foarte multi romani pleaca la tara in concediu.

Din pacate, acum trebuie sa se duca cu ajutoare pentru sinistrati", este de parere George Vulcanescu, analist economic.

„Romanii nu mai prefera anumite destinatii externe, de frica atentatelor"

Nici destinatiile externe nu mai sint atit de atractive. Si asta nu din cauza inundatiilor, ci a fricii de atentate. Potrivit tour-operatorilor, zvonurile despre posibile atentate ii influenteza foarte mult pe ieseni atunci cind isi aleg o destinatie externa pentru a-si petrece vacanta. „Numarul celor interesati de un concediu afara s-a redus, mai ales dupa atentatele de la Londra.

Frica de avion, frica de destinatii precum cele in care se comit atentate - Turcia, Anglia - i-a determinat pe ieseni sa mai amine plecarea in vacanta. Ba, mai mult, zvonul potrivit caruia dupa Londra urmeaza sa se comita atentate si in Danemarca si Italia face ca aceste destinatii sa fie tot mai ocolite de turisti.

Cel putin in ceea ce priveste Italia, in ultima perioada numarul iesenilor care vor sa isi petreaca vacanta in zona a scazut simtitor", ne-a mai spus Razvan Diaconescu, de la Atlantic Turism Company.

Interesati-va atent inainte de a pleca in vacanta

„Jurnalul de Est" a testat onestitatea angajatilor unor agentii de turism in ceea ce priveste informarea turistului, avind in vedere ca exista foarte multe drumuri impracticabile din cauza inundatiilor. Mai exact, ne-am interesat cit costa o excursie la Durau in aceasta perioada, pentru doua persoane, la o agentie de turism din centrul Iasului.

Reprezentantii agentiei ne-au dat toate informatiile legate de preturi pentru aceasta zona, dar nu ne-au spus ca ar fi bine sa mai asteptam, intrucit drumul spre statiunea Durau este impracticabil.

Abia dupa multe multe insistente, reprezentantii firmei au admis ca exista unele probleme legate de transport.Este bine ca iesenii care pleaca in vacanta in aceasta perioada sa se informeze asupra starii drumurilor spre zona de destinatie. Cel mai simplu, de pe site-ul Ministerului Transporturilor (www.mt.ro).