Potrivit unei noi Ordonante de Urgenta, sub sanctiunea unor amenzi de pana la 50 milioane de lei, posturile vacante sunt inghetate, premiile sunt suspendate, cresterile salariale raman blocate, idiferent de sursa de finantare

Ordonanta de Urgenta privind reglementarea unor masuri de reducere a cheltuielilor de personal in anul 2005, adoptata in urma cu doua saptamani de Cabinetul Tariceanu, pe sest, reduce drastic cheltuielile personalului din invatamant.

Practic, prin masurile prevazute in acest act normativ, sub pretextul indeplinirii criteriului convenit cu FMI privind stabilirea cheltuielilor de personal la 5%, Guvernul suspenda acordarea unor premii prevazute pana acum pentru personalul din invatamant, se blocheaza ocuparea prin concurs a unor posturi si, nu in ultimul rand, se prevede blocarea cresterilor salariale prevazute pentru luna octombrie 2005.

Iar pentru ca toate unitatile de invatamant din tara sa execute ordinul “de sus”, ministrul provenit de la Cluj al Invatamantului a trimis in aceste zile o circulara Inspectoratelor Scolare Judetene prin care le aduce la cunostinta, in mod imperativ, noile masuri executorii.

Nerespectarea acestor prevederi poate duce la sanctionarea cu amenda de pana la 50 de milioane de lei a vinovatilor.

Asa cum cotidianul “Buna ziua, ARDEAL”, dar si alte publicatii locale si centrale au demonstrat, Mircea Miclea nu este cel mai fericit “ambasador” al Clujului in actuala ecuatia guvernamentala.

Cu toate ca provine din mediul academic, fiind astfel, cel putin teoretic, familiarizat cu problemele din sistemul de invatamant si nivelul precar de tari al cadrelor didactice, Miclea a demonstrat ca i-a tradat tocmai pe cei pe care ar trebui sa-i reprezinte la Bucuresti.

Marturie in acest sens stau mai multe masuri luate de ministrul clujean de la preluarea mandatului, cele mai multe fiind expresia incompetentei, ruperii de realitate sau a rea-vointei.

Nici Ordonanta de Urgenta adoptata de guvern in data de 29 iunie si la care, evident Miclea a fost partas, normativ care le inrautateste practic profesorilor nivelul de trai, nu face exceptie.

Premiile profesorilor, suspendate

OUG nr.63/ 2005 pentru reglementarea unor masuri de reducere a cheltuielilor de personal in anul 2005 se stipuleaza ca, in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2005 pentru toate categoriile de personal din autoritatile si institutiile publice, indiferent de modul de finantare a acestora si de data constituirii fondului de premiere (ceea ce este o porcarie cu atat mai mare cu cat nici macar prevederile legilor nu se aplica retroactiv), se suspenda aplicarea prevederilor din actele normative in vigoare sau, dupa caz, din contractele colective de munca prin care se reglementeaza acordarea de premii, cu exceptia premiului anual.

Ceea ce inseamna ca nici suma reprezentand procentul de 1% din impozitul pe venit pe care potrivit noului Cod Fiscal persoanele fizice si juridice au putut-o directiona diferitelor unitati de invatamant nu va putea fi folosita.

Posturile vacante, inghetate

De asemenea, pana la sfarsitul anului in curs, se suspenda ocuparea prin concurs a posturilor vacante la data de 30 iunie 2005 din statul de functii al autoritatilor si institutiilor publice, indiferent de modul de finantare a acestora, precum si a celor care se vor vacanta dupa aceasta data.

Ceea ce inseamna ca, in conditiile in care un post devine vacant, prin transferul fostului titular sau in urma pensionarii, pentru postul respectiv nu se va mai organiza concurs.

Masura “salutara” in conditiile in care, asa cum se stie, in sistemul de invatamant romanesc exista o criza de personal calificat, cu precadere in mediul rural.

Cresterile salariale, pe Apa Sambetei

De asemenea, prevederile referitoare la cresterile salariale ce urmau a fi acordate personalului din invatamant incepand cu luna octombrie 2005, prevazute in alte acte normative emise anterior, sunt abrogate de drept prin acest normativ.

Totodata, ar fi de precizat faptul ca, in aceste zile, toate Inspectoratele Scolare Judetene au primit o instiintare prin care le sunt aduse la cunostinta prevederile acestei Ordonante.

Iar pentru a nu lasa loc de discutii, actul normativ stipuleaza ca “nerespectarea prevederilor prezentei ordonante de urgenta constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 20.000.000 lei la 50.000.000 lei”.

Sindicatele, decise sa blocheze inceperea anului scolar

Liderul Federatiei Educatiei Nationale (FEN), Catalin Croitoru, ne-a declarat ca, in urma acestei Ordonante care, practic, “a umplut paharul”, s-a decis in Consiliul National declantarea unui referendul prin care sa se decida daca se va bloca inceperea anului scolar.

“Nu am fost, evident, consultati cu privire la aceasta Ordonanta. Masurile prevazute sunt contradictorii si de neinteles, in conditiile in care Guvernul se lauda ca a adus la buget mai multi bani prin introducerea cotei unice (…).

E o politica iresponsabila si antinationala”, ne-a declarat Croitoru. Totodata, liderul FEN a sustinut ca a discutat cu ministrul Invatamantului, Mircea Miclea, pe marginea acestor prevederi, concluzionand ca directivele de partid sunt mai presus de problemele din sistemul de invatamant.

Pe de alta parte, Croitoru a sustinut ca mai multi directori ar putea fi sanctionati cu amenzile prevazute de Ordonanta de Urgenta, intrucat au inceput sa acorde premii unor cadre didactice. “Cred ca vorbim despre incapacitate manageriala care duce spre prostie.

Totodata, nu pot sa nu-mi amintesc de toate promisiunile Aliantei din campania electorala: imbunatatirea situatiei din invatamant, dublarea salariilor si altele. Au castigat alegerile si cu voturile profesorilor”, a conchis liderul Federatiei Educatiei Nationale.

Sindicalistii din invatamant au hotarat sa blocheze anul scolar 2005-2006

Birourile operative ale Federatiilor Sindicatelor Libere din Invatamant si al Federatiei Sindicatelor din Invatamant Spiru Haret, care s-au intrunit, ieri, intr-o sedinta extraordinara au hotarat, in numele celor 250.000 de membri, sa nu participe la deschiderea noului an scolar in data de 12 septembrie 2005 au declarat

Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant si Gheorghe Izvoranu presedintele Federatiei Sindicatelor Independente Spiru Haret. Sindicalistii sunt nemultumiti ''de atitudinea pe care Guvernul o are fata de cadrele didactice si de tot personalul tehnic din invatamantul romanesc''.