O intimplare teribila a zguduit lumea cadrelor didactice din doua judete ale Moldovei. Nimeni - nici macar anchetatorii - nu poate intelege cum un cadru didactic exigent, care in toamna a trecut cu bine testul psihologic, a putut sa ucida un fost invatator, intr-un acces de furie greu de descris in cuvinte.

„Mi-am amintit ca, acum citiva ani, m-a jignit si m-a injurat", in acest mod si-a putut motiva gestul ucigas profesoara de Limba si literatura romana Cristina Ramona Croitoru, de la Colegiul National Iasi. Aceasta declaratie a fost data in fata procurorilor care ancheteaza acest incredibil caz. Tragedia s-a petrecut joi seara, in satul Topolita, din comuna nemteana Grumazesti.

„Ea era de acolo de loc si, de regula, in vacante venea la parinti. Acestia erau pensionari, foste cadre didactice. Luni a venit la ei, marti a plecat, iar miercuri s-a intors. Parintii femeii spun ca li s-a parut ca are un comportament mai ciudat, dar fara a fi violenta", ne-a povestit procurorul criminalist Dorin Cautis, de la Parchetul de pe linga Tribunalul Neamt.

Mai intii si-a atacat fara motiv o prietena

Lucrurile s-au schimbat radical joi seara, cind, in jurul orei 23.30, Ramona Croitoru a mers in vizita la o prietena de-a ei din Topolita. A stat de vorba cu ea si, cind sa plece acasa, profesoara ieseanca a devenit brusc un alt om. „La poarta, fara vreun motiv si fara sa fi fost intre ele vreo discutie contradictorie, a izbit-o pe femeie de pamint si a tras-o de par.

Astazi, cind am intrebat-o, a incercat sa-si motiveze gestul prin faptul ca femeia era betiva si ca nu era de acord ca ea obisnuia sa mearga prin baruri si sa consume bauturi alcoolice", a mai spus procurorul Cautis. Ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat, profesoara Ramona Croitoru a plecat spre casa parintilor ei, unde a ajuns la putin timp dupa miezul noptii de joi spre vineri.

Nu a stat mult acasa. Dupa 15 minute, a plecat, din nou, in vizita la niste cunoscuti. „A mers acasa la familia Gaina. Ambii soti sint cadre didactice pensionare. Didina Gaina a fost profesoara de matematica, iar Ion, in virsta de 69 de ani, a fost invatator.

La ei mai fusese in vizita luni seara, a stat cu ei de vorba si chiar a stat la masa, nu au avut discutii contradictorii", a completat procurorul criminalist.

Ucigasa: „Am luat cutitul de pe masa si l-am atacat"

Cind Ramona Croitoru a strigat la poarta sotilor Gaina, batrinul invatator era in bucatarie, iar sotia lui urmarea un serial la televizor, intr-o alta camera. Ion Gaina a mers si i-a spus Didinei ca a venit in vizita Coca, cum ii spuneau ei profesoarei iesence. Femeia i-a spus, insa, ca nu mai iese din camera, intrucit „este tirziu si Coca se lungeste la vorba si pierde prea mult timp".

„El s-a intors in bucatarie si s-a asezat pe pat. Alaturi, pe masa, se afla un cutit de bucatarie", ne-a mai spus procurorul Dorin Cautis. Ce s-a intimplat acolo nimeni nu stie. „I-am cerut o cana cu apa, m-am asezat si am vorbit un pic cu el, dupa care mi-am amintit brusc ca, acum citiva ani, m-a jignit si m-a injurat.

Atunci am luat cutitul de pe masa si l-am atacat", le-a povestit anchetatorilor profesoara anchetata pentru omor. La un moment dat, Didina Gaina a iesit din camera in care se afla, pentru a stinge lumina de pe hol. Atunci a vazut scenele de groaza care se derulau in bucatarie. Ramona Croitoru se urcase peste batrin si il lovea cu cutitul.

Femeia a incercat sa o opreasca pe profesoara dezlantuita, insa eforturile ei au fost zadarnice. Fiind corpolenta, Ramona Croitoru a dat-o usor pe batrina la o parte, a impins-o afara din camera si a inchis usa.

Lama cutitului a ramas in gitul batrinului invatator

„Didina Gaina a plecat ca sa le ceara sprijinul vecinilor. Abia atunci s-a oprit Ramona Croitoru. Numai atunci cind cutitul a ramas in gitul victimei, profesoara a plecat. El murise, a fost chemata Ambulanta, dar era prea tirziu. Profesoara a fost gasita dupa aproximativ jumatate de ora pe o ulita. Nu s-a impotrivit si si-a recunoscut fapta.

Am emis ordonanta de retinere pentru omor si s-a facut deja propunerea de arestare preventiva. Urmeaza ca judecatorii sa decida in aceasta privinta", a incheiat procurorul Cautis povestea desprinsa parca din filmele de groaza. Dorin Cautis nu-si aminteste ca, in toata activitatea lui, sa fi avut vreun caz asemanator in lumea intelectualilor nemteni.

Procurorul ne-a explicat ca drama este cu atit mai socanta, cu cit nu se pune problema consumului de alcool, care sa justifice in vreun fel pierderea rationamentului.

A suferit in urma cu doi ani o depresie

Ramona Croitoru va fi expertizata psihiatric la Jilava, pentru a se stabili daca a comis fapta cu discernamint. In timpul anchetei, ea le-a spus procurorilor ca a suferit in urma cu doi ani o depresie, care i-a fost tratata in ambulatoriu, fara a fi internata in vreo clinica de specialitate. Profesoara nu era casatorita si nu avea copii.

Desi le este greu sa vorbeasca despre un caz pe care nu l-au studiat, medicii psihiatri ieseni nu exclud posibilitatea ca o eventuala afectiune psihica a femeii sa fi fost declansata de ceva, cum ar fi stresul pe care l-a avut in timpul bacalaureatului. „Probabil ca a fost o reactie patologica, dar nu putem sti de ce natura.

Putea sa treaca fara probleme un test psihologic in urma cu un an, iar problemele sa apara acum. Se poate ca eventuala boala sa fi evoluat de la o zi la alta", ne-a declarat dr. Virginia Marinescu, de la Spitalul de Psihiatrie Socola Iasi.