Ignoranta si lipsa unei educatii sanitare sunt principalii factori care duc la cresterea numarului de bolnavi cronic. Multi ieseni nu au aflat inca faptul ca dupa implinirea varstei de 18 ani au dreptul si chiar obligatia de a se prezenta la medicul de familie pentru un control general gratuit.

Doar pensionarii din mediul urban si copiii sunt, potrivit evidentelor medicilor de familie, in topul celor care merg cel mai des la un consult medical. Pensionarii care sufera de diverse boli cronice, mamicile, copiii si cadrele didactice sunt "cei mai constiinciosi" in ceea ce priveste efectuarea controlului anual, la cabinetele medicilor de familie.

Populatia activa este cea care nu vine la controlul anual. Adultii se considera sanatosi, scapand din vedere faptul ca poate fi vorba despre o sanatate aparenta. Exista boli asimptomatice care nu au forme violente de manifestare, dar care, ulterior, nu mai pot fi vindecate complet.

Oamenii de la tara vin la medic doar cand boala se agraveaza

O echipa de medici de la Spitalul Municipal Pascani a oferit consultatii gratuite persoanelor din mediul rural, in cadrul unei caravane medicale condusa de deputatul Grigore Craciunescu.

In urma a catorva sute de controale medicale realizate in doua comune din judetul Iasi, acestia au ajuns la concluzia ca in mediul rural ignoranta oamenilor in privinta gravitatii unor afectiuni este totala. Unii dintre ei nici nu stiu ca ar trebui sa mearga periodic la medic sau ca au dreptul la retete gratuite sau compensate.

"La consultatiile medicale din comuna Mironeasa am descoperit o femeie cu o tumora de marimea unei mingi de tenis care a refuzat pur si simplu sa mearga la medic. Din pacate, acesti oameni ajung la un consult in faza terminala a bolii cand nu se mai poate face aproape nimic", ne-a declarat Gabriel Statache, medic primar chirurg in cadrul Spitalului Pascani.

Oamenii in varsta ajung cel mai rar la medic. Un batran de 70 de ani din comuna Siretel a motivat faptul ca nu isi ia medicamentele prescrise in timpul saptamanii pentru ca munceste la camp si le ia numai duminica, atunci cand sta acasa. Ieri a fost dus cu ambulanta la spital, pentru ca avea tensiune foarte mare.

Cu bataturi mari la picioare, un alt batran povesteste ca, de doi ani, sufera de durere si se da cu tot felul de alifii, dar tot nu-i trece. In acest caz, spune medicul Gabriel Statache, este necesara o interventie chirurgicala, dar omul se sperie atunci cand aude ca ar trebui sa stea cateva zile imobilizat la pat.

Copiii de la tara sunt malnutriti

In mediul rural, nici macar copiii nu sunt dusi la medic la primele semne de boala. Din cauza saraciei si a mizeriei, copiii dobandesc parazitoze intestinale care conduc la tot felul de complicatii, precum anemie si rahitism.

Medicul pediatru Laura Buiuc din cadrul Spitalul Pascani ne-a spus ca "sunt parinti care considera ca tratamentul medical este prea scump, fiind prea saraci ca sa mearga la oras pentru un consult de specialitate. Copiii care ajung la medic sunt malnutriti, afectati de rahitism, avand un regim alimentar foarte precar".

O femeie cu un copil de patru ani, care sufera de o miopie severa, ne-a spus ca "un medic i-a dat ochelari, dar i-a stricat si acum am vazut ca nu mai vede lucrurile de aproape". A fost la medic, spune femeia, dar i-au dat mai multe sfaturi, ca ar trebui operat sau ar trebui sa poarte ochelari. Numai ca acest lucru s-a intamplat acum cateva luni, timp in care boala copilului s-a agravat.

Un baiat de 11 ani a venit singur la consultatie, avand de trei luni dureri de spate. "Am cazut din pod, la inceput nu m-a durut, da’ acu’ ma doare cand stau mai mult in picioare", spune acesta. Parintii nu l-au dus la medic, fiind de parere ca durerea ii va trece.

Medicul de familie – o necunoscuta

Pentru neprezentarea la controlul anual a asiguratilor inscrisi pe lista, medicului de familie i se poate diminua cu 20 la suta valoarea definitiva a punctului pe trimestrul respectiv, numai in cazul in care se demonstreaza ca acest control nu a fost efectuat din vina lui.

Insa oamenii nici nu stiu ca este necesar sa se prezinte la medic la primele semne de boala, pentru ca altfel risca sa ajunga pe masa de operatie sau, si mai grav, se poate constata ca nu mai poate fi salvat.

In mediul rural, medicii au constatat ca tratamentul prescris este urmat dupa ureche, boala agravandu-se la scurt timp dupa externarea din spital.

Chiar daca s-au cheltuit sume importante pentru educatia sanitara la sate, pe usa primariilor fiind lipite afise cu alimentatia sanatoasa si igiena zilnica, oamenii prefera sa se trateze asa cum au auzit din "gura satului".