Nu de putine ori, privatizarea unor companii aflate in proprietatea statului, ce ar fi trebuit sa aduca o unda de speranta in randul angajatilor, s-a dovedit a fi de fapt doar un fiasco, patronii si actionarii distrugand pur si simplu companiile in cauza si lasand angajatii pe drumuri sau transformandu-i in adevarati sclavi ai secolului XXI.

Un astfel de caz, de sclavagism modern, este reprezentat si de situatia angajatilor societatii SC Dobromin SA. In toamna anului trecut, cu putin timp inainte de alegeri, pachetul majoritar de actiuni ale companiei de exploatari miniere SC Dobromin SA a fost preluat de catre o firma din Campina, Metalo Euroest, ce apartine multimiliardarului Mihai Tufan.

Compania Dobromin, cu sediul in Piata Ovidiu, pe strada Marc Aureliu nr.4, are drept activitate exploatarea carierelor, avand puncte de lucru in apropierea localitatilor Ovidiu si Corbu.

Conform contractului de privatizare, societatea campineana se obliga ca timp de trei ani sa nu faca nici un fel de disponibilizari, sa plateasca integral salariile angajatilor, si la timp, si, de asemenea, sa asigure conditii optime pentru desfasurarea activitatii de minerit, toate acestea pe langa faptul ca societatea Metalo Euroest se angaja sa faca o serie de investitii.

Nu a trecut nici macar un an de zile de la asa-zisa privatizare ca societatea din Campina a reusit performanta de a incalca toate prevederile contractului semnat in momentul preluarii companiei dobrogene.

Dupa mai multe luni, in care angajatii companiei nu si-au primit salariile, situatia devenind disperata, ei au declansat ieri, 18 iulie a.c., un conflict spontan de munca, sperand ca vor reusi sa sensibilizeze conducerea.

Prima conducerea a companiei, numita imediat dupa privatizare, din randurile dobrogenilor, a adus societatea intr-o stare mult mai grava decat cea initiala, inregistrandu-se pierderi de 10 miliarde lei in primele trei luni de dupa privatizare. Vazand acestea, conducerea Metalo Euroest a decis sa numeasca pentru SC Dobromin SA directori de la Campina.

Noii veniti in orasul de la malul marii, cu ordin de a recupera deficitul, au decis ca cel mai simplu ar fi ca cele 10 miliarde lei sa le recupereze din salariile angajatilor.

Angajatii nu au nici macar sapun sa se spele

Dupa o perioada in care, sub diverse pretexte, retineau tuturor angajatilor intre 15 si 25 la suta, au trecut la drastica masura de a nu le mai da nici un ban. „Suntem mai chinuiti decat sclavii”, a declarat unul dintre angajati, completand ca „am ajuns la 60 ani sa fiu sarac.

Am incepu sa imi vand lucrurile de prin casa pentru a putea veni la munca, si asta dupa ce am amanetat verighetele”. Unul dintre angajati ne-a marturisit ca a fost nevoit sa se interneze in spital, dar dupa doua zile l-au dat afara deoarece compania nu platise asigurarea medicala. De altfel, societatea nu asigura nici un fel de conditii de munca.

Echipamentul de protectia a muncii lipseste cu desavarsire, conducerea nepunand la dispozitia angajatilor nici macar un sapun. Contrar acestor lucruri, mai marii companiei au pretentii de tot felul de la angajati, ba chiar ii supun la teste cu poligraful pentru a vedea daca fura sau nu din firma.

„Lucram intr-un stres iesit din comun, in continuu suntem amenintati cu concedierea”, a declarat un protestatar. Pentru a incalca toate prevederile contractului, conducerea intentioneaza sa concedieze jumatate din cei peste 200 de angajati.

„Compania SC Dobromin SA nu este o companie falimentara, ea produce, dar din cauza acumularii de datorii, nu se pot recupera peste noapte toti banii pierduti. In schimb, conducerea a hotarat sa recupereze banii nu prin productie, ci prin neplata angajatilor”, a declarat Nicolae Chirita, liderul Sindicatului Minier Dobrogea Constanta.

Neregulile din cadrul exploatarii miniere in cauza sunt multiple. In alta ordine de idei, se pare ca aceasta privatizare facuta in graba inainte de alegerile din 2004 este unul dintre ultimele tunuri pesediste trase in Dobrogea.