In 2004 s-au dat in folosinta in Sighisoara patru sali de sport, la Liceul Teoretic "Mircea Eliade", Gimnaziul "Victor Jinga", Gimnaziul "Miron Neagu", precum si Sala de sport "Radu Voinea", acesta din urma fiind cea mai mare constructie, conceputa ca o sala polivalenta.

Toate aceste constructii au insa un element comun: greseala de proiectare, o dovada ca atat proiectul cat si constructia s-a facut in conformitate cu vechiul obicei de a lucra la norma, pe banda rulanta, probabil pentru ca promisiunea pesedista de construire a unui numar impresionant de sali (400 la numar) sa poata fi bifata ca o realizare a anilor de guvernare si ulterior folosita in campania electorala.

Esec pe plan national

Prin programul salilor de sport, demarat in 2001, s-au construit 400 de sali, doar ca mai mult de o treime au inregistrat deficiente, iar altele inca nu beneficiaza de toate racordurile la apa, canal, energie electrica si gaze.

Insa cea mai frecventa problema care apare la salile construite prin programul CNI raman infiltratiile frecvente, din cauza proastei izolari a acoperisului. Aceeasi problema apare si la salile din Sighisoara.

La nivelul intregii tari, proiectul a fost incredintat unei societati din Buzau, SC STRUCTURART SRL, urmand ca, de la caz la caz, acest proiect sa fie adaptat de catre firme locale.

In cazul de fata, adaptarile la teren si alte particularitati au fost realizate de SC Artsign, o firma din Targu Mures, iar constructia salilor din Sighisoara a fost castigata de firma locala Consig. Lucrarile au decurs cu aceeasi repeziciune ca si intocmirea proiectului.

Sali ca niste piscine

Toate cele patru noi constructii au fost predate in 2004, insa imediat au inceput si problemele.

La sala de sport "Miron Neagu", iarna a adus si primele infiltratii, din cauza cantitatilor mari de gheata acumulate in burlane, iar dupa incalzirea vremii apa a invadat peretii, pentru ca burlanele nu sunt legate la sistemul de canalizare pluviala.

Constructorul afirma insa ca aceasta racordare trebuie facuta din bugetul local si este o sarcina a primariei. "Asa a fost facut proiectul. Costurile pentru racordarea la sistemul de canalizare trebuie suportate din bugetul local, dar primaria deocamdata doar promite ca va da banii.

Ei spun ca nu au bani, ca vor aloca fondurile necesare cand bugetul va permite investitia. Cand apar ceva probleme cei de la scoala ne cheama, iar noi intervenim. Garantia lucrarilor este de 24 de luni. Cu fiecare interventie rezolvam cate o deficienta.

Dar sunt si greseli de proiectare, mai ales la panourile exterioare, unde sunt imperfectiuni si scapa apa", a declarat Florin Pipas, director Consig.

Trebuie precizat ca programul CNI trebuia sa respecte urmatorii pasi: sa existe o argumentare a necesitatii obiectivului respectiv, sa beneficieze cat mai multi cetateni, terenul sa fie clarificat din punct de vedere juridic, sa existe avizele de la institutiile abilitate, inclusiv de la comisiile de monumente istorice, bani in bugetul primariei pentru utilitati, si abia apoi constructorii trec la treaba.

Despre necesitatea constructiei nu putem sa semnalam nimic negativ, avand in vedere ca noi sali de sport in municipiu au fost oportune, mai ales ca Sighisoara a fost deservita doar de vechea sala de la "Zaharia Boiu", care nu mai facea fata numarului mare de solicitari.

Chiar si cu cele cinci sali, in fiecare astfel de constructie se desfasoara in permanenta activitati sportive, desi majoritatea elevilor sunt in vacanta. Salile sunt utilizate de jucatorii de performanta, dar si de amatori, care le inchiriaza.

Profesori revoltati

Revenind insa la deficiente, profesorii de sport au semnalat de la bun inceput nerespectari ale suprafetelor regulamentare de joc, asa ca de multe ori (mai ales la jocurile de handbal) se prefera utilizarea salii vechi. O consecinta a faptului ca proiectele au fost facute fara a fi consultate federatiile sportive.

"Profesorii de sport spun ca rezonanta salii este foarte proasta, ca nu se aude nimic si nu se poate comunica cu elevii cat timp de joaca in sala. Pentru ca profesorul sa fie auzit, in sala trebuie oprita miscarea. In plus, am avut probleme si cu infiltratiile, dar am chemat constructorul si a rezolvat problema.

Pe noi nu ne-a costat nimic, suntem inca in garantie", a spus Adriana Sangu, directoare la Gimnaziul de stat "Miron Neagu". Trebuie precizat si ca aceasta sala se numara printre cele mai bune sali construite in Sighisoara, pe principiul unor favoritisme asupra carora nu vom reveni.

Elevi accidentati

Nici sala mare "Radu Voinea" nu a scapat de probleme. Ultima infiltratie s-a inregistrat chiar saptamana trecuta, iar ingrijitoarele trebuie sa stearga mereu terenul de joc, unde apa picura atunci cand ploua. Cei de la Consig au fost chemati de patru-cinci ori pentru a remedia deficientele.

Sala este utilizata insa la capacitate maxima, aici facand antrenamentele pana si jucatorii de la centrul national olimpic de excelenta si este gazda mai multor intreceri sportive, chiar si internationale.

Profesorii de sport semnaleaza insa tot mai multe probleme. Astfel, printre plangerile lor se numara si problema covorului de linoleum, care se desface din cauza adezivului de proasta calitate, fapt ce a dus la cateva accidente ale jucatorilor, chiar si fracturi.

Tot la deficiente se adauga proasta incalzire a salii, aeroterma nefiind functionala.

Deocamdata, defectiunile sunt platite din buzunarul constructorului, insa de fiecare data apare aceeasi defectiune, consecinta a unui proiect prost gandit: infiltratiile. Anul viitor garantia lucrarilor va expira, asa ca fiecare infiltratie sau defectiune va arde bugetul local.

Cadoul facut de Miron Mitrea orasului natal, aceste sali de sport, ar putea reprezenta, pana la urma, un dar de care cetatea de pe Tarnava sa nu se poata bucura. De unde vor veni fondurile pentru reparatiile fara de care salile se vor degrada accelerat? Intrebari la care municipalitatea trebuie sa raspunda urgent.