Pe 9 mai, cladirea din Piata Trandafirilor nr. 52 a fost retrocedata, in baza dispozitiei nr. 2884/19.04.2005, celor trei proprietari – Petru Fornea, Emil Fornea si Roxana Brosteanu.

SC Locativ SA a instiintat atunci cele noua familii cu statut de chirias din cladire ca propritatea a fost retrocedata, drept urmare contractele de chirie vor fi negociate din acel moment cu noii proprietari.

In momentul retrocedarii, cei trei mostenitori au declarat, pe proprie raspundere, ca nu s-a primit anterior din partea statului nici o despagubire pentru respectiva cladire.

Actele contrazic insa declaratia, deoarece in 1995 singurul mostenitor de atunci, Alexandra Szekely, domiciliata in Sighisoara, a primit din partea statului 94 de milioane de lei.

Dupa ce au primit instiintarea de la SC Locativ, chiriasii au adresat o cerere catre cei trei proprietari, solicitand incheierea unui contract de inchiriere, pe cinci ani. "Nici pana in acest moment nu am primit vreun raspuns", ne-au marturisit oamenii. Majoritatea dintre ei sunt de varsta a treia si locuiesc in cladire chiar si de 50 de ani.

Preemptiune sau nu

Vanzarea imobilului catre Flavius Pogaceanu a avut loc la sfarsitul lunii mai, in conditiile in care in contract este stipulat ca aceasta a achitat, in avans, inca din luna martie, sume de bani catre cei trei proprietari. Chiriasii au considerat aceasta vanzarea ca fiind o incalcare a dreptului lor de preemptiune.

Flavius Pogaceanu contrazice, explicand ca statul are, in cazul monumentelor istorice dreptul de preemptiune. Intr-un timp record, noul proprietar a obtinut de la Ministerul Culturii si Cultelor – Directia Monumente Istorice si Muzee o adresa, datata 27 mai, conform careia a primit acordul pentru achizitionarea cladirii.

"Noi am fi dorit sa ni se acorde dreptul sa achizitionam apartamentele in care locuim de atatia ani. Nici macar acum nu s-a putut", maturiseste una dintre batranele care este chiriasa in cladire de peste 20 de ani.

De altfel, catre Primaria Targu Mures au fost inaintate numeroase cereri de cumparare a apartamentelor, dar raspunsul a fost mereu negetiv, sub motviul ca respectiva cladire este monument istoric. In timp ce ultima cerere a chiriasilor dateaza din 1997, in 1995 unul dintre spatiile de la parter a fost vandut Loteriei Romane.

In momentul in care chiriasii au aflat ca noul proprietar al cladrii este Flavius Pogaceanu, au actionat in judecata vechii proprietari, pe baza faptului ca nu le-a fost acordat dreptul de preemptiune, primul termen al procesului fiind stabilit pentru 26 septembrie.

In acelasi timp, chiriasii au inaintat catre noul proprietar o cerere pentru a incheia noi contracte de inchiriere ale spatiilor in care locuiesc, bazandu-se pe Legea 241/2001, care stipuleaza faptul ca, in cazul imobilelor retrocedate, contractele de inchiriere ale chiriasilor se pot prelungi la cererea acestora pentru o perioada de cinci ani de la momentul retrocedarii.

Legea, creata special pentru a asigura o protectie a chiriasilor, lasa si o portita pentru proprietari, acordandu-le acestora posibilitatea sa le ofere chiriasilor un spatiu corespunzator in schimbul spatiului initial.

Presiuni si fortari

Aceasta este cartea pe care a mizat Flavius Pogaceanu, care a oferit catorva dintre chiriasi alte aparatmente. Unii dintre acestia par sa accepte oferta, in timp ce altii nici nu se gandesc sa plece din casa in care au trait atatia amar de ani.

"Suntem batrani si bolnavi si in cinci ani cine stie ce se intampla", spune una dintre chiriase. Oamenii sunt tensionati din cauza presiunile pe care, spun ei, noul proprietar le exercita constant.

La inceputul lunii iulie, acesta a inaintat o somatie, pentru ca cei care foloseau garajele din spatele cladirii sa le elibereze, in termen de cinci zile. Oamenii spun insa ca spatiul ocupat este, de fapt, unul pentru care platesc, si au solicitat amanarea masurii pana cand procesul cu mostenitorii va duce la un rezultat.

Parterul cladirii, care gazduia acum cateva luni un magazin de difuzare al presei si magazinul Xerox, mai este populat acum doar de Cofetaria Magic si de Loteria Nationala.

O situatie disperata

Daca majoriatea chiriasilor au avut inspiratia de a-si prelungi contractul de inchiriere cu SC Locativ inainte ca imobilul sa fie retrocedat, familia de la apartamentul 2 se afla intr-o situatie disperata.

Contractul lor de inchiriere cu SC Locativ a expirat la 1 iunie, asa ca noul proprietar a solicitat plata unei chirii de 4.351 de euro/luna pentru cele doua camere si un hol, desi legea creata special pentru protejarea chiriasilor din imobilele retrocedate stipuleaza clar cuantumul maxim posibil al chiriei, in functie de locatie si suprafata.

Familia are doi copiii si nu stie ce ar putea face in conditiile de fata. Daca locatarii de la aparatamentul 2 ar parasi apartamentul in cauza, proprietarul ar avea liber intreg parterul cladirii.

In acest timp, munictorii lucreaza intens la refacerea interiorului de la parter, iar vecinii spun ca zgomotele infernale ce se aud de la parter sunt la fel de intimidante ca atitudinea noului proprietar.

"Nu avem nimic impotriva retrocedarilor, este dreptul celui care a avut cladirea, dar nici noi nu putem ramane pe drumuri, chiar asa.

Cel mai bine ar fi fost sa putem cumpara apartamentele in care locuim, dar acum, ca nu se mai poate, ne cerem dreptul de chiriasi si dorim contracte de inchiriere pentru inca cinci ani, conform legii", spun locatarii din imobil, uniti in necazul lor si decisi sa nu se lase intimidati de nici o interventie.