Interese si relatii clientelare domina structurile Directiei Generale a Finantelor Publice Iasi. Cel putin asa rezulta din dosarul "Scudas" Pascani prezentat ieri de prefectul Radu Prisacaru.

Inspectorii DGFP au realizat un control la aceasta societate, au constatat mai multe nereguli, dar toate constatarile s-au oprit in biroul sefului si nu s-a declansat urmarirea penala, asa cum s-a intamplat in alte situatii similare. Subordonatii nu au stiut ca sotia sefului lor direct avea relatii de afaceri chiar cu firma controlata.

"Pe 18 aprilie am trimis la Finante sesizarile primite de la «Scudas», abia pe 11 mai s-a trimis acolo o echipa de inspectori. S-au constatat mai multe nereguli, ar fi trebui sa inceapa urmarirea penala, dar acest lucru nu s-a intamplat. De ce? Sotia domnului Ioan Grigoriu era cenzor la una din firmele controlate", a declarat ieri prefectul.

Inspectorii DGFP au adresat o sesizare Prefecturii in care reclama mai multe nereguli in derularea contractului de privatizare la "Scudas" Pascani. Societatea pascaneana a fost cumparata in 2000 de SC "UNIF AT" SRL.

In luna martie a acestui an, AVAS a dat in judecata aceasta firma la sectia comerciala a Tribunalului Iasi pentru ca nu si-a respectat clauzele din contractul de privatizare, prejudiciul fiind estimat la 20 miliarde lei, reprezentand daune interese.

"Cei care au cumparat «Scudas» au inceput sa capuseze aceasta societate. Vasile Tofan si Petru Tudosie au creat mai multe firme care rulau banii societatii", a explicat prefectul.

Potrivit controlului efectuat de inspectorii DGFP, la sfarsitul lunii aprilie, "UNIF AT" SRL si "UNIF International AT" SRL au luat produse de la "Scudas" in valoare de 9,8 miliarde lei, din care 7,6 miliarde lei nu le-au achitat la scadenta de 60 de zile.

Intre cele doua firme era incheiat un contract de promovare a marfurilor obtinute de la "Scudas", scopul, spun inspectorii, fiind decontarea contravalorii acestora si sporirea cifrei de afaceri.

"UNIF Proiect", firma la care a fost cenzor Dutica Grigoriu, sotia adjunctului DGFP, nu a derulat activitati economice in 2004 si 2005, sustin inspectorii. Prefectul a afirmat ca "sotia adjunctului de la Finante a intocmit raportul de audit la una din firmele din acest grup, insa nu putem da valoarea, pentru ca este o firma privata".

Prefectul a trimis aceste constatari la Politie, in acest moment aflandu-se in cercetare doua dosare penale la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi.

Cadre de "nadejde" la Finante

Prefectul a prezentat ieri o lista cu pregatirea profesionala a unor sefi din Finante, care ocupa posturi-cheie si care au un cuvant greu de spus in activitatile de control. Majoritatea sunt fosti membri de vaza ai PCR, care si-au desavarsit studiile la Academia "Stefan Gheorghiu".

Victorel Lupu, seful DGFP, a fost secretar de partid si a ocupat aceasta functie in perioada 1983 - 1997 si din 2001 pana in prezent.

Ioan Baltag, seful Serviciului Personal, absolvent la "Stefan Gheorghiu", primar inainte de ’89 la Belcesti, fara studii superioare pana la 45 de ani, in 1995 a absolvit Stiinte Economice.

Ioan Tabacaru, sef Serviciu Administrativ, fost instructor UTC in perioada 1980-1987, activist la cabinetul primului-secretar Maria Ghitulica. La 49 de ani a absolvit studii superioare.

Viorica Buruiana, sef serviciu Juridic, absolventa "Stefan Gheorghiu", lucrator cu munca politica intre 1974-1989.

Petru Lacatusu, jurist, in Comitetul Judetean PCR raspundea de serviciile speciale. Paraschiva Burlacu, sef Serviciu Control Fiscal, abia la 46 a absolvit studii superioare. Adriana Zilot, sef Serviciu Colectare si Executare Silita Persoane Juridice, a absolvit "Stefan Gheorghiu".

Sefa Serviciului Bilanturi, Georgeta Stoilescu, fosta directoare la fabrica de bere "Zimbru", a fost implicata intr-un dosar penal legat de privatizare. Petru Garlea, fostul director al RATC, acuzat de mai multe ilegalitati, implicat intr-un dosar penal, eliberat din functie datorita prejudiciilor descoperite de Curtea de Conturi, a ajuns la Finante sef Birou Urmarire.

Ioan Baban, sef Birou Confiscari, a fost prim-secretar al orasului Harlau, absolvent "Stefan Gheorghiu".

Pe lista prefectului urmeaza structura de relatii dintre DGFP si Curtea de Conturi. Directorul executiv adjunct al DGFP erste sotia unui controlor financiar de la Curte. Gianina Banarescu este nepoata unui alt controlor. Fiul si nora sefului Curtii de Conturi, Constantin Iatco, lucreaza si ei la Finante. Eugenia Clipa, sefa Serviciului de Control din DGFP, este mama unui controlor de la Curte.