Cinci detinuti din Penitenciarul Arad au petrecut o noapte pe acoperisul inchisorii, dupa ce au inceput sa protesteze impotriva pedepselor, considerate prea mari, fata de faptele pe care le-au comis.

Acestia au reusit sa scape de sub escorta intr-un moment de neatentie al gardienilor si au urcat pe cladire, unde au inceput sa-si strige nemultumirile si sa ameninte ca se arunca in gol.

Cristian Varga, Robert Kertes, Valentin Gales, Claudiu Capricean si Petru Socat, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani, au reusit sa puna pe jar personalul institutiei, trupele speciale, conducerea Tribunalului Arad, a Jandarmeriei, precum si pe parintii si rudele lor.

Acestia din urma au sosit la penitenciar dupa ce au fost sunati de unul dintre protestatari, Claudiu Capricean, care i-a anuntat ca intentioneaza sa se arunce de pe acoperisul cladirii daca nu i se reduce pedeapsa.

Primii trei sunt condamnati pentru talharie si au primit pedepse cu inchisoarea intre 7,5 ani si 11,5 ani, ceilalti doi au fost incarcerati pentru furt si trebuie sa stea dupa gratii 10 si respectiv 3,5 ani.

In timp ce restul colegilor din celule se agateau de geamurile cu gratii pentru a-i vedea mai bine pe protestatari si tipau intr-una, cei cinci au prins curaj si au strigat ca se considera victimele sistemului.

"Vom merge pana la capat. Pana la moarte daca este cazul. Ne aruncam de pe cladire. Nu mai vrem sa stam aici pe nedrept", a strigat unul dintre detinutii protestatari.

Dupa o noapte petrecuta pe acoperis, protestatarii au fost convinsi sa renunte la actiunea lor si au coborat, fiind preluati de gardieni si introdusi in celule. Comandantul adjunct al penitenciarului, Marius Ugron, a declarat ca in urma unei anchete, daca paznicii detinutilor vor fi gasiti vinovati risca sanctiuni.