Prefectura Maramures functioneaza dupa alte legi decat Consiliul Judetean! Concluzia a fost demonstrata prin refuzul institutiei conduse de Bondi Gyongyike de a face publice sporurile salariale primite de propriii angajati (in conditiile in care o mare parte dintre acestia au statut de functionari publici si, conform legii, trebuie sa-si faca publice nu numai veniturile, ci si averea).

Consiliul Judetean a primit o adresa similara, furnizandu-ne raspunsuri complete la aceleasi intrebari. E vorba, pana la urma, de banii contribuabililor.

Miza a fost o amarata de lista cu sporurile salariale primite de catre angajatii din Prefectura si Consiliul Judetean Maramures (CJ). Dintr-o situatie banala, prefectul judetului, Bondi Gyongyike, a iesit sifonata, interpretand legea dupa bunul plac.

Interpretari diferite

La inceputul anului, o Ordonanta de Urgenta prevedea ca functionarii publici sa primeasca salarii de pana la 32 de milioane de lei, plus indemnizatii de conducere, sporuri si alte prime. Adica, peste tagma angajatilor cu statut de functionari publici urma sa se reverse un morman de bani, la fel de publici.

Incercand sa observam daca, si mai ales cum, a influentat bugetul aceasta prevedere legislativa, avand legea (544/2001) de partea noastra, am incercat sa obtinem o lista cu angajatii din cadrul Prefecturii si CJ care au beneficiat in perioada 2000-2005 de sporuri salariale. Ce a iesit din aceasta poveste? O ciudatenie.

Desi cele doua insitutii se subordoneaza acelorasi legi, iar pentru functionarii publici exista un singur statut, raspunsul expediat de Prefectura este diametral opus celui oferit de CJ.

Lege de prefect

Adresa parafata si semnata de prefect o da cotita, motivand ca lista celor care au benefiat de sporuri salariale nu poate fi furnizata, intrucat constituie informatie cu privire la date personale, exceptata de Legea privind accesul la informatiile de interes public.

Motivatia prefectului pacatuieste prin omisiune, Bondi ignorand ca o buna parte dintre angajatii Prefecturii au fost "ploconiti" cu statutul de functionari publici, deci se subordoneaza unui statut in care transparenta face legea. In virtutea acestui fapt, si subordonatii lui Bondi sunt obligati sa-si faca publica averea, inclusiv veniturile.

In plus, nu poate fi vorba de informatii personale, din moment ce aceste sporuri sunt achitate din bani colectati de la contribuabili.

Mai mult, Consiliul Judetean ne-a furnizat informatiile solicitate. Cum e vorba de aceeasi categorie de angajati, aceleasi legi si acelasi tip de fonduri, inseamna ca cineva a incalcat legea.

Abonati la sporuri

Conform listei furnizate de Consiliul Judetean, merituosii care si-au completat veniturile cu diferite sporuri sunt cam aceiasi. Si, in mod surprinzator, angajatii CJ par sa traiasca mai bine de cand conducerea institutiei a fost preluata de Marinel Kovacs.

Chiar daca in perioada 2000-2003 ex-presedintele CJ Alexandru Cosma s-a dovedit extrem de generos in cheltuirea banilor publici, nici unul dintre angajatii din aparatul CJ nu a primit in acea perioada salariu de merit! Conducta cu bani pentru merituosi s-a spart abia in iunie 2003 cand, fara discriminare, 29 dintre angajatii CJ, de la vladica la opinca (adica de la sofer la secretar general) au primit un salariu de merit in cuantum de 15% din venit.

In pofida faptului ca e cunoscut ca "zgarciomanel", actulalul presedinte al CJ, Marinel Kovacs, a largit lista premiantilor cu inca trei persoane, pastrand in mare parte aceeasi schema si aceiasi oameni. Iar situatia sporurilor pentru ore suplimentare pare trasa la "xerox", adica in mare, in perioada 2000-2005, cei care au muncit cel mai mult in CJ sunt soferii si secretarii dactilografi.

Pentru statisticieni, totalul sporurilor reprezentate de indemnizatii de conducere si salarii de merit acordate doar in prima luna a anului 2005 angajatilor din structura CJ depaseste 100 de milioane de lei vechi, iar orele suplimentare se invart in jurul a 20 de milioane de lei.

Comparativ cu situatia generala a sporurilor, furnizata de Prefectura, reiese ca subordonatii lui Bondi traiesc mai rau, angajatii institutiei primind in primele cinci luni ale anului doar sporuri de vechime (peste 150 de milioane de lei vechi), sporuri pentru complexitatea muncii (19 milioane de lei vechi) si sporuri pentru titlul stiintific de doctor (28 de milioane de lei vechi).

Cum sumele nu sunt suspecte, e greu de inteles reactia si interpretarea legii de catre prefect (repetam, acesti bani sunt suportati de contribuabili, iar o buna parte dintre angajati si-a postat declaratiile de avere pe site-ul institutiei, tocmai pentru ca au "calitatea" de functionari publici).

Tradus ca obstructionare a accesului la informatiile de interes public, gestul prefectului nu e nici legal, nici etic.