Iustin Pop, fostul lider al tinerilor PSD Cluj, a primit, intre 2002- 2003, peste 5 miliarde de la Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Cluj. Firma lui Pop a fost singura autorizata de Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale pentru a derula activitati de selectie si plasare de forta de munca.

La prima vedere, afacerile lui Pop cu bani publici sunt perfect legale, au fost facute prin licitatii publice si semnate de colegii sai de partid care conduceau AJOFM. La doi ani distanta, fostul director adjunct al AJOFM, Daniel Don, explica cum a castigat Pop contractele. Don spune ca la nivel de partid se cunosteau proiectele de legi inainte ca acestea sa fie promulgate. Legea pe baza careia Pop a primit miliardele a fost emisa in martie 2002.

La scurt timp a fost infiintata si firma pesedistului, "Business Management", pregatita "informativ" pentru a castiga licitatiile publice.

Intr-o discutie purtata cu fostii lideri ai CDR, inainte de anul 2001, liderul social-democrat Viorel Hrebenciuc spunea ca atunci cand PSD vrea sa faca „o afacere", da o lege. Cam asa au stat lucrurile si cu Hotararea de Guvern 277/2002, emisa la 1 martie, ce privea stimularea fortei de munca.

Aceasta ordonanta preciza ca se pot derula programe sociale pentru someri cu bani furnizati de agentiile judete pentru ocuparea fortei de munca, programe ce urmau a fi derulate prin societati comerciale private. Pentru a putea derula astfel de contracte, multe finantate din fonduri externe, societatile trebuie sa devina furnizori autorizati de selectie si plasare de forta de munca.

Cine autoriza aceasta activitate? Evident, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale (MMSS), condus la acea data de Marian Sarbu. Bine de stiut este ca fratele lui Marian Sarbu a gestionat afaceri de plasare de forta de munca in Germania, fiind la curent cu ordonanta sus amintita. Metoda a fost aplicata peste tot in tara de clientii si membrii PSD.

Vaca buna de muls a PSD

La Cluj, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) a fost un fief PSD. Nici acum, Alianta nu a reusit sa depesedizeze institutia, deoarece directorul interimar Daniel Don a fost, pana in decembrie 2004, pesedist sadea. Directorul are, mai nou, sustinerea primarului Emil Boc si a ministrului Muncii, Gheorghe Barbu, Don fiind coleg de liceu cu nepotul ministrului.

Prin intermediul AJOFM Cluj, PSD a spoliat miliarde de lei. Prima afacere depistata de ZIUA de Cluj a fost cea derulata de una din firmele familiei lui Gratian Serban, fostul presedinte PSD al Consiliului Judetean Cluj. Firma a realizat reparatiile la sediul AJOFM de la Dej.

O alta schema de afaceri a fost derulata prin firma „Business Management", condusa de Iustin Pop, nimeni altul decat liderul Tineretului Social Democrat (TSD) Cluj.

Firma a fost infiintata la putin timp dupa aparitia ordonantei 277/2002, dedicata selectiei si plasarii de forta de munca. Conform actualului director al AJOFM, Daniel Don, „Business Management" era, la acea data, mai exact in 2002 si 2003, singura firma autorizata de MMSS sa inteprinda activitatile de selectie si plasare de forta de munca.

Fostul pesedist Don a recunoscut spasit ca la nivelul partidului se cunostea proiectul ordonantei 277/2002, inainte ca aceasta sa fie emisa, de aici si coincidenta fericita ca singura firma autorizata sa apartina tocmai unui membru PSD.

Coincidente demne de dosarele X

Cert este ca firma nu avea cum sa piarda contractele cu AJOFM si a castigat in intervalul iunie 2002 - decembrie 2003 patru contracte publice cu finantari prin agentia clujeana. Primul contract, in valoare de 1,5 miliarde de lei vechi, era finantat chiar de catre Banca Mondiala.

Firma pesedistului Iustin Pop avea, printre altele, si misiunea sa instruiasca someri pentru a deveni oameni de afaceri. Proiectul a fost un fiasco, ne-au declarat angajati ai AJOFM, pentru ca aproape nici unul dintre cursanti nu a devenit patron, asa cum se spera.

Firma a incasat din cele patru contracte peste 5,5 miliarde de lei, bani care, conform acelorasi surse, au fost tocati fara rezultatele asteptate.

Din declaratiile financiare ale „Business Management", depuse la Ministerul de Finante in anii 2002 si 2003, rezulta ca sumele incasate de firma aproape coincid cu cele platite de AJOFM prin cele patru contracte. Se pare ca firma a fost creata special pentru a primi contracte de la agentie.

Un alt aspect este acela ca „Business Management" a declarat profituri in bataie de joc, de 7 milioane in 2003 si de 10 milioane in 2002, de unde rezulta ca este foarte posibil ca balanta de cheltuieli a firmei sa fi fost umflata. De obicei, din activitatile de servicii se obtin profituri foarte bune.

Mai mult, firma pesedistului Iustin Pop nu putea avea cheltuieli foarte mari cu programele sale de instruire, care erau simple cursuri, precum cele de la scoala.

Toate bune si frumoase

Actualul director al AJOFM, Daniel Don, aflat in relatii apropiate cu Iustin Pop (ambii sunt asistenti universitari), recunoaste ca, in anul 2004, nu au mai fost acordate astfel de contracte, dupa ce au fost analizate cele din anii anteriori, care s-au dovedit a fi ineficiente. Ironic, AJOFM a devenit dintr-o data mai exigent, iar firma lui Iustin Pop nu a mai castigat contracte.

Explicatia poate fi, insa, alta. Ancuta Abrudan, purtatoarea de cuvant a PSD Cluj, ne-a declarat ca nu l-a mai vazut pe Pop la partid de aproape doi ani. Pop a fost liderul TSD Cluj pana in 2002. La telefonul societatii sale, „Business Management", nu raspunde nimeni. Pop ne-a declarat telefonic ca si-a dat demisia din partid, pentru a nu exista o incompatibilitate cu afacerile pe care le derula.

Acesta a spus ca a castigat licitatii publice si ca nu vede nici o problema in contractele de la AJOFM.

Intrebat daca nu se simte vinovat de afacerile acestuia cu AJOFM, actualul director interimar Don, care la acea data a facut parte din comisia de licitatie a agentiei, in calitate de director adjunct, a spus ca nu avea control asupra contractelor, pretinzand ca superviza alte departamente ale AJOFM.