Consiliul Local este actionar majoritar la Club Fotbal Municipal "U" S.A., iar Consiliul Judetean e pe cale sa devina actionar la CFR Ecomax, prin intermediul Complexului Univers T, cunoscut sub denumirea de Casa Tineretului. Planul lui Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean, anuntat imediat dupa investitura, este ca orasul sa aiba o singura echipa de fotbal. Un plan care a inceput sa ii placa din ce in ce mai mult si primarului Emil Boc.

Marius Nicoara, presedintele Consiliului Judetean, nu renunta la mai vechea sa idee, anuntata inca din primele zile de la preluarea functiei, aceea de unificare a celor doua echipe de fotbal ale orasului: "U" si CFR Ecomax.

Planul lui Nicoara este destept, axat in principal pe latura economica, aproape fara nici o legatura cu traditia celor doua echipe si sentimentele impartasite de suporteri, care, daca ar fi intrebati, ar refuza din start fuziunea.

Peste toate aceste "ingrediente" sentimentale, Nicoara este dispus sa treaca cu nonsalanta, in virtutea unui simplu calcul matematic, care ii demonstreaza ca impartirea fondurilor sustinerii celor doua cluburi nu produce performanta, ci doar dezordine si intretinerea unei atmosfere ostile in oras.

La inceput rezervat, insa cu aplecare mai mult spre "U", cel putin in campania electorala, primarul Emil Boc a inceput sa simta cam dinspre ce parte a orasului bate vantul si a inceput sa sustina si el ideea fuziunii dintre "U" si CFR.

Vizitat la Primarie de Cristian Topescu, Ionut Lupescu si Florin Prunea, cu ocazia unei competitii rezervata liceenilor, Emil Boc s-a prezentat in fata ziaristilor cu lectia predata de catre oaspeti, care i-au inoculat ideea fuziunii.

Boc a sustinut atunci obligativitatea formarii unei singure echipe de fotbal, care, spunea el, sa se poata bate, de la egal la egal, dupa modelul Timisoarei, cu formatiile din Bucuresti. Raspunsul oficialilor celor doua cluburi a fost diferit.

CFR Ecomax s-a aratat dispusa sa discute, insa reprezentantul Universitatii Cluj a spus ca acest lucru este imposibil, pentru ca sunt aspecte ce nu pot fi sterse din istoria clubului si memoria suporterilor Universitatii.

Casa Tineretului, intre afacere si capital social

Complexul Univers T – Casa Tineretului – se afla in proprietatea Consiliului Judetean. Patronul CFR Ecomax, Paszkany Arpad, a solicitat CJ sa participe la marirea capitalului social al Societatii Comerciale Sportive Clubul de Fotbal CFR Ecomax Cluj SA.

Modul in care CJ ar urma sa devina actionar e simplu: complexul Univers T va participa cu aport in natura la capitalul social al societatii condusa de Paszkany Arpad. Suprafata intregului complex este de 7* 470 metri patrati, iar pretul minim de vanzare a terenurilor in zona in care se afla Univers T este de 100 de euro pe metru patrat.

Un calcul simplu arata ca valoarea minima a terenului este de circa 7 milioane de euro. La aceasta suma se adauga si valoarea constructiei, cu toate utilitatile de care dispune.

In total, Univers T costa cel putin 20 de milioane de euro. Acesta este aportul Consiliului Judetean la marirea capitalului social al SCS CF CFR Ecomax Cluj SA. Astfel, CJ devine, evident, actionarul majoritar al clubului "feroviar". De aici incepe adevaratul plan al lui Marius Nicoara care, odata devenit "stapan" la CFR Ecomax, poate declansa fuziunea dintre "U" si CFR Ecomax.

"U", finantata de CL si condusa din umbra de BT

Condusa timp de multi ani de membri marcanti ai PSD Cluj, "U" a incaput, dupa schimbarea noii puteri locale, pe mana esicherului politic de centru-dreapta. Finantata aproape exclusiv de catre Consiliul Local, Club Fotbal Municpal "U" SA ii mai are ca actionari pe FC "U" ("non-profit"), Camera de Comert si Industrie Cluj, Consortiul Universitatilor Clujene si Banca Transilvania.

Dintre acesti patru actionari, doar Banca Transilvania are un cuvant de spus, desi aportul acesteia la maririle de capital social au fost infime, aceasta si din cauza statutului bancii.

Condusa de liberali, printre care si Marius Nicoara, Banca Transilvania poate deveni in scurt timp principala punte de legatura dintre Consiliul Judetean si Consiliul Local, unde unul dintre cei doi viceprimari este liberalul Adrian Popa, un infocat suporter al CFR Ecomax.

Incercarea reprezentantului bancii, Nicolae Tarcea, de scoatere pe usa din dos a societatii non-profit FC "U" din noul SA de la "U" nu este deloc intamplatoare, "non-profitul" fiind unicul ciot de care s-ar putea impiedica autorii planului de fuziune.

Asupra acestora, in mai multe randuri, s-au declansat cateva atacuri, majoritatea fiind dirijate atunci cand Universitatea incepuse sa se insanatoseasca. Cei care au comandat si sustinut aceste "bombardamente" mediatice nu sunt greu de ghicit.

A promis Universitatii ca ii va fi bine

La cocktail-ul organizat cu ocazia implinirii a 85 de ani de existenta ai clubului Universitatea Cluj, presedintele Consiliului Judetean a fost invitat sa ia cuvantul. Printre alte multe cuvinte frumoase adresate istoriei, Marius Nicoara a spus ca, din calitatea de presedinte a Consiliului Judetean, va face ca Universitatii sa ii mearga bine. Mult mai bine ca inainte.

Atunci, Nicoara nu a dorit sa dezvolte subiectul, insa dupa cateva zile de la investitura a declarat ca existenta a doua echipe de fotbal in Cluj este inoportuna. Cu alta ocazie, el a reiterat cele spuse anterior si a declarat ca, din punct de vedere economic, distribuirea de fonduri si in stanga si-n dreapta nu foloseste nimanui, cu atat mai putin performantei.

"Intr-un viitor nu prea indepartat, cele doua echipe trebuie sa fuzioneze, cu atat mai mult cu cat nici una dintre echipe nu dispune de un stadion de nivel european", a declarat Marius Nicoara, referindu-se direct la stadiul de degradare a stadionului "Ion Moina".

Suporterii ar fi principala piedica, dar pentru cat timp?

Fuziunea dintre "U" si CFR Ecomax s-ar putea lovi doar de protestul suporterilor Universitatii Cluj si de unii membri ai clubului "U", care, pana atunci, s-ar mai putea afla la conducerea sau in anturajul acestuia.

Dinspre CFR Ecomax fuziunea este privita altfel, ca o continuare normala a lucrului inceput inca din Divizia C, cu, bineinteles, respectarea pozitiilor de conducere si influenta in viitorul Consiliu de Administratie. Asa cum a declarat un oficial al clubului din Gruia, traditia si istoria nu inseamna decat trecut.

Mai la vale, in apropierea Somesului, acestea sunt tinute cu dintii, iar sigla si culorile nu sunt de vanzare, nici macar puse in discutie. Iar aceste aspecte ori nu sunt intelese de Nicoara si Boc, ori cineva nu ii lasa sa inteleaga.