SC Sometchim SA provine din fosta Intreprindere de Comert cu Ridicata de produse metalo-chimice din Iasi. Dupa evenimentele din 1989, cea de-a doua unitate a fost sparta in mai multe bucati. Activele au fost preluate de catre Sometchim, iar datoriile au ramas in grija statului.

Reteta folosita de conducerea din 1997 a societatii Sometchim este una practicata in toate marile unitati de stat: falimentezi, imparti, vinzi si iti bagi profitul in buzunar. Neregulile au fost sesizate in urma controlului efectuat de inspectorii Curtii de Conturi Iasi. Dosarul a fost trimis spre solutionare procurorilor financiari.

Cauza s-a plimbat, cu intentia de a fi tergiversata, intre Parchetul de pe linga Tribunal, Parchetul National Anticoruptie si Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi, unde zace si in prezent.In centrul devalizarii firmei Sometchim se afla fostul director general Victor Lefter, in prezent seful unei alte societati comerciale, Vicom SA.

Acesta este cercetat alaturi de alte doua persoane pentru gestiune frauduloasa, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, sustragere de sub sechestru, luare de mita, favorizarea infractorului, fals in inscrisuri oficiale si deturnare de fonduri. In dosar este implicat si un reprezentant al Fondului Proprietatii de Stat Iasi din acea perioada, Iulian Pasare.

Nu a fost straina de afacere nici Ioana Dornescu, directoare in cadrul FPS si verisoara fostului director Lefter. Acesta din urma marturiseste ca „tot ceea ce am facut a fost cu aprobarea FPS, care era actionar majoritar". Este greu de crezut ca un dosar cu atitea nume sonore ar putea fi trecut la „si altele".

Toate probele au fost strinse in sapte volume, care zac prafuite printr-un sertar al Parchetului de pe linga Curtea de Apel Iasi, de mai bine de doi ani de zile de cercetari, dupa atitea expertize si anchete minutioase. Prejudiciul a fost estimat la 28 miliarde lei, echivalentul unui milion de dolari americani. Acum nimeni nu mai stie in ce stadiu se afla.

Inceputul sfirsitului firmei Sometchim SA

Anul 2000 a insemnat pentru firma Sometchim SA inceputul sfirsitului. Lovitura data de fostul director Victor Lefter a adus societatii o gaura in buget de peste 8 miliarde de lei. In urma divizarii Sometchim, Lefter s-a ales cu patru cladiri importante, luate la pret de coliba.

La acestea se adauga spatii comerciale in suprafata totala de 285 metri patrati, situate la parterul unui bloc din Strada Diminetii, fata in fata cu Manastirea Frumoasa.Imobilele, situate pe strada Sfintul Andrei, in buricul tirgului, au fost achizitionate la valoarea pe care o aveau in 1990, pretul variind intre 100.000 de lei si un milion.

Potrivit controlorilor financiari de la Curtea de Conturi, in 2000, la adunarea extraordinara AGA, din 30 septembrie, a fost aprobata divizarea SC Sometchim, prin desprinderea unei parti din patrimoniu si transmiterea catre o societate nou infiintata. Pasivul, incluzind pierderi, datorii si penalitati, urma insa sa ramina in sarcina Sometchim.

Cu toate acestea, in unanimitate, la sedinta din 25 noiembrie 2000 a fost aprobata modalitatea de divizare si a fost numit noul director general a ceea ce a mai ramas din firma, respectiv Melania Iordache, fosta directoare economica.

Directorul de pina atunci, Victor Lefter, a trecut la noua firma infiintata: SC Vicom SRL, devenind actionar majoritar cu peste 50 la suta din actiuni.

Conform controlului, firmei private i-a revenit o cota de 24,8 la suta din capitalul social al SC Sometchim, care a constituit peste 31 la suta din cladirile societatii-mama si 68,9 la suta din terenurile si mijloacele de transport, in vreme ce Sometchimului ii ramineau doar datoriile, de peste 8 miliarde de lei.

Trebuie amintit faptul ca divizarea Sometchim a fost aprobata de catre Lefter impreuna cu Iulian Pasare, reprezentantul Fondului Proprietatii de Stat in AGA. Se poate spune ca Lefter a preluat la Vicom SA doar ce a fost mai bun de la Sometchim, acestei firme raminindu-i doar activele, greu de rentabilizat, precum si datoriile.

De altfel, intr-o adresa oficiala trimisa conducerii Sometchim, APAPS (fostul FPS) recunoaste ca divizarea a fost facuta ilegal, iar administrarea patrimoniului s-a facut cu rea-credinta.

12 infractiuni penale in dreptul ex-directorului Lefter

Dupa aceasta impartire cu „cintec", majoritatea spatiilor comerciale de la Vama Veche au fost inchiriate pe sume de nimic unor firme apartinind fostului director, Victor Lefter. Un alt spatiu important si un depozit au fost vindute cu 190.000 de lei, respectiv 633.000 de lei.

Ca urmare a acestor escrocherii, in martie 2001, APAPS a sesizat Parchetul Curtii Supreme de Justitie cu privire la ilegalitatile comise la Sometchim. Ulterior, Curtea de Conturi a identificat nu mai putin de 12 infractiuni penale, iar dosarul a fost preluat de procurorii ieseni.

Anchetatorii l-au acuzat pe Lefter ca a intrat in posesia mai multor cladiri ale Sometchim, platind preturi derizorii cuprinse intre 100.000 si un milion de lei. Intr-un prim contract, datat 1 august 1998, Lefter a inchiriat cele mai bune spatii si terenuri ale Sometchim catre „Grand Orient SRL", administrata de omul de afaceri de nationalitate turca, Akif Kaftar.

Pentru 542 de metri patrati, amplasati in cladirea Vama Veche, plus un teren de aproape 5.000 de metri patrati, chiria perceputa a fost de 585 de dolari pe luna, iar perioada de inchiriere a fost stabilita la 99 de ani. Intr-un al doilea contract de inchiriere a acelorasi spatii, datat in aceeasi zi, sint schimbate unele prevederi din primul.

Astfel, perioada de inchiriere a fost redusa la 25 de ani, iar chiria pentru spatii a fost stabilita la 1 dolar/metru patrat/luna, inclusiv TVA, in conditiile in care Consiliul de Administratie al Sometchim stabilise ca pretul minim era de 4 dolari/metrul patrat. In final, contractul nu a fost inregistrat la Sometchim.

„Contractul nu a fost discutat in AGA sau CA si nu a respectat tarifele minime pentru inchiriere, fiind defavorabil societatii", se arata in raportul Curtii de Conturi.

La vremea respectiva, Victor Lefter a incercat sa se dezvinovateasca, sustinind ca „avea dreptul sa inchirieze spatiile respective fara acordul Consiliului de Administratie daca nu angaja mai mult de 50 la suta din valoarea activelor, conform legii societatilor comerciale". „Era imposibil sa gasesc chiriasi cu 4 dolari pe luna.

Raportul Curtii de Conturi a fost unul tendentios si reprezinta un atentat la privatizare. Tot ceea ce am facut a fost doar cu aprobarea reprezentantilor FPS (n.r., – APAPS), care era actionar majoritar.

Administratorul poate sa incheie acte juridice prin care sa dobindeasca, sa instraineze, sa inchirieze bunuri aflate in patrimoniul societatii", le spunea Lefter, in 2001, celor de la Curtea de Conturi.

Dezastrul de la Sometchim a fost tolerat de seful FPS Iasi

Dezastrul economico-financiar de la Sometchim nu a fost opera unui singur om. Acuzatiile ce ar putea fi aduse celor implicati in cel mai mediatizat scandal economic petrecut in urma cu cinci ani si in care averea statului a fost subiectul unor imbogatiri nejustificate, peste noapte, acopera, practic, intreg Codul Penal.

Defuncta Sometchim SA a functionat in sediul din imobilul Vama Veche, din apropierea Garii Iasi, firma preluind patrimoniul fostei Intreprinderi pentru Comert cu produse metalo-chimice. Timp de patru ani de zile, intre 1997 si 2001, Sometchim SA a inregistrat pierderi imense, de miliarde de lei, urmare a proastei gestionari a bunurilor apartinind unitatii.

Documentele aflate in arhiva Sometchim dovedesc clar ca Victor Lefter, in perioada in care ocupa fotoliul de director general, a favorizat firma Vicom SA, la care este actionar principal. Afacerea cu Vicom-ul a fost facuta sub tutela fostului sef al FPS Iasi, Iulian Pasare.

Potrivit proiectului aprobat de FPS, in urma divizarii Sometchim, lui Lefter ii revenea un activ (terenuri, cladiri, masini, utilaje, stocuri de materii prime, obiecte de inventar, active circulante), valorind aproximativ 3 miliarde de lei, iar firmei Vicom, un activ de 1,725 miliarde de lei si un pasiv care se ridica aproape la aceeasi suma.

Ulterior, Lefter modifica proiectul astfel incit societatea Vicom sa primeasca un pasiv de numai 500 milioane de lei, frauda fiind tolerata de FPS. Dupa divizarea Sometchim SA, Iulian Pasare si-a dat demisia din FPS.

Statul, prejudiciat din condei

Modalitatea prin care Lefter a pus mina numai pe activele societatii, nu si pe pasive, depaseste orice inchipuire. Ca intr-o joaca de copii, dar cu urmari clare de prejudiciere a statului, a fost schimbata o fraza in procesul verbal al AGA din 30 septembrie 2000.

In procesul verbal numarul 68 se stipuleaza ca „Lefter Victor – presedinte al C.A., propune aprobarea divizarii S.C. Sometchim S.A. Iasi, cf. art. 233, alin.(3) din Lg. 31/1990 republicata, prin desprinderea unei parti din patrimoniu si transmiterea catre noua societate ce urmeaza a fi infiintata: S.C. Vicom SA Iasi – firma care va prelua si 25% din pierderile Sometchim Iasi, rezultate in bilantul contabil la 31.06. 2000".

In mod curios, mai exista un proces verbal cu acelasi numar si aceeasi data. „Lefter Victor – presedinte al C.A., propune aprobarea divizarii S.C. Sometchim S.A. Iasi, cf. art. 233, alin.(3) din Lg. 31/1990 republicata, prin desprinderea unei parti din patrimoniu si transmiterea catre noua societate ce urmeaza a fi infiintata: S.C. Vicom SA Iasi, restul pasivului, constind in pierderi, datorii la bugetul local, la bugetul statului, dobinzi si penalitati neachitate, ramine in sarcina Sometchim S.A."

Asadar, printr-o singura propozitie modificata, statul a fost prejudiciat cu un milion de dolari, la nivelul anului 2000.

Procurorii sustin ca mai este de muncit la dosar

Procurorii de la Parchetul de pe linga Curtea de Apel Iasi confirma faptul ca dosarul Sometchim se afla in faza cercetarilor la aceasta institutie. Purtatorul de cuvint al institutiei, procurorul Iulia Diaconu, recunoaste ca aceasta cauza a fost inregistrata in cursul anului 2003, dar adauga ca este vorba despre un dosar extrem de complex, acesta necesitind un volum mare de munca.

„S-au efectuat pina acum mai multe expertize contabile. Cauza este complexa. Dati-mi un ragaz si ma voi interesa in ce stadiu al anchetei se afla dosarul respectiv", a spus procurorul Iulia Diaconu.

Cu toate ca dosarul sta de aproape doi ani la Parchet, anchetatorii nu par a-si face mari probleme. Exista insa riscul ca, pe masura ce anii trec, o parte dintre acuzatiile ce stau in dreptul celor implicati in distrugerea SC Sometchim SA sa se prescrie definitiv. Principalul prejudiciat ramine statul. Implicit, pierderile sint acoperite de fiecare contribuabil in parte.