Scandalul politic din jurul Teatrului de Papusi "Puck" din Cluj-Napoca a iesit, ieri, la iveala, dupa ce directorul institutiei, Mona Chirila, a decis convocarea unei conferinte de presa la care i-a chemat si pe sefii celor doua sectii, romana si maghiara.

Sefa teatrului s-a declarat nemultumita de faptul ca in plenul sedintei de miercuri, consilierii judeteni (institutia este finantata de Consiliul Judetean) au decis sa nu o definitiveze in functie, in ciuda faptului ca ceilalti directori care au castigat concursurile pentru ocuparea unor functii in domenii subordonate CJ au fost confirmati fara probleme.

"Eu sunt victima unui razboi intre partidele care se lupta in Consiliul Judetean (...) Singura dintre cei care au castigat concursuri la inceputul anului am fost eu (...) Nu am inteles de ce s-a amanat. Am inteles ca e vorba de o problema intre partide", a spus Mona Chirila.

Cel care a cerut in plenul sedintei clarificarea situatiei de la Teatrul de Papusi a fost consilierul judetean Gratian Serban (PSD), fostul presedinte al CJ. De altfel, in jurul subiectului s-a iscat o dezbatere intre Putere si Opozitie, finalizata prin amanarea pentru luna septembrie a definitivarii in functie a directorului. Pana atunci, la teatru va avea loc o ancheta.

"PSD crede ca nu sunt buna, desi am primit Steaua Romaniei in grad de Mare Cavaler de la domnul Iliescu", a adaugat Mona Chirila. De asemenea, desi nici consilierii PRM nu au sustinut-o, ea a primit premiul "Caragiale" de la fostul primar al orasului, Gheorghe Funar.

Mona Chirila a adaugat ca discutiile din cadrul CJ au creat senzatia falsa ca in interiorul institutiei pe care o conduce ar exista probleme.

In opinia ei, singura problema ar fi aceea legata de fosta conducere a teatrului, respectiv de fostul director Traian Savinescu, despre care a spus ca l-a sanctionat in trecut si despre care a lasat sa se inteleaga ca nu ar fi strain de piedicile care i se pun acum.

Totodata, Mona Chirila a tinut sa mentioneze ca intre romanii si maghiarii care lucreaza in cadrul institutiei culturale nu exista probleme si a fost sustinuta si de sefii celor doua sectii care functioneaza sub egida teatrului.

De altfel, tirul directorului si al celor doi sefi de sectii a fost indreptat impotriva fostului sef, Traian Savinescu, care continua sa lucreze ca regizor in cadrul instittutiei.

Neintelegerile dintre Savinescu si Mona Chirila au facut deja istorie in culisele teatrului. Actuala sefa a institutiei a spus ca predecesorul sau in functie a primit in trecut un avertisment scris pentru reluarea unui spectacol despre care ea a spus ca era imposibil de inteles de catre copii.

A urmat apoi o sanctiune dupa intoarcerea dintr-un turneu din Italia, cand Savinescu ar fi declarat unor actori ca are dubii privind modul in care s-au impartit banii rezultati. Scandalul din jurul teatrului a determinat-o pe una dintre actritele cu experienta din institutie sa afirme ca "dintre toate povestile, aceasta este cea mai urata".