Primaria municipiului Iasi va impune taxe de concesionare a retelelor subterane detinute de furnizorii de telefonie fixa si cablu. In proiectul de hotarare aflat pe ordinea de zi a sedintei din 25 iulie, functionarii Primariei au propus mai multe variante de impunere a taxei, fiind luata in calcul valoarea terenului stabilita ca media aritmetica a valorii minime a circulatiei terenurilor.

Astfel, in prima varianta, conform unui calcul, taxa ar putea fi stabilita la 5 euro/mp/an si la 7 euro/mp/an, diferentele fiind stabilite in functie de tarifele impuse pe zone. In a doua varianta, taxa este stabilita la 3 lei grei/mp/an.

Functionarii Primariei au prezentat un calcul la fiecare varianta si temeiul legal, proiectul de hotarare urmand sa fie dezbatut in comisia economica a Consiliului Local.

In Iasi, retelele edilitare se intind pe 212.000 mp, taxa urmand sa fie platita de Romtelecom, RCS, RDS si Astral Telecom. Un metru liniar de retea afecteaza un metru patrat de teren.

Astfel, la 5 euro/mp/an, in bugetul local al Primariei ar putea intra circa 1.000.000 euro/an (35 miliarde lei), iar la 7euro/mp/an s-ar putea incasa 1,5 milioane euro.

In varianta de 3 lei grei/mp/an, detinatorii de retele edilitare vor contribui la bugetul Primariei cu 6,3 miliarde lei/an.

Hotararea de la Piatra-Neamt

Functionarii Primariei municipiului Piatra - Neamt au estimat doar din impunerea unei singure taxe obtinerea sumei de 10 miliarde lei. Consiliul Local Piatra – Neamt a adoptat o hotarare privind aprobarea preturilor de concesiune si inchiriere pentru anul 2005 a terenurilor apartinand domeniului privat al municipalitatii prin care se aproba tarifele de concesionare a terenurilor.

La concesionarea terenurilor pentru constructia aleilor de acces se percepe o taxa de concesionare de 189.000 lei/mp/an, iar pentru concesionarea terenului pentru retele edilitare subterane taxa este de 17.000 lei/mp/an.

Practic, primarul municipiului Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan a emis o dispozitie prin care a impus furnizorilor de cablu si telefonie fixa o taxa pentru ca folosesc terenurile municipalitatii. Doar furnizorii de utilitati publice nu platesc aceasta taxa.

Secretara Consiliului Local, Lacramioara Vernica a declarat ca "a fost studiat temeiul legal pe baza careia se aplica in Piatra-Neamt si am propus mai multe variante, pentru a vedea care formula o vom aplica incepand de anul viitor".

La Consiliul Judetean, exista o hotarare privind taxele speciale care se percep pentru eliberarea de acorduri si autorizatii, inchirieri suprafete din zona de siguranta a drumurilor judetene. Pentru conductorii electrici si telefonici aflati pe drumurile pietruite taxa de subtraversare este de 22.500 lei/mp, pentru traversare aeriana de 22.500 lei/mp.

Pe drumurile modernizare pentru subtraversare se percepe o taxa de 45.000 lei/mp, iar pentru traversare aeriana de 22.500 lei/mp