Stadionul "Ion Moina" e, deja, de domeniul istoriei. Cel putin pentru presedintele Consiliului Judetean, Marius Nicoara, si pentru primarul Emil Boc. Ambii sustin sus si tare ca e nevoie de o arena noua, care sa nu mai fie amplasata in centrul Clujului. Nimeni, insa, nu a oferit pana acum detalii despre noua locatie a stadionului.

ZIUA de Cluj va prezinta, analizand ultimele propuneri venite din partea consilierilor judeteni, unde ar putea fi construit noul stadion: pe locul bazei sportive CUG, in zona complexului Univers T, complex care urmeaza sa devina parte a capitalului social al Societatii Comerciale Sportive Clubul de Fotbal CFR Ecomax SA Cluj.

ZIUA de Cluj v-a prezentat pe larg planul intocmit de presedintele Consiliului Judetean (CJ), Marius Nicoara, impreuna cu primarul Emil Boc, cu privire la fuziunea dintre CFM Universitatea Cluj SA si SCS CF CFR Ecomax Cluj SA.

Acest plan are la baza, pe de o parte, un proiect de hotarare a CJ, care vizeaza participarea SC Univers T SA Cluj-Napoca, societate care apartine CJ, cu aport in natura la capitalul social al SCS CF CFR Ecomax Cluj SA, iar pe de alta parte preluarea, de catre Banca Transilvania sau Consiliul Local (CL), a controlului asupra CFM Universitatea Cluj SA.

Odata indeplinite cele doua conditii, situatia se simplifica: Marius Nicoara si Emil Boc isi vor putea duce linistiti la indeplinire planul de unire a celor doua echipe de fotbal. Ideea fuziunii, insa, nu este singura care ii preocupa pe liderii administratiei publice, pe plan sportiv.

Ambii au declarat ca e nevoie de un nou stadion in Cluj, unul care sa inlocuiasca vechea arena "Ion Moina", ce urmeaza sa fie demolata.

Echipa cu cartier general la Univers T

Ideea demolarii stadionului "Ion Moina" a fost imbratisata de presedintele Consiliului Judetean imediat dupa ce societatea italiana De.Be.Co. a prezentat un plan pentru un nou stadion. Nicoara a ajuns, atunci, la concluzia ca refacerea arenei "Ion Moina" ar fi aproape la fel de costisitoare ca si construirea unui nou stadion.

La scurt timp, si primarul Emil Boc a afirmat ca ar fi de acord cu aparitia unui nou stadion la Cluj, unul care sa respecte normele internationale. Imediat dupa ce a anuntat oferta primita de la De.Be.Co., Marius Nicoara a avansat ideea mutarii stadionului din centru spre marginea orasului.

Locatiile propuse initial au fost un teren din zona Sfantul Ion si unul din apropierea cartodromului din Gheorgheni. Nici pana acum nu s-a luat o decizie cu privire la locul unde va fi construit noul stadion. O posibila locatie ar fi actuala baza sportiva CUG, aflata in imediata apropiere a complexului Univers T.

Ideea construirii stadionului acolo se leaga direct de un proiect de hotarare a CJ care vizeaza "participarea SC Univers T SA Cluj-Napoca cu aport in natura la capitalul social al SCS Clubul de Fotbal CFR Ecomax Cluj SA", proiect care, dupa cum v-a prezentat ZIUA de Cluj, reprezinta primul pas spre o eventuala fuziune dintre CFR Ecomax si "U".

Astfel, odata ce Clujul va avea o singura echipa de fotbal, amplasarea stadionului in imediata apropiere a fiefului noii formatii, in speta in zona complexului Univers T, ar fi de preferat.

In zona va exista, sigur, o baza sportiva

Nimeni nu a confirmat, oficial, faptul ca noul stadion va fi amplasat langa Univers T. Un proiect de hotarare a Consiliului Judetean indica, insa, faptul ca in acea zona va fi construit un "complex sportiv de interes judetean". In sedinta de miercuri, 20 iulie 2005, consilierii judeteni au votat, in unanimitate, initierea demersurilor pentru achizitionarea bazei sportive CUG.

Potrivit proiectului de hotarare a CJ, baza CUG va fi cumparata "in vederea asigurarii unei baze sportive a judetului Cluj". Surprinzator, proiectul a fost aprobat in unanimitate, desi cu cateva zile inainte de sedinta Consiliului Judetean existau mai multe voci care contestau necesitatea achizitionarii bazei CUG, pe motiv ca o astfel de cheltuiala ar fi mult prea costisitoare.

Reprezentantii PSD, principalii contestatari ai proiectelor initiate de presedintele liberal al CJ, Marius Nicoara, au declarat, dupa sedinta de miercuri, ca baza sportiva CUG trebuie achizitionata tocmai pentru ca aceasta sa nu-si piarda destinatia. "Clujul duce lipsa de astfel de baze sportive", a spus consilierul PSD Dan Canta.

Baza sportiva CUG are o suprafata de 24 983 de metri patrati si este compusa din terenuri de fotbal, tenis si handbal, o cladire administrativa cu un etaj si alte constructii speciale. Presedintele CJ, Marius Nicoara, a declarat ca, potrivit legii, destinatia bazei sportive CUG nu poate fi schimbata.

Pe langa hotararea adoptata, cu privire la baza CUG, consilierii judeteni au amanat dezbaterea a doua proiecte referitoare la terenuri amplasate in imediata vecinatate.

Este vorba despre proiectul care vizeaza, printre altele, demersurile pentru supunerea la licitatie a valorificarii unui teren din perimetrul Parcului EST, din Gheorgheni, si despre proiectul cu privire la "participarea SC Univers T SA Cluj-Napoca cu aport in natura la capitalul social al SCS Clubul de Fotbal CFR Ecomax Cluj SA".

Peste 70 000 de metri patrati, la dispozitia CJ

In proiectul care priveste scoaterea la licitatie a terenului din Parcul EST se face referire la o suprafata de 19 200 mp, care a fost trecuta, prin HCJ 126/2003, din proprietatea privata a judetului Cluj, in proprietatea publica a judetului Cluj, prin SC Univers T SA. Potrivit proiectului, terenul este destinat "realizarii unui ansamblu multifunctional de tip Mall".

Cand vine, insa, vorba de pretul terenului, suprafata acestuia nu mai e 19 200 mp, ci 65 669 mp. In anexa 3 a proiectului, care se refera la redeventa minima pentru concesionarea terenului, calculul este efectuat pentru 65 669 mp. De unde 65 669 mp? Ei bine, aici "intra in scena" un alt proiect de hotarare a CJ, care a fost, de asemenea, amanat pentru sedinta viitoare.

Si anume proiectul care prevede "participarea SC Univers T SA Cluj-Napoca cu aport in natura la capitalul social al SCS Clubul de Fotbal CFR Ecomax Cluj SA". Imobilul Univers T (constructii si teren) are o suprafata de 82 430 mp. Potrivit proiectului, terenul si constructiile se vor imparti si se vor forma, astfel, doua noi parcele.

Prima are 16 761 mp (teren cu constructii – hotel si bazin olimpic) si urmeaza sa reprezinte aportul in natura la capitalul social al SCS CF CFR Ecomax SA. A doua parcela are 65 699 mp! O mica diferenta fata de cei 65 669 mp. 30 de metri patrati. Dupa cum a afirmat Cornelia Trif, purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean, e vorba de o greseala de tipar.

Asadar, terenul care va fi desprins din Univers T, cu o suprafata de 65 699 mp, este unul si acelasi cu cel de 65 669 mp, pe care Consiliul Judetean doreste sa il scoata la licitatie, in vederea construirii unui Mall.

Daca, pe langa adoptarea hotararii privind baza sportiva CUG, CJ va adopta si hotararea cu privire la "impartirea" Univers T, in acea zona Consiliul Judetean va detine doua parcele: una de 65 699 mp, desprinsa de la Univers T, iar cea de-a doua de 24 983 mp, de la baza sportiva CUG. In total, 90 682 de metri patrati in zona Parcului EST.

Este greu de imaginat ca un Mall va ocupa intreaga suprafata, mai ales ca Mall-ul din Bucuresti, de exemplu, este construit pe aproximativ 53 000 mp. Cand vine vorba de complexul ce urmeaza sa fie realizat la Cluj, presedintele CJ, Marius Nicoara, vorbeste, in proiectul de hotarare propus, de numai 19 200 mp, suprafata despre care nu e clar daca face sau nu parte din cei 90 682 mp.

In ipoteza ca terenul nu e inclus in cei 90 682 mp, atunci CJ va dispune, in acea zona, de 109 882 mp. Daca, insa, cei 19 200 mp sunt inclusi in suprafata de 90 682, atunci raman "vacanti" 71 482 mp de teren. O suprafata numai buna pentru construirea unui nou stadion (actualul stadion "Ion Moina", cu toate anexele, ocupa aproximativ 60 000 de metri patrati).

Consilierii se contrazic

In ce priveste posibilitatea amplasarii noului stadion pe terenul din zona complexului Univers T, parerile consilierilor judeteni sunt impartite. Presedintele CJ, Marius Nicoara, a recunoscut ca nu exclude varianta extinderii bazei sportive CUG, astfel incat aceasta sa poata inlocui stadionul "Ion Moina".

"Inca nu stim cum va fi… Printr-un studiu de urbanism pe care specialistii nostri il vor efectua, daca vom achizitiona baza CUG si daca vom prelua si terenul de la cartodrom, se poate ca aceasta sa devina solutia cea mai potrivita pentru noul stadion", a spus Nicoara. Fostul presedinte al CJ, consilierul PSD Gratian Serban, are cu totul alta parere.

"Nu mi se pare o idee buna achizitionarea acestei baze sportive", a spus Gratian Serban. El a adaugat ca o astfel de achizitie ar saraci in mod serios bugetul CJ, or prioritatile in ce priveste interesul comunitatii clujene ar trebui sa fie cu totul altele. Serban a mai spus ca se pastreaza ceata in privinta a ceea ce se doreste concret cu terenul de la Univers T.

"Sunt atatea interese personale, incat cu greu am putea descifra intentiile executivului", a adaugat acesta. Liberalul Ioan Petran, membru in Comisia de amenajarea teritoriului, urbanism si investitii, sustine ca situatia terenului din vecinatatea Univers T se afla inca in studiu.

Nu este exclusa amplasarea stadionului in zona, numai ca pentru asta este nevoie de foarte mult spatiu", a spus Petran. "Suprafata este de circa 85 000 mp si numai pentru Mall ar fi necesari circa 65 000 mp", a mai spus Petran. Afirmatiile sale se bat cap in cap cu proiectul de hotarare al sefului sau, Marius Nicoara, care vorbeste de numai 19 200 mp.

Consilierul PD Rares Rusu spune, de asemenea, ca pentru amplasarea stadionului nu au existat decat discutii de principiu. "Nu cred ca baza CUG poate fi o varianta, atata timp cat aceasta nu a fost achizitionata", a spus Rares Rusu.

Singurii care nu au avut nimic de spus in ceea ce priveste achizitionarea bazei sportive CUG, dar si in ce priveste amplasamentul pentru noul stadion, au fost reprezentantii UDMR.