Afacerea gaterelor este una profitabila, mai ales in conditiile in care legislatia privind taierea si exploatarea masei lemnoase este neclara. Pretul lemnului prelucrat poate depasi pana la 10 milioane de lei/m3. Ciresul salbatic a disparut de mult din padurile de pe valea Tarnavei, lemnul acestui copac fiind cel mai scump.

Multi patroni de gatere au lucrat candva ca si padurari, dar s-au reprofilat. Numarul fabricilor ce se ocupa cu prelucrarea lemnului a crescut simtitor, iar procesul de privatizare atinge in unele cazuri domeniul penal. ZIARUL de Mures a "vizitat"gaterele situate in zona Balauseri-Sovata cu un vad forestier considerabil.

Anul 2000 a reprezentat perioada cea mai buna pentru afacerea cu gatere, dictata in mare masura si de legile lacunare, mai ales cele privind retrocedarile. In timp ce satenii bateau la usile primariei cu titlurile de proprietate sau pentru masurare de parcele, altii au profitat de situatie si s-au imbogatit.

Pentru inceput, mica afacere a gaterelor parea sa fie la indemna oricui. Investitia nu era foarte mare, iar materia prima, lemnul, era usor de exploatat. Tot dupa 2000 au inceput sa se formeaze si ocoalele particulare care, teoretic, doreau sa asigure o mai buna paza a padurilor.

Doar ca anii ulteriori ne-au convins ca, de fapt, formarea acestor asociatii particulare a restrans de fapt cercul vicios, in sensul ca legatura intre administratia locala, adica primar, viceprimar si unii consilieri, presedintele ocolului si proprietarii de gatere sau a micilor firme de prelucrare a lemnului s-a inchegat mai bine.

La fel si afacerile la marginea legii. In speta, influenta autoritatilor locale a crescut in aceasta ecuatie a exploatarilor.

Autorizatiile necesare functionarii gaterelor si avizele favorabile se primesc doar daca relatia cu edilii este una constructiva, pe principiul o mana spala pe alta si ambele legea.

Primaria are un rol important prin monitorizarea tuturor unitatilor noi ce apar in comuna respectiva si ar trebui sa stopeze functionarea gaterelor fara autorizatie. Cei de la Agentia de Protectia Mediului si Directia Silvica verifica doar unitatile trecute in registrele lor.

Ori pentru depistarea gaterelor fara autorizatie primaria ramane singura institutie care cunoaste, teoretic, cel mai bine situatia.

In Chibed, spre exemplu functioneaza trei gatere, dintre care unul nu are autorizatie. Dar are relatii bune cu Primaria.

800 euro/m3

Mai mult, unii proprietari de gatere au lucrat ca padurari si au devenit, peste noapte, afaceristi prosperi, avand cunostinte despre zonele cu potential de exploatare a masei lemnoase.

Satenii spun ca padurarii ce s-au inhaitat in afacerea gaterelor au fost primii care s-au dus si au taiat din paduri, si nu orice lemn "ca stiau care e mai bun si mai scump." Asa au disparut ciresii salbatici (padurile din jurul orasului Sovata fiind propice pentru aceasta specie).

Pretul unui metru cub din acest lemn, in forma prelucrata, ajunge la fabuloasa suma de 800 de euro. "Acum cativa ani erau vremuri tulburi cu exploatarea lemnului. Au venit si au taiat, mai ales ciresii. Daca va uitati acum, nu prea mai gasiti aceasta specie si aici era o zona buna pentru cires.

Cei care au gatere cumpara lemn mai ales de la asociatia particulara. Atunci am preferat sa intram cu parcelele noastre in aceste asociatii, dar vad ca pe noi mai mult ne fura. La sfarsitul anului ne dau 1-2 milioane de lei si cu asta ne-au inchis gura", a spus un satean.

Scandura de stejar ajunge la 6-10 milioane de lei pe metru cub, iar cea de brad la 4-5 milioane de lei. Avand in vedere faptul ca preturile de achizitionare nu depasesc doua milioane de lei pe metru cub, putem spune ca afacerea este profitabila.

Accident sau premeditare?

Din zona Sovata nu lipsesc nici fabricile de prelucrare a lemnului. Trei mari firme functioneaza in acest vad: SC Rowo, cu capital italian, SC Mobila (ce apartine de grupul Parisot) si fostul IFET, preluat de investitori din Ungaria.

Privatizarea IFET pare sa fie cea mai interesanta, mai ales ca inainte de privatizare, gaterul acestei fabrici a ars in conditii suspecte. Incidentul s-a intamplat cu aproximativ trei ani in urma, iar incendiul nu s-a soldat cu victime.

Politia a clasat cazul, ca fiind cauzat de o scanteie, insa a venit la fata locului abia a doua zi. "Eram in pauza de masa asa ca nici un muncitor nu a patit nimic.

A ars totul atat de repede… Politia a venit a doua zi si a spus ca incidentul s-a produs din cauza unei scantei de la o alta masina, dar gaterul era oprit si nu avea cum sa se aprinda si sa arda pana la temelii", a povestit un salariat.

Un alt aspect ce trebuie mentionat este faptul ca in aproape fiecare curte din satele din aceasta zona, satenii au instalatie de debitat sau circulare de taiat lemne, majoritatea fiind fara autorizatie. Astfel, apare un alt loc proprice pentru prelucrarea materialului lemnos.

Controlul autoritatilor locale nu pare sa intimideze activitatea de la gatere si cu atat mai putin incarcaturile de lemn ce ocolesc punctele de control. Acesta este apoi prelucrat de urgenta in gatere, pentru ca apoi sute de metri cubi de lemn sa dispara.

Saptamana viitoare vom contiuna monitorizarea situatiei gaterelor de-a lungul vaii Muresului, zona in care se inregistreaza cele mai multe gatere.