„Nu vreau sa vina decit cu ce are pe ea. Poate sa aiba un copil, dar sa nu fie mai in virsta de 60 de ani. Si sa nu bea sau sa fumeze. In rest, daca ma inteleg cu ea si e muncitoare, aduc si preotul aici si-i fac acte, sa aiba si ea dreptul la casa", astfel le-a scris Constantin Simion prefectilor de Bacau si de Vrancea.

„Am o casa verde, la sosea, pe deal, iar apele nu ajung la mine niciodata", a mai spus barbatul. Constantin Simion locuieste in satul iesean Jigoreni si l-am gasit, asa cum a aratat in scrisoare, chiar in virful dealului. „Acolo, maica, sus in deal, unde e casa si gardul acela verde, acolo il gasiti", ne-a indrumat o sateanca.

Sotia a murit de ciroza, dupa 30 de ani de convietuire

Omul ne-a primit zimbind, de parca ne-ar fi stiut de-o viata. Am vazut o umbra de speranta in ochii lui. Credea ca vine vreo veste de la Bacau sau de la Vrancea. A fost barbat frumos la viata lui, dar vremea, munca si necazurile i-au asprit fata si miinile. Dar mai are putere si, cit mai este sanatos, vrea sa-si refaca viata, sa nu-l prinda batrinetile singur.

In 2001 i-a murit sotia, iar, de atunci, sta singur. „Eu am muncit in continuu, iar ea statea acasa. A murit de ciroza. Iaca, in toamna se fac patru ani. Treizeci de ani am fost casatorit cu ea. M-am casatorit pe cind aveam 23 de ani", ne-a dezvaluit barbatul un episod din viata lui. Pentru o clipa, fata i s-a intunecat, iar glasul i s-a umplut de amaraciune.

Muncea de dimineata pina seara si nu-i era usor. Dar, dincolo de toate, era fericit ca il astepta cineva acasa cu o mincare calda si o vorba buna.

Anunturile de la matrimoniale nu l-au ajutat cu nimic

Insa vremurile acelea s-au dus, iar Constantin Simion este satul de singuratate. Noroc ca a adus pe lume doi baieti si amindoi au ramas in sat. Au familiile lor, iar unul sta chiar in curtea casei parintesti. Gospodariile lor sint oarecum separate, asa ca Simion sta singur in cele patru camere ale casei. „M-a mai ajutat si nora, dar are si ea doi copii si tre’ sa le poarte de grija.

E greu pentru un barbat sa spele si sa-si faca de mincare. In plus, sa mai si mearga la cimp si la serviciu. O femeie parca altfel le face pe toate", a recunoscut barbatul. Constantin Simion este mindru tare ca a facut 12 clase si ca stie ceva carte. Acum lucreaza la Primaria din Tibanesti si asteapta ca, in citiva ani, sa iasa la pensie.

Este abonat la ziare, iar, zi de zi, urmareste rubrica de matrimoniale. „Din sat nu am pe cine lua, ca sint batrine, cam de vreo 70 de ani. Mi-ar putea fi mame, chiar n-am pe cine lua. Am tot cautat pe cineva. Atit vreau: sa fie muncitoare si sa ma pot intelege cu ea. Si sa nu bea sau sa fumeze. M-am tot uitat prin anunturile de matrimoniale.

Am gasit cite ceva si am trimis scrisori, insa nu mi-a raspuns nimeni", ne-a mai spus barbatul. Desi e plin de viata si zimbeste, in suflet tot are un necaz: multe femei cam fug de munca de la tara.

„Ma trezesc dimineata la cinci sa le fac pe toate"

Daca ar avea bani, s-ar duce prin satele peste care s-a abatut urgia naturii, sa-si caute aleasa. Dar nu prea are cu ce, asa ca i-a rugat pe prefectii de Bacau si de Vrancea sa i-o aduca pina la poarta pe cea care ar vrea sa se marite. Ca barbatul este gospodar se vede cu ochiul liber. In spatele casei are gradina si curte cu pasari.

S-a impartit intre serviciu, munca de la cimp si casa si a reusit sa le faca pe toate. Dar tot ii lipseste mina de femeie care sa-l sprijine. „Ma trezesc dimineata la ora cinci, sa le pot face pe toate. La tara nici n-ai cum sa te plictisesti de treaba, ca este ce sa faci", a incheiat Constantin Simion. Barbatul spera ca va avea noroc si ca isi va gasi in cele din urma o sotie.