Primaria Zlatna (judetul Alba) nu poate profita de un proiect Phare in valoare de 5,3 milioane de euro pe care l-a castigat pentru infiintarea unui parc industrial din cauza faptului ca autoritatile locale nu au bani pentru studii de fezabilitate. Situatia se rasfrange asupra populatiei, in conditiile in care rata neoficiala a somajului indica o valoare de 92 de procente.

Potrivit viceprimarului orasului, Alexandru Olalau, doua firme importante si-au manifestat dorinta de a investi in Zlatna, ceea ce ar fi adus peste 400 de locuri de munca, insa nu isi pot demara afacerile pentru ca nu au la dispozitie terenul respectiv.

La randul sau, primarul Silviu Ponoran a spus ca nu sunt bani nici macar pentru salariile angajatilor din Primarie si nu are de unde sa plateasca 1,6 miliarde de lei pentru studiile de fezabilitate, care reprezinta contributia administratiei locale. Termenul-limita este 31 august 2005.

Primaria Zlatna a castigat doua proiecte, unul Phare, in valoare de 5,3 milioane euro in vedrea infiintarii unui parc industrial, si unul de mediu finantat de Banca Mondiala, in valoare de 20 milioane euro. De asemenea, Ponoran a afirmat ca au fost depuse si 12 proiecte pe zone miniere dintre care 6 au primit acordul.

Situatia de la Zlatna este disperata. Singurii care mai au locuri de munca sunt angajatii statului (profesori, politisti, medici, functionari). Majoritatea populatiei traieste, insa, din ajutoarele si din salariile compensatorii pe care le-au primit in urma inchiderii SC "Ampelum" si a fostei Exploatari Miniere "Zlatmin".

Oamenii mai au de incasat aceste venituri inca vreo cateva luni (unii chiar au iesit din perioada de plati), dupa care orasul va deveni o adevarata "bomba sociala". Autoritatile nu par constiente de acest lucru, in conditiile in care nu exista un plan coerent pentru dezvoltarea zonei.