La Paulesti din cauza balastierei malurile se erodeaza

La sau unde ne-am deplasat ieri dimineata intr-adevar exista o balastiera unde activitatea decurgea de zor. Muncitorii ne-au spus ca balastiera apartine omului de afaceri Ardelean din Paulesti care exploateaza zona de citiva ani.

Am observat la fata locului si erodarile de mal, dar si cele citeva hectare de padure care au fost defrisate, in urma cu 2 ani, replantate insa cu puieti de plopi. Am vorbit la Primaria Paulesti cu primarul Nagy Iosif care ne-a declarat ca patronul Ardelean a concesionat balastiera de la SGA Satu Mare.

Cit priveste defrisarile, primarul Nagy ne-a spus ca acestea au fost facute de Ocolul Silvic Culciu.

Directorul SGA spune ca toate balastierele au autorizatii de functionare

Pentru alte informatii privind balastiera de la Paulesti am luat legatura cu Vasile Andries - directorul SGA Satu Mare. Dupa cum ne-a declarat directorul Andries, balastiera de la Paulesti are toate autorizatiile de functionare. In judet mai exista si alte balastiere, iar in opinia directorului EGA toate sint in legalitate.

Balastierele sint de doua feluri: pe cursul de apa si cele situate in terasament. In categoria balastierelor situate pe cursul de apa figureaza cele din Pomi, Valea Vinului, Culciu, Apateu, Paulesti, Potau, Babasesti, Berindan - unde sint chiar 3 balastiere, dar balastiere sint si la Satu Mare, din care una apartine firmei Marcelios si care lucreaza doar de citeva luni.

Balastiere in terasament sint cele din Turulung, Adrian, Apa, Iojib si Livada, in zona Topitoriei. Directorul SGA ne-a mai spus ca aceste balastiere au acordul de functionare din partea SGA si din partea Agentiei de resurse minerale care se acorda anual. Unii au chiar licente de exploatare care se elibereaza pe o perioada de 5 ani cum sint firmele Bomux si Nordagra. Acestea sint obligate sa aiba angajati cite un geolog.

SGA a fost verificata de Politia economica

Directorul Andries mai declara ca aceste balastiere din judet nu provoaca erodarea malurilor, pentru ca sint amplasate in perimetre speciale unde nu fac pagube. Cei de la SGA beneficiaza de pe urma acestor exploatatii ale balastierelor incasind cite 35.000 de lei de pe fiecare metru cub scos.

Desigur ca e vorba de cantitatile consemnate in acte, pentru ca in mod sigur nu tot balastul trece prin actele patronilor iar drept de control cei de la SGA nu au. In schimb cei de la SGA au fost verificati saptamina trecuta de o comisie din partea Politiei economice. "Dupa parerea mea toate au fost in ordine" - a spus directorul SGA.

Din verificarile politistilor reiese ca din cele 9 balastiere verificate doar una din Odoreu nu avea licenta de exploatare, care a expirat la 9 iunie 2005, dar care nici nu a exploatat balast dupa acea perioada. Informatia am primit-o de la Florinita Olteanu - purtator de cuvint al IJP-ului satmarean.