Singurul proiect SAPARD care a fost verificat pana la aceasta data de echipa de control a agentiei este cel depus de primaria din comuna satmareana Odoreu. O echipa de specialisti ai Agentiei SAPARD a inceput ieri o ancheta la primaria Odoreu din Satu Mare, dupa ce primarul a fost suspectat de frauda in decontarea fondurilor SAPARD.

Sumele solicitate spre decontare de catre primarie nu se regasesc in totalitate in executiile realizate la aductiunea de apa din comuna respectiva. Spre exemplu, primaria a solicitat o jumatate de miliard pentru paza lucrarilor.

In plus, exista semnale potrivit carora o parte dintre lucrarile de alimentare cu apa a localitatii au fost executate inainte de semnarea contractului de finantare. Raportul echipei de control a Agentiei SAPARD va fi finalizat saptamana viitoare.

Dupa ce a afirmat ca Agentia SAPARD monitorizeaza presa si ca o parte dintre investigatii sunt demarate ca urmare a materialelor de presa, directorul Samoila Szabo a negat ca a trimis echipa de control a agentiei sa verifice modalitatea de executie a lucrarilor in comuna clujeana Aghiresu. Cazul a fost amplu prezentat in cotidianul nostru.

Primaria Aghiresu a castigat finantarea pentru un proiect de inlocuire a canalizarii in comuna, in valoare de un milion de euro. Din suma respectiva Agentia SAPARD urma sa deconteze 85 de procente iar restul sumei, de opt miliarde de lei trebuia achitat de primarie.

Suma reprezinta jumatate din intregul buget al comunei pe un an de zile si potrivit legii Consiliul Local nu poate solicita imprumuturi bancare in valoare de peste 20 de procente din buget. Primarul a incheiat un contract de imprumut in valoare de 6,5 miliarde de lei cu Banca Comerciala Romana in 4 februarie anul trecut, imprumut care trebuia garantat de Consiliul Judetean Cluj.

Presedintele CJ Cluj de la acea data, serban Gratian, nu avea idee de imprumul al carui girant a fost institutia reprezentata de el. In documentatia depusa spre finantare nu exista dovada faptului ca Primaria dispune de suma necesara ca o contributie proprie la proiect. Cazul a ramas neverificat de Agentia SAPARD iar lucrarile au fost deja receptionate.

Szabo a nominalizat intr-o conferinta cazul judetului Cluj, unde una dintre firmele de consultanta, care a elaborat aproximativ cinci proiecte de finantare, a angajat un expert din administratia publica.

Szabo a precizat ca Agentia SAPARD a refuzat sa deconteze costurile ocazionate de angajarea expertului respectiv, suma care se apropie, la cele cinci proiecte, de 200 de milioane de lei. „Sunt foarte multe exemple, Clujul nu este un judet singular", a declarat directorul SAPARD, care a refuzat din nou sa nominalizeze cazuri concrete. „Nu stiu.

Am vrut sa dau un exemplu, dar nu mi se pare corect sa dau numele firmei. Problema e rezolvata foarte corect. Avem peste o mie de proiecte si nu le pot sti pe toate", a declarat directorul SAPARD. De precizat ca manualul de achizitii publice SAPARD, care are peste 150 de pagini, interzice functionarilor publici sa furnizeze servicii pentru proiectele SAPARD.

In conferinta de presa organizata in Bucuresti la sediul agentiei Szabo s-a aratat foarte virulent la adresa unora dintre beneficiarii fondurilor SAPARD. Pe acestia, Szabo i-a acuzat de „frauda si superficialitate in tratarea fondurilor, asta ca sa nu mai pomenim de dezinteresul manifestat in sistemul de monitorizare si raportare a neregulilor".

Cand a trebuit insa sa detalieze acuzele, Szabo a recunoscut franc ca nu stie mai multe.

In total, un numar de 34 de judete din Romania beneficiaza de fonduri SAPARD.

Fondurile sunt disponibile in cadrul a sase masuri, „Imbunatatirea prelucrarii si marketingului produselor agricole si piscicole", „Dezvoltarea si imbunatatirea infrastructurii rurale", „Investitii in exploatatii agricole", „Dezvoltarea si diversificarea activitatilor economice care sa genereze activitati multiple si venituri alternative", „Imbunatatirea pregatirii profesionale" si „Asistenta tehnica".

Sumele vor putea fi accesate pana in 31 decembrie anul viitor.