Celebrul bijutier arab Farid Jerbaka este implicat intr-un dosar de trafic cu bijuterii furate in Italia. Desi cazul miroase de la o posta a facatura, Farid a fost citat ca simplu martor dupa ce, nesilit de nimeni, a cumparat la pret de nimic bijuterii de lux estimate la 50 de mii de euro. Farid a scapat pentru ca a colaborat cu politistii clujeni.

Aceiasi politisti, despre care Farid nu se sfieste sa spuna ca ii sunt cunostinte, chiar amici. Procurorii clujeni se multumesc sa sopteasca in barba faptul ca arabul ar fi "limba" politiei si de aceea este intangibil.

Scandalurile in care au fost si sunt implicati cetateni arabi sunt departe de a se fi incheiat, chiar daca „dosarul Omar Hayssam" a intrat in adormire, iar presa pare mai mult preocupata de miscarile politice. ZIUA de Cluj a prezentat in exclusivitate o radiografie a afacerilor la vedere ale principalilor oameni de afaceri arabi din oras. Subiectul „arabi" a fost si este unul tabu pentru presa clujeana.

Mai mult, in urma „liberalizarii" dosarelor instrumentate de procurorii clujeni care au ca subiect infractiunile arabilor, am putut certifica faptul ca o retea de „arabi clujeni" aflata in legatura cu Omar Hayssam spala sume imense de bani din afaceri cu petrol.

O alta ramificatie araba are in centru Universitatea Bogdan Voda, cu conexiunile ei bine stiute (procurorul general al Romaniei Ilie Botos a fost profesor aici). Alta conexiune ar fi cea legata de magnatul hotelului Mariott din Bucuresti, Fahti Taher, cel care a varsat in contul patronului arab al universitatii o suma importanta de bani la inceputul anilor ’90.

Lucrurile merg mai departe, cand in scena intra Khaled Matar, fostul asociat al patronului de la „Bogdan Voda", presupus colaborator al organizatiei teroriste Al Queda. Concluzia care se impune e aceea ca afacerile arabilor din Cluj, fosti studenti ai regimului comunist, au fost ghidate din umbra de persoane importante din Politie, serviciile secrete si implicit din sistemul de justitie.

Arabii clujeni au dobandit proprietati imobiliare serioase si au impanzit practic vadurile comerciale din centrul orasului. Pe hartie, afacerile lor sunt nesemnificative, in subterane acestia manipuland sume imense de bani.

Farid, chemat la Parchet

Unul din liderii recunoscuti ai comunitatii arabe este bijutierul Farid Jerbaka. Farid isi desfasoara activitatea la parterul unui imobil cu patru etaje, recent construit pe strada Tipografiei. Pentru ca se considera o persoana oarecare, Farid isi vinde marfa personal la tejgheaua bijuteriei.

Oficial, Farid si fratele sau, Jani Jerbaka, detin societatile "ACE Import Export", infiintata in 1991, si "JEF Imp. Exp.", ultima fiind radiata. Asa cum spuneam, aparent, Farid este un simplu bijutier, ramas la Cluj dupa o studentie agitata.

Societatea "ACE" a declarat profituri nesemnificative, de cateva milioane, in ultimii ani fiscali. Recent, arabul, retinut in trecut de Politie pentru ca detinea mari cantitati de bijuterii fara sa le poata justifica a intrat in vizorul procurorilor de la Directia de Investigare a Crimei Organizate si Terorism Cluj (DICOT), unde a fost chemat sa dea declaratii. Informatia este pe atat de interesanta pe cat de neobisnuita.

Unul din politistii care i-au confiscat kilograme de aur lui Farid in vremurile bune ale inceputului de tranzitie ne-a declarat ca arabul era/este practic intangibil. Colateral, unul dintre procurorii DICOT a recunoscut cu jumatate de gura ca arabul e "limba" politiei si ca mare lucru nu i se prea poate intampla.

Politistii l-au desistat pe amicul lor arab

Farid a fost interogat in legatura cu un dosar de trafic cu bijuterii furate in Italia. Conform informatiilor noastre, Farid, bijutierul nevinovat, a cumparat un ceas de lux Patek Phillipe integral de aur placat cu pietre pretioase, cercei de aur alb cu diamante si alte bijuterii estimate la peste 50 de mii de euro de la un individ apropiat lumii interlope din Cluj.

Farid a platit o suma derizorie pentru marfa de lux. Spre exemplu, un ceas Patek Phillipe este estimat la circa 20 de mii de euro.

Bijuteriile proveneau din Italia si au fost furate de o retea de hoti dintr-o vila de potentati. Interesant este ca nu politia romana, cu atat mai putin cea din Cluj, a documentat cazul. Proprietarii bijuteriilor au angajat o firma de detectivi particulari care au mers pe urmele hotilor pana au dat de Farid.

Arabul a reusit sa vanda mare parte din bijuterii la preturile reale ale pietei, pentru el pastrand doar ceasul de lux. In acest moment, ancheta procurorilor intra intr-o "zona crepusculara" - Farid a fost citat drept... martor.

Conform datelor de la dosar, Farid ar fi fost cel care a anuntat politia ca cineva i-a vandut bijuterii furate. Inainte de acest autodenunt, detectivii particulari angajati de italieni au avut o confruntare cu Farid. Acesta si-a dat seama ca este incoltit si a apelat la prietenii sai din politie.

Legea spune ca cel care se autodenunta, adica in termeni juridici se desisteaza, nu suporta rigorile legii.

Facatura cu iz de procedura judiciara

Argumentul cum ca Farid a fost de buna credinta si a colaborat cu politia nu tine, pentru ca el vanduse deja o parte din bijuterii cand s-a dus la politie. Autodenuntul trebuia sa se produca dupa ce interlopul care i-a propus sa cumpere bijuteriile a iesit de la el din magazin.

Apoi, ce bijutier cinstit nu-si da seama ca bijuteriile pe care el le cumpara la pret de nimic (bijuterii care in Romania sunt vandute de putine magazine din Bucuresti) nu pot fi decat furate? In urma discutiei avuta cu reporterii ZIUA de Cluj, Farid a recunoscut ca are numerosi prieteni, printre care si politisti. Unul este Teodor Pop Puscas, fostul sef al Inspectoratului de Politie Cluj.

Altii sunt activi in alte departamente. Farid s-a oprit brusc din discutie atunci cand i-am spus ca un important sef de politie din Cluj i-a adus cadouri de ziua lui de nastere bauturi alcoolice fine. Acelasi personaj este unul dintre protectorii sai. ZIUA solicita DICOT Cluj sa reanalizeze cazul Farid. O sesizare a redactiei a fost trimisa deja la structura centrala a DICOT de la Bucuresti.

Investigatiile noastre vor continua in directia deconspirarii legaturilor dintre Primaria Cluj si fratii Jani si Farid Jerbaka, ajunsi mai nou in cercurile rafinate ale puterii locale.