Un nou scandal e pe cale sa se declanseze in cadrul Aliantei D.A. (PNL-PD). Motivul pentru care liberalii si democratii se cearta este eventuala schimbare a ministrului Educatiei si Cercetarii, Mircea Miclea. Liberalii au propus deja un inlocuitor, pe Andrei Marga, cel care a mai ocupat functia in perioada guvernarii CDR.

Fostul rector al Universitatii "Babes-Bolyai", actualmente presedinte al Consiliului Academic al UBB, este sustinut de presedintele PNL Cluj. Referindu-se la propunerea lui Marius Nicoara, democratii au comentat sec: "PNL sa-si vada de propriile ministere!"

Presedintele PNL Cluj, Marius Nicoara isi sustine, in continuare, propunerea privind nominalizarea lui Andrei Marga pentru un scaun ministerial cu ocazia viitoarei remanieri guvernamentale. „Consider ca este un gest de normalitate si de consecventa", a declarat Nicoara, amintind ca si cu ocazia formarii Guvernului Tariceanu l-a sustinut pe Marga pentru portofoliul Educatiei si Cercetarii.

„Singura sa «vina», atunci, era ca mai fusese ministru", a comentat Nicoara decizia presedintelui Basescu, de atunci, de a nu pune in Guvern fosti ministri.

„Este un om de mare cultura si sunt convins ca ar fi potrivit pentru mai multe ministere", continua Nicoara, confirmand faptul ca, in cazul in care democratii nu vor renunta la ministerul condus acum de Mircea Miclea, Andrei Marga ar fi un foarte bun ministru de Externe sau chiar ministru al Culturii.

„Negocierile pentru oricare dintre aceste variante se vor purta la varf, le va purta presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu.

Eu fac doar o propunere", a incheiat Nicoara. Nici fostul, nici actualul presedinte al PNL Cluj-Napoca, Horea Uioreanu, respectiv Adrian Popa, nu stiau absolut nimic despre intentia presedintelui organizatiei judetene. Uioreanu si-a declarat sustinerea pentru Marga. "Clujul il sustine pe Andrei Marga", a declarat, sec, deputatul liberal.

Democratii il vor tot pe Miclea

„Sa-l bage la ministerele care le apartin. E treaba lor ce fac cu ministerele lor si cum le remaniaza. PD isi va evalua ministrii si, personal, consider ca Mircea Miclea nu trebuie inlocuit", a declarat deputatul PD Daniel Buda, considerand ca actualul ministru al Educatiei si Cercetarii si-a facut bine treaba pana acum si ca nu ar fi cazul sa-i lase locul lui Marga.

Totusi, Buda a recunoscut ca sunt posibile negocieri la nivelul Coalitiei, in urma carora sa aiba loc schimbarile unor ministere intre partide.

Aflat in concediu, presedintele PD, Emil Boc, nu a raspuns apelurilor telefonice, motiv pentru care nu am reusit sa aflam disponibilitatea pe care ar putea-o avea pentru o renuntare la Ministerul Educatiei si Cercetarii in favoarea liberalilor, la schimb cu un alt minister. Nici Andrei Marga nu a putut fi contactat, fiind plecat din tara si avand telefonul mobil inchis.

De la catedra la minister

Andrei Marga si Mircea Miclea au lucrat impreuna timp de mai multi ani, actualul ministru fiind subalternul fostului rector al UBB. In perioada in care Marga a condus institutia clujeana, Mircea Miclea a ocupat functia de cancelar general, fiind in paralel si seful catedrei de Psihologie, post pe care il ocupa si in prezent. Relatiile dintre Andrei Marga si Mircea Miclea nu au fost intotdeauna fericite.

Chiar in momentul in care Mircea Miclea a ajuns ministru, in decembrie 2004, gurile rele sustineau ca Marga este suparat foc, motivul fiind acela ca postul ar fi trebuit sa ii revina lui. Surse din cadrul Aliantei D.A au precizat, insa, ca dupa alegeri nici nu s-a pus problema ca Andrei Marga sa devina ministru al Educatiei si Cercetarii, el nefiind propus de cei care afirmasera ca il sustin.

Imediat dupa numirea lui Miclea in fruntea ministerului, Marga a criticat deciziile acestuia cu privire la doctorate, ministrul fiind acuzat ca ingradeste autonomia universitatilor si ca nu respecta normele europene.