Andrei Marga a dat o replica dura propunerii presedintelui PNL Cluj, Marius Nicoara, care l-a sustinut pentru functia de ministru al Educatiei. Intr-un comunicat trimis presei tocmai de la Frankfurt, Andrei Marga afirma pe un ton fara precedent ca duritate: "Nu am fost si nu sunt interesat sa particip intr-un guvern Popescu-Tariceanu".

Mai mult decat atat, cel care odinioara sustinea public Alianta, judeca guvernul ca fiind "evident, cel mai diletant din 1989 incoace" si afirma ca executivul condus de presedintele PNL nu are legatura cu valorile liberalismului. Concluzia lui Andrei Marga este transanta: in Alianta s-ar impune "o schimbare de directie si, desigur, de lideri".

ZIUA de Cluj a incercat sa afle daca opiniile colegilor de partid ai lui Andrei Marga coincid cu punctul de vedere exprimat de acesta. Reprezentantii PNL au aflat, insa, despre pozitia fostului ministru de la reporterii ziarului nostru, afirmand ca Marga nu a ridicat niciodata aceste probleme in interiorul partidului.

Deputatul Mircea Pusca, uimit de noile declaratii ale fostului ministru, ar prefera sa nu le comenteze. Desi este un admirator al domnului Marga, deputatul PNL nu se poate hotari asupra recentei declaratii. „Domnul Marga ar trebui sa fie mai explicit, pentru a nu da posibilitatea unor asemenea interpretari. Personal, consider declaratiile un atac la adresa actualului ministru, Mircea Miclea".

Substratul acestor declaratii, sustine deputatul, nu poate fi decat o disputa intre fostul si actualul ministru al Educatiei.

In acest fel, deputatul spera sa spele imaginea guvernarii Aliantei, ramasa, recent, fara sprijinul unuia dintre cei mai populari ministri ai sai, Mona Musca. Cat despre sanctionarea lui Marga ca urmare a declaratiilor sale, Mircea Pusca nu crede ca este posibil. Acesta sustine ca poate domnul Marga ar trebui sa fie mai atent la ceea ce spune.

„Nu consider declaratia o razbunare, mai degraba sunt alte viziuni pe care noi nu le impartasim", a completat Mircea Pusca. Schimbarea de directie propusa de Marga ar putea fi, in opinia lui Pusca, o aderenta la grupul lui Stolojan: „S-ar putea ca aceasta sa fie explicatia afirmatiilor sale. Da, este un semnal ca se indeparteaza de Tariceanu si ca isi afirma sprijinul pentru grupul Stolojan".

Marga, atacat pe toate fronturile

Mai categorica, senatorul PNL Norica Nicolai afirma ca replica lui Andrei Marga este pe cat de taioasa, pe atat de nefondata. "Andrei Marga nu a primit nici o propunere oficiala, dar sustinerea pe care i-a acordat-o Marius Nicoara este un gest corect", afirma Nicolai.

Pe de alta parte, senatorul clujean nu a ezitat sa il critice, la randul sau, pe fostul ministru al invatamantului: "Diletante au fost si guvernele in care a lucrat domnul Marga, si el s-a compromis odata cu ele".

Norica Nicolai a comentat, extrem de direct, si motivele care l-au impins pe Andrei Marga sa iasa in public cu o replica de asemenea duritate: "Cred ca domnul Marga a dat o petrecere in decembrie 2004, cand credea ca va fi ministru al Educatiei, dorinta care nu i s-a indeplinit, iar acum s-ar putea sa aiba un sentiment de frustrare din acest motiv".

Norica Nicolai afirma ca Andrei Marga nu are activitate politica: "Ma bucur ca este atat de ingrijorat, dar domnul Marga a plecat din partid, practic, pentru ca nu s-a mai implicat in activitatea noastra, nici in campanie, nici dupa alegeri. Este un atac la PNL din partea unei persoane care nu a facut nimic".

In plus, Nicolai afirma ca "toate atacurile la adresa ministrului pedist al Educatiei, Mircea Miclea, au venit din zona lui Marga". Senatorul PNL a declarat ca situatia va fi discutata in Biroul Judetean al PNL, unde se va lua o decizie si in privinta eventualelor sanctiuni.

Ea afirma ca Marga nu a ridicat aceasta problema in forurile interne ale partidului, unde "nu a fost vazut anul acesta", ci doar in public.

Sustinut si daca nu vrea

Deputatul PD Daniel Buda a trimis redactiei ZIUA o precizare in care saluta decizia PNL Cluj de a-l sustine pe profesorul Andrei Marga pentru o functie la nivel guvernamental. Dupa refuzul categoric al acestuia de a participa in guvern, deputatul PD nu si-a mai putut retine stupefactia.

Totusi, Daniel Buda nu si-a retras declaratia de la inceput, afirmand ca saluta intentia PNL Cluj, chiar daca Andrei Marga nu este de acord cu ea.

El a sustinut ca „Miclea nu este remaniabil, iar Marga poate fi folosit la nivel guvernamental in orice structura, fara a exclude si pe cea de ministru de externe". Si presedintele organizatiei municipale PNL, Adrian Popa, il sustine in continuare pe Marga, afirmand ca Marga are sprijinul organizatiei municipale a PNL, care il va sustine chiar daca el nu vrea.

Cel care a starnit toate aceste controverse, seful PNL Cluj, Marius Nicoara, nu a putut fi contactat din momentul in care a fost difuzata replica lui Andrei Marga.