De ce s-a consumat atita energie pentru ATOP? Ce este, de fapt, ATOP? Nimic altceva decit o mina de oameni care pot controla Politia. De aici porneste totul. Daca prefectul i-a suspendat pe vicepresedintii Consiliului Judetean Gheorghe Ciocan si Paula Mare pentru incompatibilitate, iata ca presedintele Stefan Szabo a vrut sa profite de situatie.

In calitate de sef al Consiliului Judetean, el a incercat sa-si puna oamenii sai in ATOP. A reusit in buna parte, dar s-a speriat la sfirsit si a cedat functia de presedinte altui consilier decit al UDMR. In realitate, batalia pentru ATOP se inscrie in lupta pentru putere in judet.

Cine a cistigat? Deocamdata stim doar ca presedintele Consiliului Judetean Stefan Szabo nu si-a putut face pina la capat jocurile.

De frica, UDMR l-a rugat pe Ioan Rus sa preia functia de presedinte ATOP

Vineri, 29 iulie 2005, in sala Consilii XXI, a avut loc sedinta Autoritatii Teritoriale de Ordine Publica.

La primul punct s-au discutat probleme organizatorice. La al doilea s-a prezentat Raportul asupra activitatii Inspectoratului Judetean de Politie Satu Mare, pe linie de ordine publica pe anul 2005. A urmat analiza sesizarii inaintate catre A.T.O.P. de numita Sabau Ileana, in calitate de reprezentant al locatarilor din cartierului Micro 16, de pe strada Musetel, bloc D 3.

Sabau Ileana s-a plins si la politie, din cauza unei vecine de bloc, bolnav psihic, care are un comportament antisocial: injura si ameninta, iar apartamentul ei, care nu are apa potabila, este un focar de infectie pentru toti vecinii. S-a informat ca politia deja a actionat si au internat-o pe bolnava la sectia de psihiatrie a Spitalului Judetea

Membrii A.T.O.P.: Rus Ioan, Culic Adrian, Riedl Rudolf, Keizer Ludovic, Draveczky Károly, Gábor Iosif, Kovács Máté, Muzsnay Árpád, Kovács Jácint si Marginean Éva - au discutat despre reorganizarea sistemului de ordine publica, ceea ce inseamna ca se vor constitui birouri de politie rurala in cadrul tuturor politiilor municipale si orasenesti conform principiului arondarii judecatoresti.

In cadrul acestor birouri vor fi angajati si ofiteri de cercetare penala si investigatii criminale. De asemenea, IJP Satu Mare isi propune sa realizeze o apropiere si o mai buna colaborare cu cetatenii, prin intermediul Politiei de Proximitate.

Informam de asemenea ca Rus Ioan a fost ales presedinte ATOP, in locul fostului presedinte Gheorghe Ciocan, care a demisionat in cadrul sedintei de Consiliu Judetean din 28 iulie.

Avind in vedere faptul ca membrii ATOP au luat decizia de a da presei cit mai putine informatii, iar sedintele se tin cu usile inchise, mentionam ca aceasta stire am aflat-o nu de la secretarul ATOP, ci prin cai specifice muncii de ziarist.