Boala saraciei continua sa loveasca. Numarul cazurilor de imbolnaviri cu bacilul Koch a crescut constant in ultimii trei ani. In fiecare an, aproape 700 de bihoreni devin victimele acestei maladii mortale. Copiii crescuti in familii care-si duc traiul la limita subzistentei sunt victime sigure ale acestei boli.

Tuberculoza este una din cele mai cunoscute boli transmisibile ale umanitatii. Cu toate acestea, boala nu a fost inca eradicata total. Este singura maladie care insoteste, complementar, viata mizera pe care o duc inca foarte multi pamanteni.

In Bihor, medicii spun ca fenomenul este sub control, insa pauperizarea constanta a societatii si scaderea drastica a nivelului de trai a unei largi categorii sociale a dus, in ultimii trei ani, la o expansiune a bolii.

Semnal de alarma

Privita ca o „boala a mizeriei”, tuberculoza nu este recunoscuta de catre cei afectati. Pentru ca TBC-ul este o boala contagioasa, problema personala a celui infectat devine una colectiva.

Refuzul de a accepta realitatea se transforma in refuzul asistentei medicale, spitalizarii, tratamentului, ceea ce-i transforma pe bolnavi in adevarate „bombe biologice” pentru cei din jur. Tuberculoza nu trebuie privita cu dezgust, ea fiind o problema serioasa care trebuie tratata ca atare.

Aruncand o privire de ansamblu asupra starii de sanatate a populatiei din judet, doctorul Ritli Ladislau, seful Directiei pentru Sanatate Publica (DSP) Bihor, confirma faptul ca aceasta este precara, indicatorii demografici aratand ca mortalitatea este mare, natalitatea scazuta si sporul de natalitate negativ.

Ritli este de parere ca motivele evolutiei atat de rapide a TBC-ului in judetul Bihor sunt „factorii de risc care deriva din factorii locali de mediu care, la randul lor, influenteaza obiceiurile alimentare, modul de trai, activitatea fizica si in general activitatile zilnice, factorii genetici nefavorabili pentru noi, faptul ca sistemul sanitar nu poate sa acopere toate problemele din cauza subfinantarii”. In fiecare an, in judetul Bihor apar peste 600 de cazuri noi de TBC, in ultimii cinci ani modificarea acestor cifre fiind minima.

Doctorul Laviniu Popa, directorul general al Spitalului de Pneumoftiziologie din Oradea trage si el un semnal de alarma.

„Desi incidenta imbolnavirilor cu tuberculoza pulmonara, in judetul Bihor cat si la nivel national, este in scadere, trebuie acordata o atentie deosebita depistarii precoce si intr-o masura cat mai completa a acestei boli, avand in vedere dificultatea tratamentului si riscul epidemiologic major pe care bolnavii de tuberculoza il reprezinta pentru colectivitate”, spune Popa.

Educatie pentru sanatate

Copiii si persoanele varstnice care traiesc in medii insalubre, cu conditii precare de igiena si alimentatie, sunt cei mai afectati de tuberculoza. Modul de trai al acestora ajuta la aparitia si evolutia rapida a bolii, transformand astfel tuberculoza intr-o boala a saraciei.

Locuintele mizere, alimentatia necorespunzatoare, lipsa informatiei, nepasarea totala fata de propria persoana si fata de ceilalti, intr-un cuvant, traiul la limita supravietuirii duce la cresterea continua a numarului de bolnavi.

Medicii bihoreni sunt de parere ca pentru prevenirea imbolnavirilor se simte necesitea unei educatii medicale cat mai eficiente. Mai grav e ca aceste boli transmisibile sunt neglijate de catre persoanele afectate, care ezita sa se prezinte la medic.

Buletinul Informativ al Colegiului Medicilor Bihor ofera informatiile teoretice cu privire la tuberculoza.

Laboratorul de Educatie si Promovare a Sanatatii, din cadrul DSP Bihor, reprezinta modalitatea directa de contact a institutiei cu populatia, care se adreseaza tuturor categoriilor sociale si de varsta, de la gradinite si scoli, la asociatiile de proprietari.

DSP Bihor este si autoarea unei serii de campanii impotriva tuberculozei. Pentru o mai larga plaja de comunicare, institutia a creat si un site (www.dspjbihor.ro) care contine informatii utile si care se adreseaza atat populatiei cat si personalului medical.

Un lucru esential este ca site-ul se adreseaza populatiei, axandu-se pe serviciile oferite, aspecte privind promovarea sanatatii si educatie pentru sanatate.

Nascuti bolnavi

Ingrijorator este faptul ca multi noi nascuti, majoritatea de etnie rroma, sufera de TBC inca de la nastere. Asta din cauza neglijentei mamelor, care daca sufera de TBC , prin alaptare transmit boala copilului.

Chiar daca este netratata si trece de la sine, mica raceala, asa cum se manifesta la inceput, este primul semn ca bacteria necrutatoare exista in fiecare micut. Mai tarziu, din cauza conditiilor mizere de trai, tuberculoza poate sa loveasca din nou, insa mai puternic decat prima data.

Tusea persistenta, care se accentueaza progresiv, febra, scaderea poftei de mancare, slabirea, expectoratia cu sange sunt simptomele sablonatice ale bolii.

Netratata, tuberculoza nu se va vindeca niciodata.Totodata, in aceasta perioada cu simptome, bolnavii sunt foarte contagiosi, iar daca intarzie sa se prezinte la medic vor infecta tot mai multa lume in jur.

Cu cat tratamentul este inceput mai tarziu cu atat boala se vindeca cu mai multe sechele care afecteaza organismul pe viata si il sensibilizeaza la alte afectiuni pulmonare ori respiratorii. Un bolnav care a fost vindecat de tuberculoza redevine un om normal care isi poate continua viata.

In judetul Bihor sunt evidentiate mai multe cauze generatoare de TBC, dintre care viata intr-un mediu insalubru este pe primulloc. Urmeaza apoi lipsa unei alimentatii potrivite, conditiile igienico-sanitare precare, lipsa de instruire, neglijenta totala in ceea ce priveste regimul propriu de viata.

De aceea cea mai afectata categorie sociala continua sa fie rromii, cei care, majoritatea, abia traiesc de pe o zi pe alta.

Concentrarea maxima a incidentei cazurilor de TBC in Bihor se mentine la barbati, la grupele de varsta medii (25-29 ani pana la 60-64 ani) mai ales datorita faptului ca ei sunt mai vulnerabili din punct de vedere genetic.

Tendinta de evolutie a tuberculozei in Romania nu este deloc favorabila, cu toate acestea, prima data dupa 20 de ani s-a inregistrat o scadere a numarului de cazuri care s-au inregistrat pana acum.

Programul National de Control al Tuberculozei spune ca pentru ca acesta tendinta sa fie mentinuta sunt necesare in continuare eforturi umane si materiale.

Boala mortala

Ultimele statistici ale Revistei Societatii Romane de Pneumoftiziologie pe judetul Bihor in 2003 se prezinta in felul urmator: numarul total de cazuri inregistrate si cazuri noi este de 712. Raportat la suta de mii de locuitori, incidenta a fost de 144.1 in anul 2002 si de 118.6 in 2003.

Numarul cazurilor si incidenta la copii a fost de 89 in 2002 si de 53 in 2003.

Calea de transmitere a tuberculozei este prin aer. Tratamentul acestei maladii dureaza minim 6 luni, implica o combinatie din mai multe categorii de antibiotice puternice si este gratuit pe toata durata lui.

Tuberculoza netratata este o boala mortala

Blocul Nato este un adevarat focar de infectie unde tuberculoza este o boala des intalnita

Cea mai larga categorie de bihoreni care sunt afectati de tuberculoza sunt, conform statisticilor de specialitate, tiganii. Un adevarat focar de infectie este comunitatea de rromi de pe strada Guttenberg, care locuiesc in conditii aproape inumane de trai in constructia arhicunoscuta drept „Blocul Nato”.

Autoritatile au incercat deseori sa intervina pentru salubrizarea locului insa nivelul extrem de scazut de perceptie a celor care traiesc acolo asupra riscurilor la care se expun a facut ca toate eforturile sa fie in zadar.

Multi dintre copiii de etnie rroma se nasc purtand in corp bacilul care provoaca tuberculoza. Infectati din laptele mamelor bolnave, acestia ingroasa considerabil patura bolnavilor de TBC depistati in Bihor. Tiganii ocupa ponderea cea mai mare dintre cei afectati de aceasta maladie mortala, de peste 70%.