Coruptia din Justitie nu a disparut. Inca mai sunt judecatori care dau decizii dupa ureche. Si procurori care nu-si indeplinesc obligatiile profesionale sau abuzeaza de functii pentru a-si umple buzunarele, chiar daca acest lucru presupune sa faca scapati infractori periculosi – chiar criminali. Nu va vine sa credeti?! Cititi in continuare.

Moarte pentru un „kil" de mere

Intrucat alte publicatii refuza sa o faca, revenim asupra cazului lui Sandor Berke, un tigan din Oradea, in varsta de 34 de ani, casatorit, cu trei copii, ucis cu cruzime in imprejurari pe care ancheta noastra jurnalistica incearca sa le desluseasca.

Familia Berke traia din pensia de boala, de circa 700.000 lei, a capului familiei, ajutorul social si alocatiile copiilor. Totusi, ca sa aiba ce pune pe masa copiilor, sotii Berke mergeau noaptea si mai sterpeleau fructe din livezile de pe Dealul Viilor.

In noaptea de 13 spre 14 august 2004, Sandor, impreuna cu sotia si cumnata sa, au fost surprinsi de Molnar Iuliu, proprietarul unei livezi din zona Paleu. Acesta, insotit de doi caini fiorosi si doi paznici, i-a surprins pe cei trei, care nu apucasera sa fure nici o piersica, si i-au facut terci cu batele de baseball. In urma loviturilor primite, Sandor Berke a decedat.

Desi cele doua femei care au supravietuit agresiunii sustin in mod hotarat ca au fost agresati de trei barbati si ca e clar vorba de crima cu premeditare, procurorul Florian Demian incearca sa-l scoata basma curata pe criminal, in dosar aparand ca autor tatal ucigasul.

Chiar in comunicatul Inspectoratului Judetean de Politie Bihor se spune ca in noaptea de 13/14 august 2004, „Molnar Iuliu, de 35 de ani, din comuna Paleu, sat Saldabagiu de Munte, proprietarul unei parcele cu piersici, in timp ce isi asigura paza livezii, a fost luat prin surprindere si somat de un grup de trei persoane sa paraseasca livada pentru ca acestea sa poata fura fructe.

Vazandu-se incercuit, a folosit o bata ce o avea asupra sa, lovind in persoanele respective, imprejurare in care aplicat o lovitura in cap numitului Berke Sandor, de 34 de ani, din municipiul Oradea, care, in urma leziunilor suferite a necesitat internarea in spital si interventie chirurgicala, iar la orele 18.00 a decedat". Iuliu Molnar a fost arestat preventiv pentru 29 de zile.

O victima ignorata cu buna stiinta

Din „cercetarile" politiei a reiesit initial ca Iuliu Molnar ar fi fost singur si s-ar fi aflat in legitima aparare, fiind „amenintat" de cei trei si ca i-ar fi aplicat lui Sandor Berke o singura lovitura cu bata in cap, ceea ce ar fi determinat ulterior decesul acestuia. Nici vorba de caini, complici sau intentia de crima!

Cumnata victimei, Iuhas Ilona, care, dupa incident, a fost internata in Spitalul Judetean cu fracturi multiple la antebrat si o fractura craniana ingrozitoare contrazice fundamental varianta politiei.

„Nici nu am ajuns in livada, ca a venit un barbat, probabil, patronul – il recunosc daca il vad, ca avea lanterna si i-am vazut fata, impreuna cu doi paznici, cu doi caini fiorosi.

Totul s-a intamplat pe drum, nu in livada. Au dat drumul la caini, care au sarit pe cumnatul meu si l-au doborat la pamant. Il auzeam cum striga in timp ce il muscau cainii. Cumnata mea, speriata, a fugit. Si eu am incercat sa fug, dar fiind intuneric, m-am impiedicat si am cazut.

Am vazut ca cel ce parea sa fie patronul s-a apropiat de cumnatul meu, care era cazut la pamant si le-a ordonat paznicilor: «Omorati-l!»

Am vazut cum il omorau, dar nu puteam face nimic. De durere, strigam intr-una. Dandu-si seama ca eu eram martora la crima, patronul l-a trimis din nou pe unul din cei ce-l insoteau sa ma termine.

Am primit o lovitura atat de puternica in cap cu bata incat am lesinat…Desi ulterior mi s-a luat o declaratie de catre lucratorii de politie in timp ce ma aflam in spital, actele obscure la care s-a apelat in intreaga cercetare penala a acestui caz au continuat, ajungandu-se pana acolo incat mi s-a refuzat eliberarea actelor medicale si efectuarea controlului medico-legal.

Aceste manopere nu au avut alt scop decat favorizarea acestui monstru cu chip de om, care si azi se plimba in libertate deplina "– isi aminteste Ilona Iuhas, referindu-se la tragica intamplare.

Marturisirea

Din Incheierea de arestare preventiva (nr. 67/2004) emisa de Tribunalul Bihor la 15.08.2004, reiese ca Iuliu Molnar isi recunoaste fapta.

„…Inculpatul…regreta fapta comisa si arata ca va ajuta familia victimei". Judecatorul care a emis mandatul de arestare arata ca „fiul proprietarului livezii…a aplicat mai multe lovituri cu o bata de baseball partii vatamate Berke Sandor, survenind decesul partii vatamate la data de 14.08.2004. Savarsirea faptei de catre inculpat rezulta din urmatoarele probe: declaratia de inculpat, proces verbal de cercetare la fata locului, declaratii de martor, concluzii medico legale provizorii".

Si in declaratia de inculpat data la 15.08 la Tribunalul Bihor, Molnar Iuliu recunoaste inca odata ca el l-a ucis pe Sandor Berke.

„Mentin integral declaratiile date anterior la procuror. Recunosc ca i-am aplicat mai multe lovituri cu o bata de baseball numitului Berke Sandor in incercarea mea de a-l imobiliza si a-l preda politiei…

L-am lovit pe acesta in afara proprietatii tatalui meu…Nu am probe de propus in aparare".

Un procuror caruia ii plac „gogosile"

Dar Molnar a gasit solutia sa scape de pedeapsa pe care ar fi meritat-o; in intelegere cu tatal sau si cu paznicii livezii, toti si-au schimbat declaratiile, sustinand ca autorul ar fi tatal agresorului, Iuliu Molnar senior, un batranel de peste 70 de ani.

Ca urmare, avocatul sau reuseste sa obtina intreruperea mandatului de arestare preventiva, decisa de judecatoarea Claudia Rus de la Tribunalul Bihor.

Iata si "probele" considerate suficiente de judecatoare pentru a schimba autorul abominabilului omor cu tente rasiste:

"Verificand probele de la dosar in integralitatea lor, instanta apreciaza ca cerera inculpatului este intemeiata.

Astfel, desi initial acesta declarase ca este autorul infractiunii, iar martorii confirma acest fapt, inculpatul isi modifica declaratia si arata ca de fapt autorul este tatal sau, dar ca, din cauza varstei sale inaintate, a luat fapta asupra sa….

De asemenea, martorul Handru Ioan a declarat ca "in data de 23.08.2004, aflandu-se in holul Parchetului pentru a fi audiat de procuror, Molnar Iuliu senior a afirmat, in prezenta sa, ca el l-a lovit de mai multe ori cu o bata in cap si pe unde a nimerit".

Si martora Jakab Maria a declarat ca Molnar Iuliu senior a afirmat ca l-a lovit in cap pe tigan de mai multe ori cu o bata de baseball".

Deci, pe baza unor vorbe auzite pe hol si a declaratiilor unor martori „influentati", ca sa nu spunem altfel, judecatoarea Rus decis, cu o inadmisibila usurinta, ca altcineva este autorul omorului! Bravo, d-na Rus! Meritati o avansare!

Dupa cum am aratat, cazul a fost incredintat procurorului criminalist Florian Demian de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor.

Desi avea obligatia sa cerceteze temeinic ambele variante si sa excluda una, procurorul Demian a procedat ca un novice in meserie, „inghitind pe ne-mestecate" si fara alte probe decat declaratiile schimbate ale celor doi Molnar, tata si fiu, si ale slugilor acestora, noua varianta emisa de acestia. Rechizitoriul intocmit de el, de o pagina si jumatate, seamana mai mult cu o compunere „dupa ureche" decat cu un act juridic.

In concluzie, procurorul decide „scoaterea de sub urmarire penala a inculpatului Molnar Iuliu junior, intrucat, din probele administrate rezulta ca fapta a fost comisa de catre tatal sau, Molnar Iuliu-senior".

Dupa cum apreciaza familia victimei, „aceasta solutie nu a fost data gratuit". Ca atare, Iuhasz Ilona a cerut recuzarea procurorului Demian, aratand modul inadmisibil in care acesta a condus ancheta.

Desi fusese si ea victima agresiunii in care cumnatul sau fusese ucis cu salbaticie, ea a fost ignorata cu buna stiinta de procurorul anchetator din cercetarea penala.

O victima in plus ar fi ingreuiat situatia agresorului Iuliu Molnar, pe care Demian l-a facut scapat.

Nu exista alt motiv plauzibil pentru care Ilona Iuhasz a fost exclusa din sfera cercetarilor, mai ales ca procurorul avea, conform sarcinilor de serviciu, obligatia sa stabileasca imprejurarile in care s-a comis omorul tinand cont de declaratiile tuturor persoanelor implicate.

Verdict: spaga!

„Desi, potrivit art. 200 Cod de Procedura Penala, strangerea tuturor probelor necesare cu privire la existenta infractiunilor, la identificarea faptuitorilor si stabilirea raspunderii acestora, pe toata perioada urmaririi penale ce s-a efectuat in dosarul nr. 409/P/2004 situatia subsemnatei a fost ignorata cu ai multa sau mai putina buna stiinta.

Afirma aceasta deoarece, desi se face referire pe parcursul cercetari penale la faptul ca si subsemnata am fost agresata, aceasta situatie nu a fost finalizata si nu a constituit obiect de preocupare, fiind pur si simplu abandonata din punct de vedere juridic, cu scopul crearii unei situatii favorizante agresorului infractor.

In dosarul 409/P/2004, in pofida declaratiilor libere, neinfluentate, date imediat dupa comiterea faptei, dl procuror a imbratisat cu larghete varianta de a doua zi, «cusuta cu ata alba» a apararii inspirate de unicul scop de a sustrage adevaratul vinovat de la raspunderea penala.

Manevra ce s-a refuzat a fi observata ca ascunde in spatele ei un scop bine determinat, respectiv preluarea raspunderii de o persoana a carei responsabilitate penala este afectata de o serie de boli, fata de care eficienta unei sanctiuni este redusa la zero, iar recuperarea daunelor urmand aceeasi soarta.

Investigatia juridica s-a facut prin abandonarea elementelor primare ale probelor, care conturau tabloul real al faptelor, in favoarea improvizatiei care a gasit concursul celor implicati, fara a se analiza cu obiectivitate eventual ambele variante…

In timpul audierii subsemnatei, urmare a plangerii penale depuse, procurorul a avut manifestari incalificabile, care demonstreaza faptul ca este interesat sub o forma sau alta in aceasta cauza" – se arata in cererea Ilonei Iuhasz de recuzare a procurorului.

„In toata ancheta, procurorul a manifestat atat fata de subsemnata cat si fata de aparator o atitudine vadit ostila, avand sentimentul unei discriminari nedisimulate pe considerentul ca subsemnata si familia mea suntem romi"– se arata in cererea de recuzare a Ilonei Iuhasz.

Care a fost respinsa cu o nepermisa usurinta de procurorul sef Serban Blaj, un „dinozaur" pe care reforma Justitiei nu ar trebui sa-l ocoleasca. Astfel ca dosarul a revenit la procurorul Demian. Care il tine in sertar.

Iuhasz Ilona nu s-a dat batuta si a depus la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor o plangere penala pentru tentativa de omor comisa impotriva sa de agresorii care l-au ucis si pe cumnatul sau, inregistrata in 19 iulie a.c., solicitand efectuarea unei expertize medico-legale la Institutul medico Legal din Timisoara pentru a se stabili numarul real de ingrijiri medicale, mecanismele de producere a loviturilor precum si daca „intensitatea loviturilor care au produs leziunile descrise in actele medicale puteau sa genereze moartea victimei in lipsa unei interventii medicale de specialitate de natura celei acordate".

Substituirea

Totodata, ea a solicitat Tribunalului Bihor ca dosarul (nr. 6269/2005) in care Molnar Iuliu senior este judecat pentru „lovituri cauzatoare de moarte" asupra lui Berke Sandor sa fie restituit Parchetului pentru completarea urmaririi penale, intrucat „urmarirea penala nu a fost completa si s-au incalcat principii fundamentale ale urmaririi penale privind obiectul urmaririi penale si rolul activ al organului de urmarire penala".

Iata si motivatia cererii, din care reiese "pasivitatea" anchetatorilor si incercarile lor de a-l face scapat pe adevaratul autor al crimei: „Astfel, in pofida declaratiilor libere, neinfluentate, date imediat dupa comiterea faptei, organul de urmarire penala a imbratisat cu larghete varianta de a doua zi, „cusuta cu ata alba", a apararii bine inspirate de unicul scop de a sustrage adevaratul vinovat de la raspundere penala pe de o parte, iar pe de alta parte, „a gasi un autor" care a si fost gasit de asemenea natura incat tragerea sa la raspundere penala sa nu fie posibila din varii motive.

Aceasta manevra abila ascunde in spatele ei un scop bine determinat, respective preluarea raspunderii de o persoana a carei responsabilitate penala este afectata de o serie de boli care in fata instantei au fost deja bine conturate, fata de care eficienta unei sanctiu este redusa la zero, recuperarea daunelor urmand aceeasi soarta.

Investigarea juridica s-a facut prin abandonarea elementelor primare ale probelor care conturau tabloul real al faptelor infractionale in favoarea improvizatiei ingenioase care a gasit concursul celor implicati, fara a se analiza cu obiectivitate, in sensul strangerii probelor necesare cu privi la ambele variante.

Incepand de a doua zi, cand s-a venit cu aceasta punere in scena, nu s-a gasit de cuviinta a se trece la o reconstituire care sa fi analizat ambele variante pentru o stabilire judicioasa a realitatii si a celor implicati in aceasta fapta abominabila, preferandu-se mutarea atentiei „cuvenite" variantei salvatoare.

Pur si simplu, organele de urmarire penala, orbite de acest subiectivism condamnabil, exclud din sfera cercetarii penale orice atentie acordata faptului ca la acea data mai exisa o victima in persoana numitei Iuhasz Ilona, care a fost nevoita a formula plangere la organul de urmarire penala, care formeaza obiectul dosarului nr. 63/P/2005, care are acelasi autor, in persoana numitul Molnar Iuliu junior.

Organul de urmarire penala, in pofida obligatiilor pe care le are de a strange probele necesare pentru aflarea adevarului si lamurirea cauzei sub toate aspectele, in vederea justei solutionari a acesteia, continua cu aceeasi perseverenta blocarea acestui proces de cercetare penala privind cea de-a doua victima, care este rezultat acelorasi actiuni, din acelasi moment si aceeasi zi.

In aceste conditii, pe langa faptul ca se violeaza brutal prevederile imperative ale legii penale, atitudinea vadit ostila manifestata imi justifica sentimental creat al unei discriminari de-a dreptul nedisimulate, pe considerentul ca facem parte dintr-o familie de rromi".

Motive pentru „deratizarea" Justitiei bihorene

Vazand ca si-au gasit omul in procurorul Demian, clanul Molnar incearca sa-l faca scapat si pe batranul Molnar Iuliu senior, care pretinde ca ar fi fost autorul omorului, introducand la dosar tot felul de hartii care sa-i convinga pe magistrati ca e foarte bolnav si nu poate suporta detentia si nici macar sa participe la proces.

In aceste conditii, constatand ca organele de ancheta si magistratii implicati in dosar au preluat varianta „Molnar senior", Iuhasz Ilona si vaduva lui Berke Sandor au sesizat Consiliul Superior al Magistraturii despre modul abuziv, nelegal si scandalos in care a fost si este instrumentat dosarele referitoare la crima si agresiunea savarsita impotriva sa si a cumnatului sau (409/P/2004 si 63/P/2005), solicitand sa se faca „toate demersurile necesare declansarii unei anchete serioase care sa duca la luarea masurilor legale care se impun fata de cei care au ordonat si au executat ancheta abuziva, impiedicand aflarea adevarului si pentru stoparea acestor abuzuri in faza judecatoreasca".

In document, care se constituie un adevarat rechizitoriu impotriva Justitiei bihorene, se spune, printre altele: „…Prima care am fost agresata de catre numitul Molnar Iuliu junior am fost subsemnata, fiindu-mi aplicata o lovitura cu bata de baseball in cap, care a avut drept rezultat producerea unei rani adanci.

Agresorul, dand dovada de o cruzime nemotivata fata de persoana mea, a continuat sa-mi aplice lovituri cu aceeasi bata, cu intentia vadita de a ma ucide, doar instinctual de conservare care m-a facut sa imi ridic mainile m-a salvat de la moarte, insa cu pretul unor fracturi violente la brat si antebrat.

Mi-au fost aplicate lovituri si cu piciorul, apoi patronul Molnar Iuliu junior a inceput sa strige la paznici „Omorati-l!", referindu-se la cumnatul meu, Berke Sandor, asupra caruia s-au repezit cainii de paza pe care ii aveau sub control, astfel incat acesta a fost doborat la pamant, dupa care numitul Molnar Iuliu junior si paznicii au continuat sa-l loveasca cu batele de baseball si ciomegele care le aveau asupra lor pana l-au ucis"…

LA Spitaliul Judetean, desi am declarat ca am fost victima actelor de agresiune comise de aceleasi persoane care l-au ucis pe cumnatul meu Berke Sandor, dupa externare am aflat cu uimire ca s-a ajuns cu nivelul interventiilor criminale pana acolo incat au fost omise a se face precizari obligatorii in asemenea situatii de catre cadrele medicale implicate in internare.

Desi, ulterior, mi s-a luat o declaratie de catre lucratorii de politie, in timp ce eram in spital, mi s-a refuzat eliberarea actelor medicale care au fost eliberate ulterior la insistentele familiei, iar ulterior, mi s-a refuzat efectuarea controlului medico-legal.

Toate aceste manopere nu au avut alt scop decat favorizarea unui monstru cu chip uman care se plimba si azi in libertate deplina. Gratie acestor interventii, subsemnata n-am fost inregistrata ca victima a unei agresiuni, ci, probabil, ca automutilare sau atac extraterestru.

Va rog sa luati act de faptul ca aveam o leziune deschisa la nivelul capului, de peste 15 cm, fiind si cu bratul fracturat.

Acel monstru cu chip de om, Iuliu Molnar junior, si-a permis sa vina la mine la spital si, in loc sa aiba remuscari pentru actele sale criminale, m-a apostrofat „de ce dracului n-ai murit si tu?".

Acesta este omul ocrotit de diverse institutii la care am facut referire mai sus….Zona vitala in care am fost agresata, violenta si cruzimea cu care au fost aplicate lovituri repetate cu corpuri dure, contondente, bate de baseball, demonstreaza pe deplin intentia cu care a actionat agresorul, pe care, de altfel, a si finalizat-o in ceea ce priveste persoana cumnatului meu Berke Sandor….

In fata instantei continua acest proces inceput in fata organelor de urmarire penala, acest asa zis autor Molnar Iuliu senior a fost deja supus unei expertize medico-legale care l-a scos de pe acum un „cadavru viu", asa cum rezulta din actul medico-legal anexat, situatie in care se va cere suspendarea judecarii, invocandu-se imposibilitatea prezentarii acestuia la proces, deoarece concluzia raportului de expertiza medico-legala efectuata la Serviciul de Medicina Legala al judetului Bihor conchide ca starea de sanatate a susnumitului il impiedica efectiv sa participe la judecarea cauzei…

Acest „cadavru viu", in august 2004, asigura paza pe timp de noapte si avea forta necesara unor lovituri de natura a curma viata mea si a cumnatului meu in conditii extrem de brutale, iar apoi, la doar cateva zile, prin concluziile aceluiasi laborator de medicina legala, este descoperit cu o multitudine de afectiuni grave.

Astfel s-a realizat dorinta celor implicati ca adevaratul autor al crimei sa se poata plimba in libertate" - se spune in incheierea memoriului adresat Consiliului Superior al Magistraturii. Intrucat acest caz are implicatii grave de coruptie in randul magistratilor bihoreni, vom reveni, tinandu-va la curent cu evolutia lui.