Scoala deveana de judo este binecunoscuta pe plan national, mai ales datorita rezultatelor obtinute la nivel de cadeti si juniori. Recent, pe adresa Cllubului Sportiv scolar din Deva a sosit o invitatie prin care trei tineri judoka, nascuti in anul 1991, sunt solicitati sa se alature altor sperante ale acestui sport, la Centrul National de Pregatire de la clubul "Liberty" din Oradea.

Cei trei sportivi sunt: Mihai Pis, Razvan Popa si Flavius Smeu. In tara exista trei astfel de centre regionale, cel de la Oradea acoperind zona Transilvania. Dupa cum ne-a declarat profesorul Dan Garbovan, antrenorul celor trei judoka legitimati la CSS Deva, acesta este un prim pas pentru accederea la lotul national de cadeti, care se pregateste tot la Oradea.

Alegerea celor trei nu a fost deloc intamplatoare. Ei au obtinut rezultate deosebite atat in concursuri nationale, cat si in competitii internationale. Mihai Pis este medaliat cu bronz la categoria 60 kg din cadrul Campionatului National pentru categoria de varsta sub 15 ani. Razvan Popa este campion national la categoria 66 kg, fiind si participant la faza finala rezervata celor sub 17 ani.

Totodata, Razvan a obtinut rezultate remarcabile la turneele internationale de la Targu Secuiesc, Turnu Severin si Arad. Flavius Smeu, pe langa laurii cuceriti la turneele internationale mai sus mentionate, este al treilea in ierarhia interna, la categoria +66 kg, atat la cei de sub 15 ani, cat si la grupa de vasta Under 17.

Pe langa toate acestea, Flavius a ocupat un meritoriu loc III la Balcaniada recent incheiata la Sofia, avand adversari cu doi ani mai varstinici decat el. Toate aceste rezultate i-au adus lui Flavius Smeu convocarea la lotul national pentru tineri sub 17 ani, la categoria de +90 kg, sarind, astfel, peste lotul de cadeti, unde s-ar incadra ca varsta.

Acest lucru nu inseamna ca Flavius nu ar putea reveni la categoria lui de varsta si, implicit, sa se alature lotului ce se pregateste la Oradea. Per total, un numar de sapte sportivi pregatiti de antrenorul Garbovan au fost prezenti la turneul final al Campionatului National de Judo pentru cadeti ce s-a desfasurat la Arad, cei trei mai sus mentionati avand rezultatele cele mai bune.

Se putea participa si la competitii desfasurate peste hotare, dar lipsa de fonduri cu care se confrunta sportul scolar, si nu numai, si-a spus cuvantul si aici.

Din pacate, nici sponsorii nu s-au prea inghesuit. Singurele surse financiare provin din contributia parintilor acestor copii deosebit de talentati. Lui Garbovan ii pare rau de despartirea de Mihai, Razvan si Flavius, dar spera ca acest pas va reprezenta o treapta importanta in drumul spre afirmare al elevilor sai.

Eventuala trecere a tinerilor judoka la Oradea nu este atat de simpla precum pare, deoarece acesti baieti vor incepe clasa a opta, anul scolar urmator fiind unul extrem de important pentru viitorul lor. Judo, nu este un sport banos, cum este fotbalul sau chiar boxul. Sportul in sine ii obliga pe practicantii sai sa se gandeasca la viitorul lor profesional.

De aceea, parintii, in primul rand, si antrenorul urmeaza a se deplasa la Oradea pentru a vedea ce conditii de trai, de antrenament si de studiu se ofera acolo.

Dar cand exista pasiune pentru sportul practicat, rezultatele se pot obtine oriunde, nu numai la loturi. si, cine stie, poate tocmai am pomenit numele unui viitor campion olimpic.