Canicula care a topit, practice, asfaltul de pe strazile Iasului la sfirsitul saptaminii trecute a continuat sa faca victime in rindul iesenilor, mai ales printer bolnavii cronici. Iesenii au suportat cu mare greutate temperaturile de peste 36 de grade. Liniile telefonice ale Serviciului Judetean al Ambulantei (SJA) au fost inrosite de iesenii care au lesinat.

O treime din numarul total al solicitarilor au constituit-o iesenii a caror stare de sanatate a fost agravata de caldura puternica. Si medicii din spitale au fost asaltati de persoane care au acuzat o stare proasta. „Cel putin zece prezentau temperaturi de 38 de grade, cefalee si astenie. Unii si-au pierdut chiar constienta", a spus dr. Iulian Coca, purtatorul de cuvint al spitalului „Sf.

Spiridon". Ieri dimineata, unei femei de 40 de ani din Iasi i s-a facut rau in cartierul Zimbru si a cazut cu capul peste tamponul unui tramvai, suferind un traumatism minor.

Zile de cosmar pentru cardiaci

Cei mai afectati de caldura sint insa bolnavii cronici cardiaci, care au ajuns la spital cu crize hipertensive sau fibrilatie atriala (cind pulsul poate atinge si 200 de pulsatii pe minut, in loc de 60-80, cit este normal). La astfel de bolnavi riscul de a face un accident cardio-vascular sau cerebral este ridicat.

De altfel, o batrina de peste 70 de ani din Iasi si un barbat din Gropnita, ambii cu probleme de inima, au murit din cauza caldurii, ridicind numarul mortilor la cinci.

„Batrina a ajuns la noi in coma si avea o temperatura de 40 de grade. A fost trimisa la Neurochirurgie, apoi la Boli Infectioase, unde a decedat. Banuim ca a facut un accident vascular cerebral", a mai spus dr. Coca.

Caldura a secerat un barbat pe treptele dispensarului

Cealalta victima a facut un preinfarct si a cazut din caruta in timp ce se intorcea acasa. Barbatul si-a revenit citeva minute mai tirziu si, tinindu-se cu mina de inima, a pornit-o spre dispensar. Imediat dupa ce a urcat treptele de la dispensar a cazut din nou, dupa ce a facut stop cardio-respirator. Pina la sosirea ambulantei, pacientul a murit.

„Cind am ajuns noi, medicul si asistenta faceau resuscitarea. Am continuat noi inca 40 de minute, dar fara rezultat", a spus medicul coordonator de la Ambulanta.