Pe zi ce trece, situatia Olimpiei este tot mai complicata, mai dificila, parind una fara iesire. Iar de ieri, nu se pune numai problema neinscrierii echipei Olimpia Satu Mare in Divizia B, ci a desfiintarii ei.

Olimpia a acumulat datorii de 4,2 miliarde lei

Ieri, intr-o incercare disperata de a salva Olimpia, antrenorul Mircea Bolba insotit de secundul Vasile Knoblau si de Tiberiu Csik, a avut o intilnire cu Iuliu Ilyes, primarul orasului Satu Mare.

Discutia, de la care a absentat presedintele Catrinel Rat, internat la Clinica de Cardiologie din Cluj, a fost scurta, primarul refuzind orice sprijin pentru Olimpia. Motivul principal al refuzului l-a constituit datoriile Olimpiei - 3 miliarde de lei (4,2 cu penalizari).

In conditiile in care Olimpia a ramas fara nici un fel de sprijin financiar, iar Consiliul Judetean a intors de mai multa vreme spatele Olimpiei, conducerea clubului satmarean a decis sa isi incheie activitatea.

"De comun acord cu domnul Rat, am anuntat jucatorii sa nu mai vina la antrenamente. Le-am spus sa isi caute alte echipe si ca in curind vor primi dezlegarile in alb" a spus ieri Mircea Bolba.

"Practic Olimpia si-a incetat activitatea" ne-a spus presedintele Rat de pe patul de spital.

Sigur, din punct de vedere juridic, Olimpia mai exista, dar practic a sucombat. Teoretic, membrii fondatori ai clubului vor trebui sa se intruneasca intr-o sedinta si sa ia deciziile care se impun. Dar chiar daca oficial asta se va petrece mai tirziu, Olimpia a incetat sa mai existe ca echipa de fotbal in Divizia B.

Motivul real al desfiintarii clubului il constituie dorinta lui Stefan Szabo de a plati unele polite vechii conduceri a Olimpiei

Cum s-a ajuns aici se stie si am mai scris de citeva ori. Olimpia consuma bani, iar Consiliul Judetean si Consiliul local, organisme care au finantat activitatea fotbalistica pe vremea guvernarii PSD, refuza astazi sa faca acelasi lucru. Pretextul formal al refuzului il constituie datoriile Olimpiei - 3 miliarde de lei (4,2 cu penalizari).

O datorie care poate parea mare unora, dar care in fond este mica si care poate fi achitata esalonat, pe durata a 5-10 ani.

Motivul real al refuzului finantarii Olimpiei este insa cu totul altul. Acesta nu are nici o legatura cu sportul, cu fotbalul ci tine de dorinta domnului Stefan Szabo de a plati unele polite vechii conduceri a Olimpiei.

Din pacate domnul Stefan Szabo omite cu buna stiinta ca este presedintele Consiliului Judetean Satu Mare si nu al judetului Szabolcs Szatmar si amesteca problemele personale cu cele publice.

Stefan Szabo vrea sa infiinteze o noua echipa de fotbal, FC Satu Mare, pe care o va finanta de la Consiliul Judetean

Pentru a-si plati politele, Stefan Szabo sacrifica fara nici un fel de remuscari Olimpia. Dar, ca sa nu poata fi acuzat ca este dusmanul fotbalului, infiinteaza o noua echipa pe nume Fotbal Club Satu Mare. Echipa care va fi finantata in intregime de Consiliul Judetean si Consiliul local. Asadar pentru noua echipa se pot da bani de la buget, dar pentru Olimpia nu.

Rusine domnilor! Si tuturor celor care, intr-o forma sau alta, sustin acest proiect idiot.

Spun unii din domnii consilieri, sustinatori ai acestui proiect, ca nu vor sa mai dea bani Olimpiei, ca banii alocati in anii anteriori s-au cheltuit in mod nejustificat, nu intotdeauna pentru fotbal. Daca asa este, cel mai vinovat este presedintele Szabo si consilierii. Dumnealor aveau mijloacele necesare, chiar obligatia, de a verifica modul in care se cheltuie banii.

Daca nu au facut-o este vina lor. Iar daca o parte insemnata din bugetul alocat Olimpiei de Consiliul local si Consiliul Judetean s-a dus in alta parte, sintem siguri ca domnul Szabo stie unde.

Cert este ca unele persoane, minate de ambitii marunte si meschine, vor moartea Olimpiei. Nu le este nici teama si nici rusine. Deunazi, unul dintre consilierii apropiati presedintelui Szabo a spus ca Olimpia a trait in fond destul de mult. Fotbal Club Olimpia are 84 de ani si este vremea sa-si dea duhul.

In fata unei asemenea gogomanii spusa de unul din alesii nostri nu mai avem ce spune. Decit sa se fereasca de cei care mai iubesc Olimpia.

Gabi Both si Zoltan Ritli - paravane pentru FC Satu Mare?

Lumea il stie pe Zoltan Ritli drept un om de caracter, un om care iubeste fotbalul, echipa Olimpia, un om integru care cu greu poate fi pacalit sau atras in jocuri periculoase. Tocmai de aceea ne vine greu sa credem ca va fi, poate este deja, presedinte al unei noi echipe - FC Satu Mare - echipa facuta, construita peste trupul muribund al Olimpiei.

Am vorbit ieri cu el dar, invaluit intr-o secretomanie totala, precum intr-un film de prost gust, Zoli Ritli nu a vrut sa spuna nimic. Doar ca pina la sfirsitul saptaminii va avea loc o conferinta de presa in care vom afla totul.

Nu stim ce ne va spune el, dar stim ca vreo citiva domni, aciuati in spatele paravanului constituit de FC Satu Mare, se folosesc de imaginea lui Zoltan Ritli, fost mare portar al Olimpiei si al echipei Steaua.

Dar si mai ciudat este faptul ca un alt mare fotbalist al Olimpiei - Gabi Both - a fost plantat, tot pentru imagine, antrenor la FC Satu Mare. Trist pentru Both, cel mai mare fotbalist satmarean din istoria de 84 de ani a Olimpiei, ca la final de cariera a acceptat sa fie tirit intr-o asemenea aventura, iar numele lui sa fie asociat cu cel al groparilor Olimpiei.