Stefana Bianu, presedinte al Consiliului Romanilor de Pretutindeni (CRP) si vicepresedinte al Consiliului Mondial al Romanilor (CRM), locuieste la Paris si are dubla cetatenie, romana si franceza. Ea este bine cunoscuta pentru pozitiile anticomuniste, sustinind atit Punctul 8 de la Timisoara, cit si Legea Lustratiei.

Cum se vede Iasul de la Paris? Cum vad romanii din diaspora Iasul?

Se vede cu multa nostalgie. Iasul este considerat un fel de Roma a Romaniei, datorita celor sapte coline pe care este construit. Se vorbeste foarte mult despre minunile Sfintei Parascheva si despre manifestarile care au loc aici in fiecare toamna. Si eu o sa merg la Mitropolie pentru a vedea moastele Sfintei.

Dar din punct de vedere politic?

Nu putem intelege cum Iasul este acaparat de un partid care se trage din fostul PCR, un partid care nu are nimic in comun cu traditia profunda, culturala a orasului. Este o nedumerire totala.

Nu va aflati pentru prima data la Iasi; cum vi se pare acum orasul, in 2005?

Am mai fost la Iasi, in timpul liceului, impreuna cu tatal meu, care este din Bucovina. De altfel, avem chiar legaturi de rudenie cu familia Roznovanu. Ca toate orasele din tara, Iasul mi se pare mutilat in zonele cu blocuri construite de comunisti. Nu neg ca acestea erau necesare oamenilor, dar ele arata ca o rana pe fata orasului.

Iasul mi se pare in ruina – fabricile, cooperativele, care, totusi, produceau ceva. Acum, dupa 15 ani de tranzitie, sint toate ruginite. Iesenii insa au ramas la fel. Ei isi exprima cu o gluma si nemultumirea si durerile. Nu si-au pierdut zimbetul, iar acest lucru este foartse important.

"Comunismul, un regim terorist si criminal, asemenea nazismului"

Militati pentru introducerea Legii Lustratiei. Dincolo de argumentele morale pe care le aduceti, cum credeti ca pot fi convinsi romanii, preocupati mai degraba de grijile zilnice, ca aceasta lege le este necesara? Este foarte simplu. Sint trei moduri de a-i convinge.

Mai intii trebuie sa se recunoasca oficial, de catre autoritati, ca regimul comunist a fost unul terorist si criminal, asemenea regimului nazist. De asemenea, preotii trebuie sa predice in Biserica despre odioasele crime pe care comunistii le-au facut. Nu in ultimul rind, scoala trebuie sa se implice in aceasta actiune, prin explicarea clara a ceea ce a insemnat comunismul.

Credeti ca se va ajunge vreodata ca regimul comunist sa fie condamnat in aceiasi termeni cum este condamnat cel nazist?

Depinde de noi. Sint numeroase grupari civice care au strins documente si dovezi care incrimineaza comunismul. Sint specialisti care sorteaza si evalueaza aceste documente. Presiunea este prea mare pentru a se mai putea opri viitura.

Diaspora si integrarea Romaniei

Cit de bine cunosc romanii aflati in strainatate situatia din tara?

Cunoastem foarte bine realitatile din tara. Avem o retea neinchipuit de buna privind transmiterea de informatii intre noi. In plus, exista o influenta pe care romanii din afara granitelor tarii o pot avea la nivelul cancelariilor europene. De fiecare data cind ne intilnim adoptam rezolutii pe care le traducem in limbile de circulatie internationala. Aceste documente sint trimise catre cei mai importanti oameni politici ai Europei.

S-a implicat diaspora in sustinerea integrarii Romaniei in Uniunea Europeana?

Noi dorim integrarea, dar nu pe usa din spate. Conditiile de aderare a Romaniei sint foarte grele. Insa trebuie stiut ca acestea nu au fost impuse, ci acceptate.