Cea mai tare conferinta de presa din Maramures in ultimii ani, sau poate dintotdeauna, a avut loc saptamana trecuta, la sediul Inspectoratului Judetean de Politie Maramures (IJP). Satui de statisticile comisarului sef Ioan Isac, gazetarii au parasit sala. In timp ce seful IJP se lauda cu realizari, oamenii sai fac jocuri de culise, iar adjunctii sunt demisi.

Joia trecuta, in "Clubul" Inspectoratului Judetean de Politie Maramures (IJP), a fost convocata toata suflarea gazetareasca din judet, alaturi de sefi de post din Maramures si sefi de birouri si servicii din cadrul IJP. S-a dovedit a fi singura conferinta de presa in care presa nu a pus nici o intrebare.

Dupa ce a anuntat de la inceput ca nu are de gand sa citeasca raportul activitatii IJP in picioare, "sa nu ne formalizam inutil", Ioan Isac, seful politistilor maramureseni, a inceput ca la teza dintr-a opta.

Sub titlul "Analiza activitatilor intreprinse si a rezultatelor IJP in semestrul I - 2005", Isac a dat citire materialului. "Judetul Maramures este situat in nord-vestul Romaniei, pe o suprafata de 6.304 kmp, intinzandu-se pe culmile nordice ale Carpatilor Orientali. Relieful montan impadurit reprezinta 43% din teritoriu.

Localitatile judetului (...) sunt asezate de-a lungul retelei hidrografice..." V-ati plictisit? Bine, nu mai insistam.

Foarte bun la geografie domnul Isac, dar nu numai. Analiza respectiva cuprinde aproape 170 de numere si cifre (mi-au trebuit 10 minute sa le numar!) din care am inteles ca infractionalitatea creste, politistii lucreaza mai cu spor, se prind mai multi infractori, dosarele circula mai cu voie si se solutioneaza mai repede. Dar nu mai repede de cativa ani.

Vis de politist

Apoi a luat cuvantul prim-procurorul Ioan Demeter, care a propus sa nu se mai dea atentie dosarelor cu "gainareli", ci sa se treaca la infractiunile cu adevarat babane. Totul a tinut mai bine de un ceas, dar cand sa vina si randul presei, doar subsemnatul mai ramasese in sala. Restul colegilor din presa au taxat ca atare cele doua luari de cuvant si l-au lasat pe Isac cu buza umflata.

"Am vrut sa facem o conferinta de presa, dar daca au plecat ziaristii...", s-a scuzat Isac. In fine, poate data viitoare vom fi lasati sa intrebam si noi, ca de dari de seama ne-am saturat.

Numai ca asa cum ziaristii au cedat, a cedat si rabdarea unora din sefii de servicii. Parca il vad si acum pe Ioan Tohatan, seful Biroului Judiciar Baia Mare, inchipuindu-si ca ii ia locul lui Florian Maxim, loctiitor al sefului Politiei Municipiului, ca tot are si Maxim un vis.

Un vis in care isi imagineaza cum ar fi sa ajunga comandant la Municipiu sau, de ce nu?, loctiitor al lui Isac, in locul lui Viorica Marincas, demisa de curand. Mi-a aparut apoi imaginea lui Romeo Danciu, comisar in cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor la IJP, care se viseaza seful acestui serviciu, in locul lui Augustin Barbos, sau chiar loctiitor al lui Isac.

Pana si Ioan Marchis, seful Serviciului de Ordine Publica de la Municipiu, avea un vis. Se facea ca ii lua si el locul lui Maxim. Nebunie, ce mai!

Demisie cu cantec

In timp ce unii viseaza posturi, tragand sfori, la IJP au loc demisii ciudate, care merita toata atentia. Este cazul comisarului sef Viorica Marincas, adjunct al Sefului IJP. Cu toate ca a fost "pusa pe liber" din 25 iulie, demisia ei este antedatata, pe 18 iulie 2005. Mirati de aceasta ciudatenie, am cerut detalii de la Isac.

"La o luna dupa instalarea mea in functie, Inspectoratul General al Politiei Romane a realizat un sondaj de opinie in Maramures, intern (angajati) si extern (cetateni ai judetului), asupra unor aspecte legate de activitatea catorva angajati. Vizati au fost Viorica Marincas si Augustin Barbos.

Apoi, in 25 iulie, a venit ordinul de eliberare din functie a adjunctului Viorica Marincas, pentru unele disfunctionalitati ale actului managerial. Fara multe explicatii. In ordin se comunica faptul ca din data de 18 iulie ea nu mai este in functie, fiind la dispozitia IJP, care in timp de 90 de zile trebuie sa o numeasca intr-o functie.

Diferenta dintre cele doua date provine din faptul ca ordinul trebuia avizat de procurorul general", a declarat seful IJP.

I-am prezentat avocatului Radu Stef un caz ipotetic. "Nu s-a respectat principiul neretroactivitatii legii. Cum sa i se spuna in 25 ca nu mai e in functie din 18? Si cu actele pe care le-a semnat in acea saptamana ce se intampla? Sunt nule? Iar ordinele pe care le-a dat s-au executat?" Aceasta a fost parerea specialistului.

Ciudat este ca Marincas era seful comisiei de examinare la concursul ce tocmai se desfasoara pentru angajarea a peste 60 de cadre in IJP. Ea a fost demisa inainte de proba testului scris si a interviului, care a avut loc in 27 iulie. Totusi, Isac neaga o legatura intre cele doua, iar Marincas ofera un raspuns diplomatic: "nu stiu daca exista o legatura.

Am fost corecta de fiecare data cand am condus comisiile de examinare. A, tocmai asta a fost problema? Nu m-am gandit..." Noi ne-am gandit. Si am vazut legatura intre control, comisia de examinare si demiterea lui Marincas. Visurile continua.

Becsi, politistul cacofonic

Cea mai deplasata reactie la articolul referitor la vilele si averile politistilor a avut-o Carol Becsi, seful Serviciului Comunicatii si Informatica al IJP. Intr-o replica electronica postata pe site-ul nostru, Becsi ne-a tras de nadragi, catalogandu-ne "pseudogazetari".

Numai ca noi nu punem la suflet, iar aberatiile lui Becsi le-am pus pe seama supararii ca nu i-am cerut voie sa-i publicam fotografia "casoiului" pe care il detine in Cartierul Ferneziu. Ceea ce nu era cazul, pentru ca, spre oftica politistului, nu trebuie sa cerem acordul nimanui pentru a publica date din declaratiile de avere ale celor platiti din bugetul de Stat.

Numai ca scriindu-ne, Becsi si-a dat cu stangu-n dreptu’. Trecand peste cacofoniile inerente celor nefamiliarizati cu limba romana ("se ridica cam pe acolo" – citat din seful Serviciului Comunicatii si Informatica al IJP!), ii spunem ilustrului militist ca firimiturile de paine cu care ne acuza ca ne hranim nu pot egala salariul sau de 300 milioane lei pe an.

Apoi, n-am inteles legatura cu CNA-ul, din moment ce presa (adica ziarele - traducere pentru politistul cacofonic) nu este subordonata acestei institutii. Ne gandim si poate revenim.

In atentia Politiei

In timpul prezentarii "Analizei" activitatii IJP, pe unul din peretii laterali, un proiector ilustra cu diagrame si cifre tot ceea ce citea Isac. Printre numeroasele informatii oferite, mai mult statistici sterile, am sesizat si un aspect interesant, referitor la existenta unui numar de "persoane aflate in atentia politiei".

Exprimarea ni s-a parut ciudata, dar nu am putut elucida problema, din cauza faptului ca respectiva conferinta de presa a murit din fasa. Am cautat pe internet materialul prezentat de Isac, dar datele referitoare la aceste persoane aflate in vizorul politiei nu s-au regasit. Am cerut lamuriri suplimentare sefului IJP Maramures: "sunt persoane care pot fi pretabile (!) la comiterea de infractiuni.

Chiar presa semnaleaza anumite cazuri de coruptie si noi le analizam. Sau avem sesizari ca o anumita persoana frecventeaza unele locuri sau se intalneste cu anumiti oameni. In general, informatiile vin de la Politia de Proximitate. (?!)"