Asa cum am mai scris, la nivelul judetului au fost cultivate 39.189 de hectare cu griu pentru consum si 1.366 de hectare de griu pentru saminta. Pina la aparitia acestor rinduri, potrivit informatiilor puse la dispozitie de Directia pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Satu Mare, griul este recoltat in proportie de 70%.

Productia medie obtinuta de pe suprafetele recoltate este de 3.612 kilograme la hectar, ceea ce inseamna cu aproape 20% mai mult, comparativ cu ceea ce se obtine sau se estimeaza a se obtine la nivel de tara. Daca productia medie se mentine pina la terminarea secerisului, cantitatea de griu care va exista in judet va depasi 140.000 de tone.

Calculele si experienta anilor anteriori evidentiaza ca vor fi aproximativ 50.000 de tone de griu peste necesitatile judetului, estimate la 90.000 de tone.

Pretul de achizitie a griului ramine inca necunoscut

Cu doar citeva zile inainte de a se incheia campania de recoltare a griului, producatorii nu cunosc pretul de valorificare. O intilnire care a avut loc la sediul DADR Satu Mare, la care au participat producatori, procesatori si depozitari, discutiile privind potentialul pret al griului a stirnit spiritele.

Fiecare din categoriile mentionate mai sus isi sustinea punctul de vedere, formulind argumente nedemontabile.

Unul dintre reprezentantii marilor producatori de griu, si cind facem aceasta afirmatie ne gindim mai ales la productiile bune obtinute si in aceste an, de peste 5.000 - 5.500 de kilograme de griu la hectar, Emil Muresan, de la Carei, a deplins soarta agricultorilor.

Daca fermierii care au productii bune se simt in pericol, micii producatori, mai ales aceia care au productii medii de 3.000 - 3.500 de kilograme de griu la hectar vor muri cu siguranta. Reprezentantii cultivatorilor de griu au solicitat un pret minim de 0,4 lei grei (4.000 de lei vechi/kg), fapt care a stirnit nemultumirea procesatorilor, carora li s-a parut exagerat.

Chiar daca pretul ar fi de 0,4 lei grei kilogramul, la o productie de 3.000 - 3.500 de kilograme la hectar, s-ar putea incasa intre 12.000 si 14.000 de lei grei (12 - 14 milioane de lei vechi) la hectar, sub costurile inregistrate. Pentru productiile de peste 5.000 de kilograme la hectar s-ar putea obtine intre 20.000 - 22.000 de lei grei (20 - 22 de milioane de lei vechi).

Producatorii satmareni au propus interzicerea importurilor, in timp ce procesatorii sustin necesitatea importurilor pentru a putea livra pe piata faina cu indici corespunzatori de panificatie.

Procesatorii invoca o calitate necorespunzatoare a griului din judet

Reprezentantii procesatorilor (prezenti fiind 10 procesatori si depozitari) au avut, la rindul lor, argumente privind pretul de 0,32 - 0,35 lei grei (3.200 - 3.500 de lei vechi)/kg.

S-a subliniat faptul ca griul din acest an, cel putin cit s-a verificat si analizat, in proportie de maximum 60% respecta conditiile de calitate, a indeplinit conditiile griului panificabil - gluten peste 22, indice de deformare etc.

Ba mai mult s-a spus ca din luna ianuarie 2006 se vor importa cantitati insemnate de griu din Ungaria, la pret considerabil mai mic decit cel oferit producatorilor satmareni.

Asa cum anul trecut, cel putin de 3 ori s-au intilnit producatorii, procesatorii si depozitarii pentru a stabili un pret de cumparare - vinzare a griului, se pare ca asa se va intimpla si in 2005. Au fost doar discutii de tatonare.