In sfarsit. Parlamentul Romaniei a ajuns la standarde UE. Din pacate, doar prin prisma constituirii grupurilor parlamentare de prietenie. Teoretic, aceste grupuri (in care toti deputatii au un loc asigurat!), ar trebui sa prezinte si sa reprezinte Romania in lume. Practic, norocosilor alesi le mai pica o excursie in strainatate. Pe banii nostri.

Ca intr-o tara ce se cazneste sa intre in UE, si in Romania diplomatia si strategiile de politica externe sunt extrem de importante. Poate de aceea, parlamentarii nostri s-au aliniat la normele europene. Dar nu va ganditi ca au devenit mai responsabili, sau ca s-au pus pe corectat legile prost facute (tot de ei). Ganditi-va mai bine la grupurile parlamentare de prietenie.

Oficial, prin intermediul acestora, ai nostri se imprietenesc cu omologii din alte tari si, in cel mai rau caz, se aleg cu o vizita de lucru intr-o locatie exotica. Gratis. Statul plateste. Numai ca multe din aceste grupuri exista doar pe hartie.

„Sa se-ajunga la toti!"

Dupa modelul altor tari la care ne tot raportam, grupurile parlamentare de prietenie ar trebui sa construiasca trendul tarii, sa intensifice relatiile diplomatice etc.

Numai ca modelul occidental nu poate fi aplicat in Romania pentru ca nu orice parlamentar are vocatie de diplomat, selectia celor care ne reprezinta fiind minunata, dar lipsind cu desavarsire (din cauze de votari de liste si nu de politicieni). In Romania, in aceste grupuri de prietenie, locurile se dau ca la cooperativele ceausiste: cate unul, sa ajunga la toti.

Practic, fiecare dintre cei 332 de membri ai Camerei Deputatilor are un loc asigurat intr-unul din organismele internationale la care forul legislativ este parte.

La nivelul Camerei Deputatilor functioneaza 75 de grupuri de prietenie (fiecare cu 10-20 de locuri, care se repartizeaza pe baza ponderii fiecarui grup parlamentar, tinandu-se cont si de optiunea deputatilor). Cine voteaza repartizarile? Parlamentul ca, de!, Constitutia le permite. In cele mai multe cazuri aceste grupuri exista doar la nivel declarativ, adica nexam activitate, nexam colaborari.

Nici n-ar putea fi altfel, din moment ce alesii nostri... nici nu stiu bine cu cine "s-au facut" prieteni! Trei dintre parlamentarii maramureseni ne-au spus ce si cum.

"Le-au ramas locuri"

Deputatul liberal Ioan Hoban, probabil prea prins in afacerile cu terenuri, isi aminteste cu greu ce „prieteni" are: "doar vreo 15% dintre grupuri au reusit sa aiba legaturi cu aceste tari. N-au fost intalniri, scopul acestora a fost de a se cunoaste intre ei, de a reprezenta tara...

Eu, pentru ca nu sunt adeptul mersului in asemenea misiuni (cum ar veni), sunt tari cu care am inteles ca sunt legaturi: Franta, Italia. Eu fac parte din grupul romano-rus (ca le-au ramas locuri), Columbia - unde niciodata nu s-au intalnit..." In goana, Hoban a uitat ca e "prieten" si cu Irlanda si Coasta de Fildes.

Ioan Buda, mereu surprinzatorul deputat PSD, stie de ce a ales doua dintre cele trei grupuri de prietenie din care face parte. Nu e sigur insa daca "s-a imprietenit" si cu Regatul Hasemit al Iordaniei. Oricum, se poate lauda cu oaresce actiuni.

Pacat insa ca a confundat Primaria din Targu Lapus cu Parlamentul sau n-a inteles ca trebuie sa-i reprezinte pe toti romanii, nu doar pe cei din colectivitatea din Targu Lapus: "trebuie sa ne pastram radacinile si pentru asta m-am dus in Parlament. Colectivitatea nostra are legatura de prietenie in cadrul Asociatiei Tarii Lapusului cu Italia.

Iar cu olandezii, mai multe programe, dintre care cel mai important e punerea la punct a scolilor (care poate sa faca un material din partea Gazetei, ca sa vedeti ce am lucrat). Eu nu am fost in aceste tari. In schimb, pot sa ma laud ca am trimis tinerii sculptori in Italia, iar anul acesta a fost o alta echipa. In Olanda au fost actiuni din doua in doua luni, de multa vreme.

N-avem voie sa ne ducem de la origini, asta-i parerea mea! Nu mi-o luati in nume de rau... Cred ca fac parte si din grupul de prietenie cu Regatul Hasemit al Iordaniei, ca a fost o redistribuire unde n-au fost parlamentari."

Nebulozitati

Altii recunosc ca nu s-au materializat colaborarile, dar spera macar la o vizita de lucru. Deputatul PRM Angela Buciu, convinsa ca explica regimul vizelor in tarile respective, a incercat sa ne lamureasca: "eu fac parte din patru grupuri, dar pana la acesta ora nici unul nu s-a concretizat. In sensul ca sunt nebulozitati pe multe planuri.

Mi-am dovedit interes pentru aceste tari pe care nu le-am vazut, desi am umblat prin lumea mare. Am fost dorita de grupul chinezesc, unde am fost invitata la Ziua Nationala si, discutand cu ambasadorul despre turneul meu prin China, a dorit sa pastram aceasta relatie de colaborare.

Regimul vizelor? In momentul in care se stabileste o legatura cu grupurile respective, totul este prin intermediul ambasadei, te duci cu pasaport diplomatic, cineva se ocupa de vizele respective si nu cred ca este nici o problema."

Sunteti rachiunosi? Va trece. Pentru ca si muritorii de rand mai calatoresc. E drept, mai rar. Pentru ca ofertele de turism pentru acestia nu se pot compara cu „prohibitivele" de la Agentia de voiaj Parlamentul Romaniei. Drum bun!