Ultimele doua numaratori la caprele negre din Muntii Rodnei contin date contradictorii. Efectivele din primavara sunt mai mici ca cele din toamna, desi ar trebui sa fie invers, iar cele mai multe exemplare au fost observate in zone in care ele nu exista. Insa cine numara si pentru cine?

Am intrat in posesia ultimelor doua rapoarte oficiale referitoare la evaluarile efectivelor de capre negre din Parcul National Muntii Rodnei. Cele doua evaluari au avut loc in 26 octombrie 2004 si 15 iunie 2005. Prin prisma datelor pe care le contin, rapoartele ridica semne de intrebare.

La prima numaratoare s-au folosit angajatii ocoalelor silvice din zona, care administreaza fondurile de vanatoare si diversi observatori. Rezultat: 61 de exemplare.

Desi la a doua numaratoare a efectivelor, din aceasta primavara, au participat, in calitate de observatori, reprezentanti ai mai multor institutii (Romsilva, directii silvice, ocoale silvice, servicii de salvamont si reprezentanti ai ONG-urilor), numarul de capre negre identificat a fost de doar 43. Specialistii spun ca diferenta trebuia sa fie in plus si nu in minus.

"Daca in toamna au fost 61, in primavara trebuia sa gasim cel putin tot atatea. Am inteles ca a fost iarna, dar nu foarte grea. Au murit 17? Cam mult. Dar nu s-a nascut nimic? Haideti sa analizam putin traseele pe care s-au gasit cele mai multe capre. In zona nordica a Pietrosului s-au observat peste 20 de capre. Adica jumatate.

Inainte, se gaseau cu zecile acolo, dar in ultimii ani nu am vazut nici o capra neagra in acea zona. De fapt, in tot Pietrosul nu stiu daca mai sunt capre. Si frecventez des zona. Ce sa mai zicem de zonele unde ne asteptam sa gasim capre si unde nu s-a vazut nimic?", a declarat doctorul veterinar Lucian Petru Goja, un cunoscut montaniard maramuresean, care a luat parte la evaluarea caprelor.

Problema supraevaluarii efectivelor de animale salbatice este o moda la romani. Raportul Romsilva spune ca in Parc sunt peste 100 de capre. De unde? Daca inainte de ‘90 evaluarea efectivelor de animale salbatice era o treaba serioasa, dupa, evaluarile s-au facut „din pix". Pentru comparatie, in anii ‘80, in Muntii Rodnei se gaseau peste 300 de capre negre, iar acum sunt 43.

Cei care nu au nici un interes sa umfle cifrele spun ca in realitate ar fi doar 20. Dar cine are interesul sa spuna ca sunt mai multe? Logic, cei care administreaza vanatul. Daca ne uitam putin la o echipa care a semnalat 15 exemplare in aceasta primavara, il vedem pe inginerul Ioan Munteanu (angajat al Ocolului Silvic Borsa, reprezentant al Administratiei Parcului National Muntii Rodnei).

Evident, el nu va avea interes sa spuna ca a observat 3 capre, cand poate spune 15. In conditiile in care alte echipe au vazut mai putin decat in toamna, el a vazut mai multe. Nu este un caz singular. La fel se intampla si cu altii din cei propusi sa realizeze numaratoarea (de exemplu, Mircea Tomoiaga - fost tehnician de vanatoare la Ocolul Silvic Borsa, adjunct al lui Munteanu).

Pentru informarea lor: exista un proiect de aducere a 10 capre negre din Bucegi si Fagaras, care ar trebui sa refaca vechile efective. Dar daca "silvicii" nu vor participa activ la stoparea braconajului (principala cauza a disparitiei caprei negre) si vor sprijini diminuarea efectivelor, e clar ca experimentul cu cele 10 capre va fi sortit eseculu