In cursul zilei de ieri, la primele ore ale diminetii am fost contactati telefonic de catre prof. dr. Ioan Corneanu - presedintele Asociatiei Judetene a Refugiatilor Expulzati si Deportati care ne-a explicat in scris si ne-a anuntat prin telefon ca, in semn de protest fata de Consiliul Judetean al carui presedinte, Stefan Szabo este vinovat ca ar fi scos din spatiu Asociatia Refugiatilor, citiva membri vor picheta "presupusul" sediu.

Redam in cele ce urmeaza cuvintele acestuia redactate pe o coala A4, nesemnata si data fotoreporterului redactiei noastre: "Din cauza incalcarii legilor, domnul Pistike Szabo a scos din spatiu Asociatia Judeteana Satu Mare a Romanilor Refugiati, Expulzati si Deportati si Asociatia Holocaustul din Ardealul de Nord 1940 - 1945.

Dupa ce a folosit fonduri ilegale si uciderea Asociatiei Sportive Olimpia, doreste sa ucida si asociatia noastra. Pina cind?".

Vizavi de problema sediului, am aflat ca nu Consiliul Judetean se ocupa de repartitia sediului ci Primaria Satu Mare, si in plus aceasta i-ar fi oferit lui Ioan Corneanu pentru Asociatia Refugiatilor, doua spatii: unul situat pe str. 1 Decembrie 1918 - sala Cecil si unul pe strada Decebal, insa le-a refuzat.

O serie de nereguli cu privire la Asociatia Refugiatilor

Ne-am deplasat la fata locului, insa nu am mai gasit pe nimeni care sa protesteze. Am descoperit insa un "refugiat" in virsta din satul Bixad care a venit sa-si achite taxa catre partid - respectiv catre PRM. Ni s-a parut bizar si am pus mai multe intrebari.

Omul ne-a povestit ca vine trimestrial (adica de 4 ori/an) sa-si plateasca taxa de 30.000 de lei, de teama ca "daca nu platesc nu-mi voi primi pensia si nu voi mai merge gratuit cu autobuzul".

Mentionam ca pe ultima fila a carnetului ce atesta apar-tenenta la Asociatia Refugiatilor apare o parte din textul legii refugiatilor privind drepturile si facilitatile acestora. Mergind pe acest fir, am pus mai multe intrebari si am aflat ca in fiecare miercuri si simbata, multi refugiati batrini vin sa-si plateasca cotizatia.

Se pare ca numarul total de refugiati din judet se ridica la aproximativ 4.700, numai in municipiul Satu Mare fiind inregistrati 1000 de membri. Virsta acestora e cuprinsa intre 65 si 95 de ani si sint oameni necajiti, oameni care au suferit, majoritatea bolnavi cu venituri mici si un nivel de trai scazut.

Asociatia Refugiatilor din Satu Mare incaseaza din cotizatii aproximativ 564 milioane de lei pe an

Ceea ce ni s-a parut interesant, este faptul ca acesti oameni beneficiaza de niste drepturi, prevazute de lege, cum este Decretul - Lege 118/1990, Ordonanta Guvernului 105/1999, Legea 189/2000, Hotarirea Guvernului 127/2002 si Legea 323/2004.

Acestea prevad acordarea de facilitati, ca urmare a problemelor generate de regimurile instaurate in perioada 6 septembrie 1940 - 6 martie 1945, dar li s-a inoculat ideea ca pot beneficia de aceste drepturi numai daca se inscriu in Asociatia Refugiatilor si daca isi achita cotizatia trimestriala de 30.000 de lei. La inscrierea in Asociatie, batrinilor li s-au facut "tot felul de legitimatii".

Din aceeasi sursa aflam ca la inscriere fiecare membru a platit o taxa de 280.000 de lei si li s-a facut "din oficiu" cite o legitimatie PRM.

La un prim calcul, taxa anuala perceputa este de 120.000 de lei/persoana, raportati la cei 4.700 de membri, am ajuns la o suma frumusica de 564.000.000 lei vechi - bani incasati intr-un singur an.

Cert este ca aproape zilnic, la problematicul sediu al Asociatiei Refugiatilor vin oameni sa-si plateasca cotizatiile, batrini a caror expresie este "trebuie sa-mi platesc abonamentul la PRM ca altfel mi se ia pensia".

Sa fie oare Asociatia Refugiatilor, o asociatie care profita de nenorocirea oamenilor? Abuzul si santajul aruncat pe spinarea acestor bieti naivi e batator la ochi si asteptam ca organele competente sa faca lumina in acest caz.