Un strand din localitatea bihoreana Madaras continua sa functioneze, desi aici au fost depistate grave nereguli privind calitatea apei care contine o cantitate mare de amoniac, substanta extrem de toxica pentru organism. Mai mult, au existat chiar cazuri in care cei care au venit aici s-au imbolnavit grav. Un exemplu concret in acest sens este cel al unei fetite care a venit aici in vacanta.

Strandul din comuna bihoreana Madaras a fost infiintat inainte de 1989, ca o sonda cu apa termala pentru incalzirea serelor. Apoi, pentru ca CAP Madaras era fruntas pe tara la productia socialista, sonda a fost transformata in strand. Numai ca acesta a functionat intotdeauna pe "platforma agrozootehnica a comunei", formulare ce apare chiar in acte oficiale.

Lasand la o parte faptul ca strandul a fost inconjurat inca de la infiintare de grajduri si ferme, in functionarea acestuia specialistii Directiei de Sanatate Publica (DSP) au depistat grave nereguli care atenteaza chiar la sanatatea putinilor oameni care se incumeta sa faca baie acolo.

Patronul bazei de agrement al SC "Tauber Termal" SRL, Gheorghe Stana, s-a certat chiar cu conducerea DSP, care, in opinia lui, "a indraznit" sa-i atraga atentia asupra neregulilor grave din unitate.

In mod curios, conform evidentei Registrului Comertului, activitatea principala a firmei nu era cea de stranduri, ci de campinguri, parcuri de rulote si restaurante. Abia dupa izbucnirea unui scandal cu vecinii, patronul s-a dus, in martie 2005, la Registrul Comertului si a adaugat la obiectele de activitate si baile termale.

Doar ca pentru noul obiect de activitate introdus in mare graba dupa 13 ani de functionare a strandului, patronul a "uitat" sa spuna ca nu are autorizare. De altfel, fostul sef al DSP Bihor, i-a atras atentia, prin adresa 3.892/15.04.2005, ca trebuie sa obtina autorizatiile necesare.

Drept rasplata, patronul baii s-a dus si a reclamat la Prefectura ca seful DSP "a facut remarci nelalocul lor la adresa mea".

De asemenea, sediul firmei "Tauber Termal" nu este, cum ar fi normal, la adresa unde functioneaza asa-zisul strand, iar Gheorghe Stana nu a declarat nici un punct de lucru. Concluzia: functioneaza ilegal. Acelasi patron, printr-o adresa catre DSP, recunoaste ca strandul functioneaza si in lunile in care nu are voie, deoarece si-a declarat activitate sezoniera, intre 1 mai si 30 septembrie.

Totodata, firma din Madaras este pe pierdere de mai bine de trei ani, diferenta intre venituri si cheltuieli fiind foarte mica si in minus.

Printr-o adresa oficiala emisa la 15 aprilie 2005, DSP avertizeaza "Tauber Termal" SRL ca buletinele de analiza atesta compozitia necorespunzatoare chimic a apei din strand. In opinia specialistilor, cea mai mare problema o constituie prezenta peste limitele admise a amoniacului in apa.

Si asta, in conditiile in care forajul se afla la 2.000 de metri si patronii nu pot invoca nici o sursa de poluare credibila. Cei care fac baie in astfel de ape se pot trezi cu imunitatea organismului scazuta pana la limita.

Surse din cadrul Spitalului Salonta au afirmat ca in arhiva institutiei exista fise medicale ale mai multor bolnavi internati cu diagnosticul "boli de piele contactate din strandul Madaras".