Acesta a mai facut cateva precizari si vizavi de diploma falsa aparuta in biroul angajatilor sai de la Resurse Umane.

Declaratiile sale nu fac insa decat sa intunece si mai mult situatia si sa aduca o dovada in plus ca numirile facute de coalitia aflata la Guvernare sunt discutabile, la orice nivel s-ar face ele.

Viata bate filmul

GAZETA a solicitat presedintelui Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan, o pozitie oficiala vizavi de articolele aparute in editia trecuta a saptamanalului nostru. Joi, pe faxul redactiei a sosit un comunicat sec si ambiguu, care nu exprima o pozitie foarte clara a conducerii institutiei.

Asadar, pentru presedintele CNPAS situatia de la Casa Judeteana de Pensii pare una plina de normalitate, iar falsificarea diplomei unei pensionare care si-a lasat aici actele sau disparitia dosarului nu este ceva iesit din comun.

Din primul paragraf al comunicatului aflam doar ca „In perioada 2003-2004 s-au efectuat lucrari de reparatii capitale la sediul administrativ al CJP BN. Imobilul respectiv a fost preluat prin procedura de executare silita.

Valoarea totala a lucrarilor contractate de catre conducerea Casei Judetene de Pensii a fost de 26,7 miliarde lei vechi.”Mai sa fie! Mai mare noutate decat ca s-a platit cu 600 de milioane mai mult decat aflasem noi, nu am primit.

Ca o fi fost bine sau rau ca s-au dat atatia bani, cu 50 la suta mai mult decat suma licitata initial, ramane de vazut. De unde deducem ca bugetul asigurarilor sociale are bani destui pentru investitii, iar drepturile pensionarilor sunt in siguranta, chiar si cu astfel de cheltuieli neprevazute.

In cele ce urmeaza, presedintele Casei Nationale de Pensii scrie cateva randuri referitoare la falsul pentru care s-a folosit ca model diploma mamei politistului Felix Mora, subinspectorul IJP BN care cerceteaza modul in care s-au ajudecat lucrarile la sediul Casei de Pensii.

Se reaminteste ca s-a facut o plangere la IJP BN dupa ce in dosarul de personal al directorului adjunct a aparut diploma care s-a dovedit a fi un fals, asa cum rezulta din adresa Universitatii Babes-Bolyai.

In plus, se mai arata ca in CV-ul Mariei Anca, semnat de aceasta, se precizeaza in mod expres ca in perioada 1980-1985 a absolvit cursurile Facultatii de Biologie din cadrul UBB Cluj-Napoca, „fapt atestat si prin sustinerea acesteia in fata conducerii CNPAS”.

Pentru ca textul era destul de confuz, l-am contactat telefonic pe Mihai Seitan, presedintele CNPAS, pentru a ne lamuri contextul.

Acesta a reafirmat cu tarie ca Maria Anca a sustinut ca a facut aceasta facultate, dar nu a putut sa ne mai explice de ce in fata unei asemenea evidente (actele false, plus marturia directorului adjunct) nu a dispus imediat suspendarea ei din functie si a mai dat de lucru politistilor bistriteni care cauta acum cine a facut falsul.

Si pentru a demonstra cum stau lucrurile si in Casa Nationala de Pensii vom mai reda inca un paragraf extrem de relevant, inca o dovada ca „pestele se impute de la cap”: „Plecand de la un principiu elementar de drept si anume ca pana la solutionarea cauzei de catre organele abilitate, orice persoana trebuie sa beneficieze de prezumtia de nevinovatie, conducerea CNPAS a solicitat organelor de politie verificarea celor semnalate de noi”. Adica, Anca este vinovata, recunoaste ca a facut falsul, dar CNPAS nu-i crede decat pe politisti.

Intrebat la ce ar fi putut sa-i foloseasca aceasta diploma falsa, Mihai Seitan a raspuns ca nu stie.

"Imi dau demisia!"

Maria Anca s-a aratat extrem de socata de declaratiile facute de presedintele Casei Nationale de Pensii. „Nu-mi vine sa cred.

Eu am spus foarte clar cand am fost chemata la Bucuresti ca nu am absolvit Facultatea de Biologie, am spus ca semnatura de pe acel CV nu era a mea si nici nu am facut acele modificari in CV-ul meu. Am sustiut toate acestea si in raportul scris care mi s-a cerut, se poate vedea acolo.

In discutia de la Bucuresti, impreuna cu domnul presedinte si cei care erau acolo am ajuns la concluzia ca era o inscenare si de aceea am cerut, nu numai eu, sa se afle cum au ajuns acele acte la Resurse Umane in Casa Nationala de Pensii.

Eu eram in concediu cand a fost trimis CV-ul pe faxul Casei Nationale...Nu mai inteleg nimic...Mi se pare ca toti vor sa ma convinga ca eu mi-am facut aceste falsuri ca sa-mi risc postul sigur pe care l-am obtinut prin concurs din 2001.

Adica eu sunt nebuna si imi fac rau cu mana mea, ca jurist stiind consecintele grave pe care le atrage dupa sine un fals in acte...Sunt dezamagita....Nu stiu daca in acest context mai are vreun rost sa-mi consum energiile si sanatatea pentru Casa Judeteana de Pensii sau pentru acest sistem unde legea nu primeaza, ci cu totul altceva...

Cred ca imi voi da demisia...Ma gandesc serios la asta. Asa nu se mai poate! Oricum, astept incheierea cercetarilor politiei dupa care imi rezerv dreptul de a-i actiona in instanta pe toti cei care m-au tarat in acest scandal mizerabil.

Fiecare va trebui sa raspunda pentru afirmatiile si actiunile sale”, ne-a declarat Maria Anca.

Trebuie mentionat ca in mai multe discutii cu cei implicati in acest scandal s-au facut afirmatii cum ca o astfel de diploma falsa i-ar fi putut folosi Mariei Anca daca ar fi fost propusa pentru postul de director executiv al institutiei, pentru a indeplini conditiile de vechime – 5 ani- cerute de Legea Functionarului

Public. De altfel, chiar Mihai Seitan, presedintele CNPAS, a afirmat la un moment dat ca a fost o discutie pe aceasta tema. Numai ca, din nou, lucrurile nu se leaga.

Conform aceleiasi Legi a Functionarului Public, vechimea se cere in specialitate, adica jurist in cazul Mariei Anca, astfel incat o diploma de profesoara de biologie nu ar fi ajutat cu absolut nimic.

In plus, Anca are sase ani vechime in specialitate juridica, lucrand ca si consilier juridic in sistemul privat imediat dupa terminarea facultatii, in 1999, iar mai apoi la Directia Muncii din toamna anului 2000 si pana in noiembrie 2001, cand s-a angajat la Casa de Pensii.

Anca declara ca nu si-a dorit niciodata functia de director executiv deoarece pe acel post se fac numiri politice, iar ea nu face parte din nici un partid.

A precizat insa ca, la un moment dat, prefectul Szilagyi Ioan ar fi facut propunerea ca ea sa fie numita director interimar in locul lui Ioan Fechete pana la organizarea concursului pentru aceasta functie.

Chiciudean se joaca de-a dosarele

Redactorii GAZETEI au stat de vorba si cu directorul interimar Teodor Chiciudean.

Inainte de toate acesta a tinut sa precizeze ca investitiile imobiliare facute de el in acest an, respectiv un apartament cu trei camere si o garsoniera in Cluj-Napoca, au fost cumparate din cei 60.000 de euro pe care i-a obtinut din vanzarea unui pamant din cartierul Unirea, precizand totodata ca daca ar fi fost cumparate din cele 27 de miliarde, cat s-a platit pentru sediul Casei de Pensii, nu ar mai fi fost bani din care sa se faca lucrarile. Cat despre perioada in care a lucrat la Curtea de Conturi, acesta este foarte mandru de faptul ca in cei sase ani in care a lucrat acolo si-a castigat reputatia unui bun profesionist.

S-a aratat totusi nemultumit ca nimeni nu l-a intrebat cum a plecat de acolo. L-am intrebat noi. „Curtea de Conturi m-a pus pe tusa...asa... plecarea... Un om ca mine cred ca nu trebuia sa plece asa... Unul din motive a fost faptul ca n-am fost coleg de pahar cu cei de acolo.

Si atunci a trebuit sa plec”, ne-a declarat directorul Chiciudean. Titus Pastean, directorul Curtii de Conturi, nu are aceeasi parere. El spune ca nu acesta ar fi fost un motiv pentru care Chiciudean a plecat din institutie: „Nu e adevarat. La Curtea de Conturi nu se bea.

Nu eram director atunci, dar cunosc contextul si pot sa va spun ca nu a fost un astfel de motiv”. Pentru ca Teodor Chiciudean s-a aratat foarte intrigat de faptul ca am afirmat ca dosarul Elvirei Mora a disparut din arhiva institutiei, i-am cerut sa ne arate dosarul. Dar, surpriza...

Chiciudean ne-a spus ca dosarul este pus bine, ca nu il are nici el si a recunoscut ca nu este in arhiva institutiei. Intrebat daca dosarul nu se afla cumva in biroul lui Ioan Fechete, plecat in aceasta perioada in concediu, Chiciudean, zambind ironic, ne-a raspuns: „Nu stiu!”.