Au fost si Zilele Jiboului. 800 de ani de atestare documentara. Sambata, la Primarie, sedinta festiva a Consiliului Local. Inainte de sedinta, dezvelirea unei placi comemorative Jibou 800 (1205-2005) incrustata in zidurile primariei si, normal, sfintita, de un sobor de preoti in frunte cu protopopul Neamtu. S-a cantat Multi Ani Traiasca! Jiboul.

Sedinta festiva, solemna a Consiliului Local a fost cam lunga. Dupa criteriile noastre. Cam putine oficialitati de la Centru.

In sala doar vicepresedintele Consiliului Judetean, Mircea Ghiurco si directorul executiv al Finantelor, Laurentiu Butiri si deputatul Filonas Chis. Prefectul a fost reprezentat de Eugen Teglas, iar Partidul Conservator de Augustin Precup.

Primarul Augustin Borz a declarat ca este onorat de prezenta oaspetilor, indeosebi a primarului din orasul german Glauchau la o noua editie a Festivalului "Somes, cantecele tale!", la a 4-a editie a Zilelor Jiboului si la aniversarea a 800 de ani de atestare documentara a orasului. Rata somajului in Jibou, sub 4,5 la suta.

Efecte benefice de pe urma declararii orasului ca zona defavorizata. Cea mai mare realizare - parcul industrial. Salariile in oras, in medie 100 de euro si sub 100 de euro. 247 de societati comerciale care depun bilant. Se spera ca proiectul pentru soseaua de centura a Jiboului sa prinda finantare europeana in septembrie.

"Ma bucur ca am trait acesti 800 de ani", a spus primarul, referindu-se evident la istoria orasului. Starostele intalnirii, Gavril Vlaicu, probabil ca merita sa fie mai "dur" cu luarile de cuvant, in sensul de a le limita, ca durata. Asa ca am mers sa beau o bere. Am revenit si erau tot discursuri istorice. Asa ca am mers sa mai beau o bere si sa fac fotografii.

Am rerevenit numai bine, la momentul discursurilor proaspetilor cetateni de onoare. Profesorul Ion Ivanescu, despre a carui carte "Jiboul la 800 de ani" (aparuta la Editura "Silvania", Zalau) o sa scriem mai pe larg in editiile urmatoare, si-a incheiat discursul cu certitudinea ca nu a facut umbra pamantului. Cu siguranta. Iosif Boda a plans. N-am inteles de ce.

A tinut sa precizeze ca nu sunt lacrimi de Basescu. A atacat faptul ca la Jibou, de Zilele Orasului, sunt prezente prea putine oficialitati alese sau numite, de la Zalau. A vorbit despre rivalitatea Zalau - Jibou.

Si despre faptul ca avem "trecut glorios, viitor luminos, dar nu avem prezent", "contrandu-l" un pic pe primar prin afirmatia ca Jiboul nu a evoluat chiar asa de mult, ba aproape deloc. Chestorul Pavel Abraham, ca si Iosif Boda si ceilalti vorbitori, au adus un omagiu dascalimii jibouane, fara de care multi locuitori ai orasului poate aveau astazi un alt destin.

Abraham a spus chiar ca profesorul Ivanescu i-a schimbat destinul. Au fost laudati Vasile Fati (Boda a vorbit despre "hamaleala" la care au fost supusi ca elevi de catre Fati, dar a iesit Gradina Botanica), sotii Dein prof. Ivanescu s.a.

Imnul orasului - "Somes, cantecele tale"

Dupa sedinta solemna, festiva, numarul invitatilor a mai crescut, in urma desantului UDMR - subprefectul Vegh, deputatul Seres, vicele CJ Csoka, plus alti sefi de institutii, mai mult sau mai putin deconcentrate din Zalau.

A urmat parada ansamblurilor participante la a 19-a editie a festivalului international de folclor, "Somes, cantecele tale", organizat de Clubul Copiilor Jibou, sub egida Ministerului Educatiei si Cercetarii, Inspectoratului scolar Salaj, Primariei Jibou si Consiliului Judetean Salaj, cu sprijinul Liceului "Ion Agarbiceanu", Grupului scolar "Voievod Gelu" si al Asociatiei Folclorice "Avram Iancu" din Cluj Napoca si a numerosi sponsori, in fruntea lor fiind pusi BCR, ProdFizes si ConSomes.

Au participat la festivalul din acest an de la Jibou ansambluri din Bulgaria, Italia, Israel, Turcia, Ungaria, Ucraina si, normal, din Romania: Ansamblul "Cununa" al Clubului Copiilor Jibou, "Plaiuri salajene" - Horoatu Crasnei si "Avram Iancu" - Cluj Napoca.

Pe scena, deschiderea festivalului, au urcat toti oaspetii, invitatii, cetatenii de onoare, nu inainte de a asculta, cum spunea Gavril Vlaicu, Imnul Orasului, "Somes, cantecele tale!".

Au vorbit primarul (cea mai mare realizare, parcul industrial, care se spera ca va aduce 1.000 de noi locuri de munca, sala de sport moderna la Liceu), vicepresedintele CJ, Mircea Ghiurco, inspectorul scolar general Ioan Abrudan, Iosif Boda. In final, colonelul in rezerva, asa a fost prezentat, Gheorghe Turda a intonat un "La Multi Ani, Jibou", rasplatit cu aplauze. A urmat masa de la Complexul turistic Alex.

Cetateni de onoare ai Jiboului

* chestorul Pavel Abraham, analistul politic Iosif Boda, antrenorul emerit stefan Birtalan, profesorul Ion Ivanescu, profesorul Vasile Fati, Karl - Otto Stetter (primarul orasului Glauchau, Germania, oras infratit cu Jiboul), Lucz Gyula, fizician

De culoare

* regia, sa spunem asa, a Zilelor apartine lui Gavril Vlaicu si Liviu Petris

* nu puteau lipsi tarabele cu mici, bere si altele pe masura. Ca si cetatenii de etnie roma, mai agresivi ca in alti ani, cel putin in ceea ce priveste cersetoria

* ziaristi putini prezenti, de la doua publicatii cotidiene si un saptamanal

* multi consilieri locali au afaceri pe centru, asa ca au putut fi vazuti cum inchid, unul dupa celalalt, usile la magazine, in drum spre masa oficiala

* singurul partid mare care nu a fost reprezentat, la "nivel inalt", la Zilele Jiboului a fost PNL

* curatenia orasului mi s-a parut aiurea. In afara de scena, de festival si de sedinta festiva nu cred sa se fi schimbat ceva in oras, macar un scaun rupt dintr-un bar. Iar la intrarea dinspre Zalau tot plin de gropi, cratere.