Copiii de bani gata nu au fost niciodata simpatici opiniei publice. Si pe buna dreptate. Clasa conducatoare din Romania are, se pare, o cu totul alta filozofie cu privire la educatia progeniturilor proprii. Respectul pentru munca, pentru lege si pentru oameni nu este, in nici un caz, pe lista lor de prioritati.

Dimpotriva, „beizadelele" cred ca isi pot permite orice, chiar daca „taticul" e doar un parlit de viceprimar liberal intr-o comuna din fundul Bihorului.

Potrivit art. 171, alin. 3 din Codul Penal, „lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile, se pedepsesc cu inchisoare stricta de la 3 luni la 2 ani sau cu zile amenda". Acelasi Cod Penal stipuleaza, la art. 72, ca „fapta prin care s-a pricinuit integritatii corporale sau sanatatii o vatamare care necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile, se pedepseste cu inchisoare severa de la 2 la 5 ani".

"Terorist" la 19 ani

Mihai Cosma are 19 ani si este fiul viceprimarului liberal al comunei Cristioru de Jos, Florin-Adrian Cozma. In acest an, el a absolvit liceul din Stei.

In loc sa-si vada de pregatirea pentru bacalaureat si facultate, „craiul" Mihaita, care are si o slabiciune deosebita pentru alcool, dovedind reale aptitudini de badaran si infractor, a agresat intr-un mod infiorator, o tanara de 16 ani care a indraznit sa i se opuna cand, intr-o seara, „torpilat" fiind, i-a cerut acesteia sa-i dea telefonul mobil al unei alte fete, lasat in pastrarea victimei, pentru a-i „verifica" agenda.

Iata ce ne-a declarat Traian Bogan, din satul Salistea de Vascau. comuna Cristioru de Jos, tatal fetei agresate, B.A.:

„In data de 4 iulie, luni seara, fiica mea, in varsta de 16 ani, impreuna cu mai multi copii de varsta apropiata, stateau in fata casei noastre. In jurul orei 22.30, a venit Cozma Mihai, fiul viceprimarului comunei, impreuna cu un alt baiat, Bursasiu Emanuel, ambii de 19 ani.

S-au oprit langa grupul de minori din fata casei noastre si i-a cerut fiicei mele telefonul pe care o alta fata il lasase la ea. De fata era si cealalta fiica a mea, de 14 ani. Fata cea mai mare i-a spus tanarului, care era si sub influenta bauturilor alcoolice, ca nu ii da telefonul, pentru ca nu este al ei.

Dupa mai multe expresii jignitoare si insulte, printre altele «Sugi p…a!», pe care Cozma Mihai i le-a adresat fiicei mele, A.T., a lovit-o cu picioarele si a lovit-o cu capul de stalpul de beton.

Eu am auzit galagie, dar am crezut ca se joaca copiii. Cand am iesi din casa, fata era in fata casei, plangand speriata si mi-a spus ca a lovit-o Mihai Cozma cu capul de stalp. Acesta tocmai pleca. I-am spus ca voi sesiza Politia pentru ca mi-a lovit fiica, dar a spus ca nu il intereseaza.

«Ma f...t in tine si in Politie!"– a zis si chiar a vrut sa ma loveasca si pe mine".

Taticu’ rezolva tot

„Am depus sesizare la Politie a doua zi dimineata. Am sunat la Politia Cristior chiar in seara incidentului, dar nu a raspuns nimeni la post. Am sunat si la 955, la Urgente, dar si aici mi s-a spus ca „daca nu va raspund dvs., nu ne raspund nici noua!". Deci, din partea lor, se putea intampla orice.

A doua zi, seara, a venit la mine acasa viceprimarul Florin Groza, sa aplaneze conflictul. Chiar s-a oferit sa ne duca el cu masina la medic, sa facem investigatiile privind sanatatea fetei. Am fost de acord, cu conditia ca starea de sanatate a fiicei mele nu va avea urmari pe termen lung.

A doua zi, Groza a venit la mine si mi-a spus ca e de acord sa ne duca doar daca imi retrag plangerea de la Politie. El s-a angajat initial ca suporta toate cheltuielile, pe urma s-a razgandit si mi-a trimis vorba ca «el si-a rezolvat problema, ca pe el nu-l mai intereseaza si ca sa mi-o rezolv si eu». Drept pentru care am depus plangere la Parchetul de pe langa Judecatoria Beius.

Sper ca organele de ancheta isi vor face datoria, in ciuda presiunilor care deja au inceput sa se faca pentru a-l scoate nevinovat pe baiatul viceprimarului", ne-a declarat Traian Bogan.

Rani adanci

Din certificatul medico-legal nr. 2198/Ia/897 intocmit de dr. Razvan Oros de la Serviciul Judetean de Medicina Legala Bihor in data de 4 iulie a.c., reiese ca minora B.A.T. „a fost victima unei agresiuni in data de 4 iulie 2005 din partea unei persoane".

Din adeverinta medicala nr. 2635, prezentata medicului legist, s-a retinut diagnosticul „traumatism cranio-cerebral prin agresiune fizica". Prin referatul medical intocmit de Serviciul Neurochirurgie in 11 iulie a.c. s-a constatat diagnosticul „suspect hematom subdural", cu recomandare de internare pentru radiografie de craniu.

La internare, tanara, care in momentul agresiunii, si-a pierdut cunostinta pentru cateva minute, prezenta „cefalee difuza, ameteli, vertij". Concluziile certificatului medico-legal sunt ca „numita B.A.T. prezinta leziuni posttraumatice descrise in actele medicale mai sus mentionate ce pot data din 4 iulie 2005 si ca „leziunile s-au putut produce prin lovirea victimei de corpuri dure prin mecanism de heteropropulsie".

Tatal fetei agresate spune ca aceasta are si acum ameteli, sangereaza pe nas si plange adesea. Peste doua saptamani, tanara va fi supusa unui nou control medical.

In Adresa nr. 10/13.07.2005 a Postului de Politie Cristioru de Jos, adresata lui Traian Bogan, se spune: „La sesizarea dvs., va comunicam ca cele sesizate au fost verificate. Numitul Cozma Adrian Mihai a fost sanctionat contraventional conform Legii nr. 61/1991, intocmindu-i-se proces verbal de contraventie seria AX nr.0277405/13.07.2005.

Totodata, in temeiul art. 279 Cod Procedura Penala, plangerea dvs. a fost inaintata spre solutionare catre Judecatoria Beius". Adresa este semnata de seful de post Eugen Ardelean.

Portret de tata, viceprimar liberal, din Romania, anul de gratie 2005

Reporterii nostri l-au contactat telefonic si pe tatal agresorului, viceprimarul Florian Groza.

Spre stupefactia noastra, in loc sa-si exprime regretele pentru nefericita intamplare, acesta a sarit in apararea odraslei sale cu veleitati de mardeias, incercand chiar sa acrediteze ideea ca victima si tatal acesteia ar fi vinovati pentru cele intamplate si ca Traian Bogan vrea cu orice pret sa-i bage fiul la inchisoare.

Modul de exprimare a d-lui viceprimar, absolut haotic, pe care ne-am straduit sa il pastram, in masura posibilitatilor, cat mai autentic, si care vadeste un inalt nivel de educatie si cultura, ne-a lasat perplecsi.

„Astea-s povesti…! Dl. Bogan a facut o multime de reclamatii… Este o intamplare care s-a intamplat noaptea la ora unspe, niste copii minori erau pe strada, nu stii ce se poate intampla! Nu stiu ce v-a spus dl. Bogan, el raspunde pentru ce spune! Astea-s niste povesti mai… adanci.

Nu-i adevarat ca baiatul ar fi agresat-o! Au fost acolo niste copii, a iesit fata din casa, mi-a injurat copilu’, asta nervos… S-or impins… Eu n-am fost acolo! Da, baiatul a fost amendat pentru conturbarea linistii publice, amenda-i amenda, n-am ce sa-i fac!… Politia a scris ce s-a intamplat, stie ce ii.

Dl. Bogan vrea numai Tribunalu’, afirma la tot satu’ ca el vrea sa-mi vada copilu’ inchis… Nu stiu ce probleme are el, fata o fost bolnava, ii bolnava, o doare capul… Are probleme de anul trecut, nu de acum! Am auzit c-o fost internata in spital… Habar n-am, nu stiu! Vom discuta la Tribunal si atuncea vom sti exact.

Dl. Bogan umbla pe la ziare, pe la televiziuni… Eu n-as face asa ceva! Dumneavoastra, in tinerete, nu v-ati certat cu vecinii, cu prietenii?! Noi ne-am mai certat, ne-am batut, o mana rupta… doar prieteni suntem! A fost o joaca, ce mare lucru?! Mare scofala?! Hai sa fim seriosi!

Intr-adevar, unde e vorba de o bata de beisbol, daca e sa te bati cu cineva… Va spun ceva, si, sa stiti, cu martori! Asta s-a intamplat luni seara la ora unspe’.

Marti, fata dansului a fost la fan! La lucru! N-a avut absolut nimica! Is martori, is toti…Povestea e lunga, nu numai ce vrea dl Bogan!… El vrea numai sa-mi bage copilul la inchisoare!… Ganditi-va, asa ceva oricui i se poate intampla!… Deci, nu-i o problema, baiatul n-a avut nici o reclamatie pana la dl. Bogan, care mi-a facut si mie reclamatie, si la socru’ meu…

Deci ii ceva mai vechi, asta nu-i pentru copil! Bogan a afirmat ca el m-a pus viceprimar si vrea sa ma schimbe, sa fie el viceprimar! Asta-i treaba!… Eu l-am lasat in pace, am fost la dansul, sa ne impacam, dar el nu vrea decat sa-mi bage copilul la inchisoare!… Fata nu-i bolnava, n-are nimica… A lesinat din alte probleme, pe care le avea dinainte…

El a crezut acuma ca fata va muri dintr-o impinsatura, ca nu-i o lovitura! Ca spune clar in declaratie, ca a fost impinsa…

Pai, daca o fata da cu piciorul intr-un baiat, acuma n-o sa stea el indiferent!… Un copil minor, la ora unspe, tre’ sa fie in casa! Deci, ii ceva clar!", etc.,s.a.m.d.

Ne intrebam ce parere au despre aceasta declaratie sefii de partid ai d-lui Cozma si oamenii care l-au votat. Celor interesati, le punem la dispozitie inregistrarea convorbirii de mai sus.

Intrucat acest caz deosebit are inclusiv implicatii politice, sociale si in Justitie, vom reveni asupra lui. Mai ales ca dl. Cozma ne-a atentionat „sa avem grija ce scriem, sa nu ajungem in Tribunal".

Dupa cum spunea si Mircea Cartarescu, sadismul unora rabufneste in insulta si obscenitate. Incep sa se mandreasca cu grobianismul lor si, exhibitionisti ai moralei, se dezbraca voluptuos de caracter, in aplauzele excitate ale publicului. Curand, devin la fel de cinici, la fel de incapabili de a distinge binele de rau precum tarfele, securistii si noii imbogatiti. Ascensiunea (sau doar supravietuirea) lor sociala e marele premiu castigat cu pretul mitocaniei.

Caseta centrala

„Noi ne-am mai certat, ne-am batut, o mana rupta… doar prieteni suntem! A fost o joaca, ce mare lucru?! Mare scofala?! Hai sa fim seriosi! Intr-adevar, unde e vorba de o bata de beisbol, daca e sa te bati cu cineva…"