SC ALMO Construct SA, firma hunedoreana din domeniul constructiilor, se dovedeste unul dintre clientii favoriti ai licitatiilor pe banul public.

Nevoia institutiilor Statului Roman de serviciile ALMO Construct este suspicios de mare, daca tinem cont de faptul ca societatea deveana a reusit performanta de a castiga ani la rand, in timpul guvernarii PSD, contracte banoase cu institutii publice aflate in subordinea fostului ministru Dan Ioan Popescu.

In timpul lui DIP s-au incheiat cele mai controversate contracte din istoria postdecembrista a portofoliului industriilor. Printre clientii publici ai SC ALMO se numara Ministerul Industriilor si Resurselor, Hidroelectrica SA, Electrica SA si mai multe institutii administrative din judet.

Cele trei institutii amintite s-au intrecut in furnizarea unor contracte de peste 33 de miliarde de lei catre ALMO Construct, desi aceasta era cu greu eligibila, din cauza dificultatilor economice financiare.

Locuitorii Lupeniului isi mai amintesc inca de SC ALMO, care a facut anul trecut obiectul unui scandal, societatea fiind acuzata de dezastrul de la Lacul Verde, cand tone de steril au distrus gospodariile localnicilor.

ALMO Construct figureaza oficial inca din 2002 pe lista contractorilor favoriti ai Hidroelectrica SA Bucuresti, Sucursala Hidrocentrale Portile de Fier, institutie aflata in subordinea Ministerului Industriilor. Hidroelectrica a publicat la inceputul anului 2002 doua anunturi de participare pentru contractarea unor lucrari de "reparatii si amenajari arhitectura" la Portile de Fier I.

Zi de miliarde pentru ALMO

Mai exact de peste 6,8 miliarde a fost pentru firma deveana ziua de 29 aprilie 2002, cand ALMO a castigat ambele licitatii deschise organizate de Hidroelectrica.

Relatia de afaceri dintre ALMO si Hidroelectrica s-a consolidat, statul preferand sa incredinteze urmatoarele contracte prin negociere cu o singura sursa, astfel ca SC ALMO a devenit beneficiara in lant a inca trei contracte la Portile de Fier.

Hidroelectrica a mai avut nevoie de refacerea invelitorilor unui acoperis si a gasit solutia tot in ALMO, de data aceasta prin apelare directa la "sursa". Negocierea cu Hidroelectrica a adus societatii ALMO alte 2,132 de miliarde. Contractele au continuat si in 2003, in aceeasi maniera.

In 1 aprilie, ALMO a primit peste 1 miliard si jumatate pentru alte reparatii si amenajari la acelasi obiectiv energetic. Trei saptamani mai tarziu, ALMO este solicitata din nou de Hidroelectrica pentru alte reparatii, la alte cote si pentru alti bani: 1,305 miliarde de lei. Procedura ramane insa identica: negociere cu o singura sursa.

Cand e vorba de achizitii publice, raportorii Comunitatii Europene reproseaza Romaniei vehement folosirea procedurii de incredintare directa si solicita aplicarea licitatiilor deschise si transparente. Procedura de negociere cu o singura sursa este o cale de mijloc intre cele doua extreme, umbrela legala pentru potentiale smenuri, introdusa echivoc in legislatie.

In privinta achizitiilor publice legislatia imbraca forma lunecoasa a Ordonantei de Guvern 60/2001.

Favoritii DIP

Afacerile cu Hidroelectrica ale SC ALMO au fost inlesnite de o serie de contracte castigate anterior de firma deveana cu Ministerul Industriilor si Resurselor (MIR), gestionat la acea vreme de Dan Ioan Popescu.

Una din figurile cele mai controversate ale fostei guvernari, DIP a fost acuzat frecvent de presa pentru modul preferential si dezavantajos in care a atribuit o serie de contracte in domeniul energetic. Ministerul sau si cel al Transporturilor, condus de fostul ministru Miron Mitrea, au rulat cei mai multi bani si au provocat cele mai multe scandaluri in ultimii patru ani.

ALMO Construct este una din putinele societati hunedorene care intrat in grupul restrans de beneficiare ale bugetul gestionat strategic de catre MIR. La sfarsitul anului 2001, ALMO a castigat lucrarile de inchidere si ecologizare a perimetrului haldei de steril aflate in apropiere de Lacul Verde de langa Lupeni. Pretul contractului a fost de 8,4 miliarde de lei.

Anul trecut, mai multe tone de steril s-au deversat in curti si gospodarii din cauza neconsolidarii zonei. ALMO Construct, in calitate de executant al lucrarii, a fost principalul vinovat de dezastru, in opinia autoritatilor locale.

Amendata de Agentia de Protectia Mediului Hunedoara, controlata de reprezentanti ai MIR si actionata in instanta de Primaria Lupeni, SC ALMO a fost gasita totusi nevinovata de instantele hunedorene.

Colac de salvare pentru ALMO

In perioada castigarii contractelor cu MIR si cu institutia din subordinea acestuia, Hidroelectrica, SC ALMO se afla intr-o situatie financiara dificila.

Numele societatii devene se regaseste pe o lista a "contribuabililor care inregistreaza obligatii restante la bugetul de stat la data de 31.12.2002 neachitate pana la 19.05.2003", lista gazduita de Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatii. Datoria societatii catre bugetul de stat ajungea, potrivit datelor CRJI, la 19,739 de miliarde.

In aceeasi perioada, ALMO apare si pe o lista "neagra" a datornicilor pe site-ul Ministerul de Finante la capitolul "obligatii restante la bugetul asigurarilor pentru somaj" cu 835 milioane de lei si mentiunea "s-au acordat inlesniri de plata". OUG nr. 60/2001 prevede in cazul achizitiilor publice eliminarea de la o selectie a acelui contractor care "nu si-a indeplinit obligatiile de plata exigibile a impozitelor si taxelor catre stat, precum si a contributiei pentru asigurarile sociale de stat". Desi se incadra in aceasta categorie, ALMO a beneficiat de un contract cu alta institutie din subordinea MIR: SC Electrica SA.

In 17 ianuarie 2002, ALMO a incheiat un contract de lucrari cu sucursala din Sibiu pentru 13,435 miliarde lei. In total, MIR si institutiile din subordine au servit in mandatul Nastase peste 1 milion de euro societatii devene. "Perfuziile" financiare ale statului si-au facut simtit efectul asupra SC ALMO care, potrivit ultimelor date de la Finante, nu mai are datorii la bugetul de stat.

Cine e ALMO Construct?

Societatea ALMO Construct este detinuta de sotii Mihai si Lamaita Staicu. ALMO a fost infiintata in 1992 si are ca domeniu de activitate constructiile de cladiri si lucrarile de geniu. Despre Mihai Staicu se spune ca e o persoana discreta, nu a avut parte de mediatizari si nu s-a implicat in politica. Cu exceptia cazului de la Lupeni, societatea sa nu a mai fost implicata in alte scandaluri.

SC ALMO a avut un parcurs interesant reusind sa castige contracte publice si in timpul guvernarii PSD, dar si in perioada mandatului CDR. O parte din contractele publice au fost castigate de ALMO in perioada in care societatea avea datorii mari la bugetul de stat. Banii castigati in perioada PSD au avut cu siguranta rolul lor in redresarea financiara a societatii.

Pe anul 2003, ALMO este "curata", fara datorii la buget. Unii apreciaza calitatea lucrarilor executate de ALMO, dar circula si informatii ca ar fi beneficiat de relatii inalte si in ministerele CDR si in cele PSD. Contactat telefonic, directorul ALMO Construct ne-a declarat ca nu are legatura cu nici un partid politic si ca a castigat toate contractele publice prin licitatii in mod corect.

Cand redactorii Gazetei i-au amintit de negocierile cu o singura sursa, Mihai Staicu a insistat sustinand ca firma sa a fost implicata doar in licitatii si a inchis telefonul, vadit agasat.

OUG nr. 60/2001

Art. 2. - Principiile care stau la baza atribuirii contractului de achizitie publica sunt:

b) eficienta utilizarii fondurilor publice, respectiv folosirea sistemului concurential si a criteriilor economice pentru atribuirea contractului de achizitie publica.

Art. 30. - Poate fi exclus dintr-o procedura pentru atribuirea contractului de achizitie publica, respectiv nu este eligibil, orice ofertant/candidat care se afla in oricare dintre urmatoarele situatii:

c) nu si-a indeplinit obligatiile de plata exigibile a impozitelor si taxelor catre stat, precum si a contributiei pentru asigurarile sociale de stat.

e) a comis o grava greseala in materie profesionala sau nu si-a indeplinit obligatiile asumate printr-un alt contract de achizitie publica, in masura in care autoritatea contractanta poate aduce ca dovada mijloace probante in acest sens.