Caminul cultural din Sancraiu de Mures a gazduit un eveniment aparte pentru tigani. Noaptea dintre 6 si 7 august a fost Noaptea Tiganilor, petrecere care s-a inscris in cea de-a X-a editie a Festivalului de cantece si jocuri populare tiganesti Romafest.

Incepand cu ora 20.00, cele mai talentate ansambluri, dansatori si dansatoare, cantareti si muzicanti care au vrut sa se faca auziti si cunoscuti, s-au inscris la preselectia pentru Teatrul de dans tiganesc "Romafest".

"Am organizat un concurs in urma caruia castigatorii vor sustine spectacole de promovare a culturii tiganesti in tara si peste hotare.

Data fiind situatia financiara mai proasta, in acest an nu am avut premii in bani, ci doar distinctii", ne-a declarat Balasy Krisztian, director Teatru de dans tiganesc "Romafest"".

Cei alesi vor avea oportunitatea de a evolua alaturi de Romafest in spectacolele sustinute, urmatorul urmand a avea loc in Ungaria, la sfarsitul acestei saptamani, in cadrul festivalului de mare amploare "Sziget".

"Romafest" pe sticla

Trupa de dans tiganesc "Romafest" este alcatuita din noua baieti si patru fete acompaniati de Juniorii de la Ceuas, muzicanti si tarafuri. Videoclipul piesei "Sunt gelos", cantata de Tinu Veresezanu, care ruleaza pe postul de televiziune Etno TV, ii are in fundal pe membrii trupei muresene.

"Ei sunt in spate, in fundal. Acelasi videoclip poate fi vazut si pe OTV sau pe alte posturi. E o mandrie pentru noi, cu atat mai mult cu cat urmeaza sa mai filmam unul, pentru Sorina, fosta doamna Guta", ne-a povestit Balasy. Trupa de dans "Romafest" este recunoscuta in Ungaria, Slovacia, Cehia, Japonia.

Anul acesta ei spera ca vor face cunoscute traditiile tiganesti, cantecele, dansul si portul popular, atat in SUA si cat si Franta: "spectacolul pe care il oferim fiind unul cu totul special, de unde si felul in care suntem primiti si aplaudati.

Chiar daca membrii trupei sunt copii, prin felul in care evolueaza pe scena dau dovada de o maturitate si responsabilitate de admirat", incheie directorul Romafest.