Consumul de droguri in Romania este in crestere, in timp ce varsta consumatorilor scade. Cauza: oferta mare de droguri de pe piata si pretul mic al produselor. Conducerea Agentiei Nationale Antidrog s-a vazut nevoita sa recunoasca ceea ce stie orice licean mai rasarit: consumul de droguri a luat o amploare fara precedent printre adolescentii romani. Drogul este stapan si in multe localuri din toate orasele hunedorene.

Transilvania, cu 2,8%, ocupa locul doi in tara in privinta consumului de canabis, fata de Bucuresti unde 3,8% din populatie consuma acest drog.

Potrivit unui studiu recent, drogurile cunoscute de peste jumatate dintre romani sunt heroina (91,1%), cocaina (89%), canabisul (77,9%) si ecstasy (57,6%). Pe langa acestea, consumatorii de stupefiante, care nu au sumele necesare pentru achizitionarea portiei " clasice "de fericire", pot apela la tot felul de combinatii care mai de care mai fanteziste.

Principalele victime sunt adolescentii, unii dintre ei ajungand experti inainte a se putea lauda ca au intrat in posesia buletinului. O generatie care a incercat si a experimentat totul inainte de vreme este firesc sa se indrepte catre senzatii noi. Chefurile terminate inainte de ora 24 in orgii bahice nu mai mira pe nimeni.

Nici macar pe medicii de la serviciul de Urgenta al Spitalul Judetean Deva, obisnuiti deja cu minori - fete si baieti - adusi in coma de colegii lor mai trezi. Mai ciudate sunt insa cazurile in care petrecaretii apeleaza la metode noi si rapide de obtinere a starii de extaz: fumatul cafelei si chiar amestecarea tutunului din tigari cu medicamente.

Clasicele pilule, inofensive dealtfel, a caror reclama inunda posturile de televiziune isi gasesc in mintile pline de imaginatie ale adolescentilor tot felul de alte intrebuintari. Algocalminul este sfaramat si amestecat cu firele de tutun.

Combinatia astfel obtinuta este fumata sub forma de tigara si doar "cunoscatorii " isi dau seama ca tanarul care se ineaca cu fum in dreapta lor nu este deloc un incepator. Combinatia, spun specialistii, este ingrozitoare pentru plamani, dar ce mai conteaza asta cand tigara preparata astfel reuseste sa aduca zambetul pe fata tanarului?

Moartea vine din farmacie

Cei care folosesc asemenea improvizatii sunt pusti dispretuiti de cei care stiu sa-si procure din farmacii diverse medicamente care au in compozitie substante cu efect asemanator narcoticelor: de la banalul Diazepam si Distonocalm, la Romparkin sau Fortral, toate sunt la mare cautare printre adeptii fericirii artificiale. Colac peste pupaza, aceste pastile nici macar nu costa prea mult.

Pentru a obtine efectul dorit, tinerii se folosesc de mai multe pastile sau medicamentele sunt baute pur si simplu cu alcool, de regula vodca, tequila sau gin. Chiar daca aceste medicamente sunt eliberate legal doar pe baza de reteta, un cunoscator stie sa se foloseasca de diverse trucuri pentru a obtine medicamentul mult visat.

Se folosesc de obicei retete false fabricate cu ajutorul calculatorului, aproape imposibil de descoperit de catre farmaciste care au totusi obligatia de a sesiza politia despre orice caz suspect. Personalul farmaciilor lasa insa de dorit la capitolul respectarea legislatiei.

In cateva unitati din Deva poti convinge relativ usor o specialista sa-ti vanda o folie sau o cutie cu somnifere, cu conditia sa o cunosti sau sa arati respectabil. Cu toate acestea, politistii nu au cunostinta de nici un astfel de caz, desi cosurile de gunoi din toaletele anumitor baruri stau marturie ca cineva a consumat o intreaga cutie de somnifere.

Serile preferate pentru consumarea acestor medicamente sunt cele din week-end, cand adolescentii au voie sa ramana la distractii mai mult ca de obicei.

Fericire de doi lei

In afara de somniferele usoare care pana acum cativa ani puteau fi procurate fara nici un fel de probleme din farmacii, exista medicamente care au efecte apropiate de cele ale drogurilor. O adevarata vedeta este Fortralul injectabil. Medicamentul este folosit in spitale drept un analgezic foarte puternic pentru calmarea durerilor provocate de diverse traumatisme sau interventii chirurgicale.

Consumatorii de droguri il apreciaza pentru efectul sau asemanator cu al morfinei fara a lua in calcul riscurile cauzate de potentialul medicamentului de a crea starea de dependenta. Zece fiole de Fortral costa doar cateva sute de mii de lei vechi, bani pe care adolescentii ii obtin relativ usor din buzunarele parintilor convinsi ca pentru a te droga trebuie sa cheltui milioane.

Romparkinul, alt medicament din topul preferintelor consumatorilor costa incredibil de putin, sub zece mii de lei vechi. Administrat in exces sau cu alcool, Romparkinul are efecte halucinogene dar se foloseste de obicei pentru tratarea maladiei Parkinson.

Halucinatiile de care au parte adolescentii care ingurgiteaza combinatia nu sunt deloc placute, dar "sunt altceva decat viata obisnuita si, dupa, ai ce povesti prietenilor. Obiectele din jur prind viata timp de cateva zeci de minute. Se misca, iti vorbesc… e cool", povesteste incantat un baiat de nici 18 ani.

Acelasi adolescent care nu vrea sa stie nimic despre efectele negative ale combinatiei: luat in exces, medicamentul tulbura functionarea ficatului pana la declansarea unei ciroze. Conform Legii 143, un medic care prescrie o astfel de reteta risca sa infunde inchisoarea de la 1 la 5 ani.

Distractii de bani gata

Medicii de pe Ambulanta sau de la serviciile de primire a urgentelor din judet vorbesc doar neoficial despre cazurile cu drogati.

Ei ii indica pe parinti ca fiind principalii vinovati de ceea ce li se intampla copiilor, atat din cauza lejeritatii cu care unii obtin milioane de lei pentru o singura seara "in oras", cat si pentru felul in care reactioneaza in momentul in care li se aduce la cunostiinta ca odrasla lor a purces la obtinut senzatii tari cu ajutorul drogurilor.

"Multi, cei mai multi se reped la medici, urland ca baiatul lor nu face asemenea lucruri, ca este un accident… Refuza sa vada ca adolescentul are o problema si trebuie ajutat", explica un medic. De altfel, la spital ajung inca putine cazuri: la Spitalul din Deva au fost aduse doar cateva cazuri de adolescenti in coma, nefericiti care s-au aventurat si au depasit doza.

In general, tinerii din judet se feresc de drogurile tari. Nimeni nu stie sa existe consumatori de heroina si se vorbeste de doar cativa care au inceput sa prizeze cocaina, drog pe care putini si-l permit datorita pretului ridicat.

Drogurile se consuma la chefuri sau in localuri unde patronul si personalul permit asemenea practici, iar mirosul de marijuana razbate des pana in strada. De multe ori, usile barurilor se inchid pur si simplu pentru ca clientii sa savureze linistiti "marfa".

Aici, orice adolescent cuminte pierdut printre consumatori stie regula: cand mergi la toaleta, iti iei sucul cu tine pentru ca se gasesc binevoitori care isi sacrifica o portie in folosul vecinilor.

Exista insa si localuri unde administratorii interzic consumul de stupefiante, iar orice fan al drogurilor este poftit rapid afara: Scala, Jolie sau Bobo sunt localuri "curate".

Tinerii deveni povestesc de chefuri unde atmosfera incinsa era "alimentata" constant cu ajutorul pastilelor de Ecstasy sau cu tigari cu marijuana. Chefuri in "lumea buna", unde marijuana se gaseste la discretie si este asezata la loc de cinste in boluri pe mesele intinse…